Ankara 4 Aralık`tan Umutsuz

Bigpara Haber
İsmail Cem, bu koşullarda Nice Zirvesi`ne katılmanın anlamsız olacağını bildirdi.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin geleceği açısından kritik önem taşıyan katılım ortaklığı belgesinin 4 Aralık`ta görüşüleceği genel işler konseyi toplantısından olumlu bir sonuç çıkmayacağı düşüncesinde. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ``Durum parlak görünmüyor`` derken, bu koşullarda 7-8 Aralık`ta yapılacak Nice Zirvesi`ne katılımın gerekli olmayacağını kaydetti.


Cem, Cumhuriyet `in sorularını yanıtlarken, son günlerde 9 AB`li dışişleri bakanı ile görüştüğünü, edindiği izlenimin pek de parlak olmadığını kaydetti. Bakanların, Türkiye`nin görüşlerini anladıklarını, ancak bu anlayışın, katılım ortaklığı belgesinde olumlu bir gelişmeye yol açacağı izleniminde olmadığını belirten Cem, ``Bu koşullarda Başbakan Ecevit` in Nice Zirvesi`ne gitmesine gerek yok. Belki ben de gitmem`` dedi. Ecevit başkanlığındaki Türk heyetinin, AB Zirvesi`yle koşut olarak yapılacak Avrupa Konferansı`na katılımı, 4 Aralık toplantısının ardından Ankara`da yapılacak toplantılarda belirlenecek. Katılım kararının çıkması durumunda Ecevit, 6 Aralık`ta Nice`e gidecek. 15 Avrupa ülkesini dolaşan Türk diplomatlarından ve Brüksel`den gelen haberler ışığında Ankara`da yapılan son değerlendirmelerde, 4 Aralık`ta yapılacak toplantıdan, belgeyle ilgili görüşmelerin İsveç`in dönem başkanlığına bırakılması kararının çıkabileceği kaydediliyor. Yunanistan`ın da işine gelen bu erteleme, Nice Zirvesi`ni tehlikeye atmak istemeyen dönem başkanı Fransa`nın da tercihi olarak görülüyor.


VURAL TBMM`Yİ BİLGİLENDİRDİ;

AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Vural , TBMM Dışişleri Komisyonu`na bilgi verdi. Komisyon Başkanı Kamran İnan , toplantıda üyelik için bir bedel ödenmesinin söz konusu olamayacağını bildiren İnan, ``Diğer 12 ülke için ne yapılmışsa bizim için de onun yapılması gerekir`` dedi. İnan, Kıbrıs`ın üyelik için önkoşul haline getirilmesinin kabul edilemez olduğunu da belirtti. Cem`in, üye ülkelerin başkentlerini ziyaret etmek yerine bürokratik bir toplantıya katılmasını da eleştiren İnan, hükümetin bakan açısından fakir olmadığını, bu ülkelerin tek tek ziyaret edilmesi gerektiğini kaydetti. (CUMHURİYET)

Diğer Politika Haberleri