Anayasa taslağı netleşiyor

AK Parti`nin sivil Anayasa ile ilgili çalışmalarında bazı değişiklikler netleşmeye başladı

Bigpara Haber

AK Parti`nin sivil Anayasa ile ilgili çalışmalarında bazı değişiklikler netleşmeye başladı.

CNNTURK

Cumhurbaşkanına dokunulmazlık getirilmesi, vatandaşlık tanımınındeğiştirilmesi ve yasama dokunulmazlığının sınırlandırılması konularında görüş birliği sağlandı.

Komisyon, türban sorununu çözen bir düzenlemenin de Anayasa`da yer alması görüşünde.
 
Mevcut Anayasa`da cumhurbaşkanının dokunulmazlığı bulunmuyor.
 
Yeni düzenlemeyle, cumhurbaşkanına da dokunulmazlık zırhı tanınacak. Böylece Abdullah Gül`ün Çankaya Köşkü`ne çıkmasının ardından `kayıp trilyon davası`ndan yargılanacağına dair iddialara son nokta konulmuş olacak.

Milletvekillerine sağlanan yasama dokunulmazlığı da sivil Anayasa`da sınırlandırılıyor.
 
Buna göre, Anayasa`nın 76`ncı maddesinde yer alan `rüşvet`, `irtikap` gibi seçilmeye engel suçları işleyen milletvekilleri hakim karşısına çıkacak. Milletvekilleri tutma ve tutuklama olmadan yargılanabilecek.
 
Yeni Anayasa ile milletvekillerine dokunulmazlığının kaldırılmasını isteme hakkı da tanınacak.
 
`Vatandaşlık` tanımı değişiyor
 
Düzenlemeyle, kamu görevlilerinin yargılanması için amirinden izin isteme şartı da kaldırılıyor. Cumhuriyet savcıları suça karışan kamu görevlileri hakkında kovuşturma yapabilecek. Anayasa`ya bu konuda açık bir hüküm eklenecek.

Yeni Anayasa`da `vatandaşlık` tanımı da değiştiriliyor. `Vatandaşlık` tanımına ilişkin olarak, 1924 Anayasası`nda yer alan tanım benimsendi. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin Türktür ifadesi Anayasa`da yer alacak. 

Anayasa taslağı üzerinde en çok tartışma yaratacak konulardan biri de üniversitelerdeki türban yasağı. Akademisyenler tarafından hazırlanan metinde üniversitelerde kılık kıyafeti serbest bırakan düzenlemelere de yer verildi.

AK Parti, türban sorununu çözecek açık bir hükmün Anayasa`da yer almasında  kararlı. Ancak bunun nasıl yapılacağı henüz netleşmedi.

Diğer Genel Haberleri