ANAP: Meclis`in Af Yetkisi Kaldırılsın Önergesi Verecek

Bigpara Haber
Af tartışmalarında geri planda kalmayı seçen ANAP, TBMM`nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa`nın 87. maddesinden, ``özel ve genel af ilanı`` bölümünün kaldırılması için Anayasa değişikliği önerisini parti içinde tartışmaya açacak.
Hükümet ortakları arasında karşılıklı ``suçlamalara`` yol açan af konusunda ANAP, ``Anayasa değişikliği ile TBMM`nin af yetkisinin kaldırılması`` için harekete geçti. ANAP Grup BaşkanvekiliBeyhan Aslan , TBMM`nin af yetkisini düzenleyen Anayasa`nın 87. maddesinin değiştirilmesi için değişiklik önerisi vereceklerini söyledi. Çıkarılan af yasalarının cezaların caydırıcılığını ortadan kaldırdığını, pratikte de hiçbir yarar sağlamadığını kaydeden Aslan, ``1974 affından yararlananların yüzde 60`ı yeniden suç işleyerek cezaevine geri dönmüş. Yani cezaevlerinin bir nevi tabii senatörleri var. Bunlar affedilse de yeniden dönüyorlar`` görüşünü dile getirdi.


Günlerdir hükümet ortakları arasında, üzerinde uzlaşma aranan af yasası ile ilgili tartışmalar sürerken, bu konuda ``geri planda`` kalmayı tercih eden ANAP, anayasa değişikliğini gündeme getirmeye hazırlanıyor. ANAP, TBMM`nin görev ve yetkilerini düzenleyen anayasanın 87. maddesinden, ``özel ve genel af ilanı`` bölümünün kaldırılması için anayasa değişikliği önerisini parti içinde tartışmaya açacak. ANAP Grup Başkanvekili Aslan, bu konuyu grup yönetiminde tartıştıktan sonra öneriyi imzaya açacaklarını söyledi. Affın, ülkeye ve insanlara hiçbir katkısı olmadığını kaydeden Aslan, Türkiye`de uygulanan infaz sistemi uyarınca, suçlunun, verilen cezanın çok az bir bölümünü yattıktan sonra, cezaevinden çıktığına işaret etti.


ADALETE GÜVEN SARSILIYOR

Bugün 24 yıl hapis cezası alan bir kişinin ancak 8-9 yıl cezaevinde yattığını belirten Aslan, ``Bir de bunun üzerine af çıkarıyorsunuz. Durum böyle olunca, adalet sistemine olan güven sarsılıyor. Meclis`in af yetkisi tamamıyla kaldırılmalı. Fransız sisteminde af var. Ama birçok İskandinav ve Avrupa ülkesinin anayasasında bu yok`` diye konuştu. 1974 affından yararlananların yüzde 60`ının cezaevine geri döndüğünü anlatan Aslan, ``cezaevlerinin doluluğunun`` da affa bahane edilmemesi gerektiğini savundu.Cezaevlerine sürekli girip çıkan ``iflah olmaz`` bir kesimin varlığına da işaret eden Aslan, ``Bunlar bir nevi cezaevlerinin tabii senatörü gibiler. Affedilseler de yeniden suç işliyorlar, yeniden cezaevine dönüyorlar`` diye konuştu.


İDAMI MECLİS ONAYLAMASIN

İdam cezalarının tümüyle sistemden kaldırılmasının da gündemde olduğuna işaret eden Aslan, verecekleri 87. madde değişikliği önerisinde ayrıca, ``idam cezalarını Meclis`in onaylaması`` yetkisinin kaldırılmasının da yer alacağını bildirdi. Meclis`te yıllardır bekleyen idam cezası dosyaları bulunduğunu anımsatan Aslan, bu konuda kararı veren yargının, infazı da onaylama yetkisi bulunması gerektiğini vurguladı. (CUMHURİYET)

Diğer Politika Haberleri