Anadolulu işadamı gelecekten umutsuz

Bigpara Haber
Anadolu`da işadamlarının yüzde 95`i, 2000 yılını ekonomik beklentilerinin karşılanamadığı bir yıl olarak değerlendirirken, 2001 yılı için de karamsar tablo çizdiler.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, işadamlarının makro ve mikro ekonomik değerlendirmeleri ve beklentilerini belirlemek amacıyla 21 bölgede, 1482 işadamı üzerinde anket çalışması düzenlediklerini bildirdi.

Kilci, Erciyes Üniversitesi İİBF öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Özdevecioğlu tarafından yürütülen anket çalışmasının içerik ve katılımcı sayısı açısından ülkemizde yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olduğunu kaydetti.

Beklentiler krize takıldı

Anket verilerine göre, işadamlarının yüzde 92`si 2000 yılını Türkiye`de ekonomik açıdan büyük bir krizin yaşandığı yıl olarak değerlendiriyor. Krizlerden olumsuz etkilenen işadamı oranı yüzde 74, olumlu etkilenen işadamı oranı ise yüzde 6 olarak belirlendi. İşadamlarının yüzde 50`si halen ödenmeyen alacakları bulunduğunu, bu alacakların cirolarının yüzde 5-10`unu oluşturduğunu belirtirken, yüzde 57`si bu yıl üretim, satış ve karlılıklarında azalma olduğunu söyledi. Üretim ve satışta artış olduğunu bildiren firma oranı yüzde 11, karlılıkta artış olan firmaların oranı ise yüzde 7`de kaldı. Bu yıl yaşanan kriz istihdamı da olumsuz yönde etkiledi. Firmaların yüzde 24`ü eleman sayısını azaltırken, sadece yüzde 87`si bu sayıyı artırdı. 2000 yılında yatırım yapmadığını ya da yapamadığını belirten yüzde 88 oranındaki firmaların büyük bölümü talep daralması ve sermaye sıkıntısından şikayetçi oldu. Ankete katılan firmaların yüzde 95`i, 2000 yılını ekonomik anlamda beklentilerinin karşılanmadığı yıl olarak değerlendirdi, yüzde 93.2`si enflasyonla mücadelede başarısız, kısmen başarılı olduğu yolunda görüş bildirdi. Bu bağlamda işadamlarının yüzde 45.4`ü IMF`nin çalışmalarını kesinlikle onaylamadıklarını ve uygulanmasını istemediklerini söyledi. (YENİ BİNYIL)

Diğer Genel Haberleri