Amerika`dan destek

Citigroup, dün Frankfurt`ta yapılan Türkiye`ye destek toplantısının bir benzerini yarın New York`ta organize edecek

Bigpara Haber
ABD`nin önde gelen finans kuruluşlarından Citigroup Başkan Yardımcısı WilliamRhodes, uluslararası finans toplumunun Türkiye`ye destek olacağını bildirdi. İnsanlar, Türkiye`nin reform programını, IMF ile yaptığı anlaşma çerçevesinde gerçekleştireceği konusunda iyimserler şeklinde konuşan Rhodes, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, bankasının Türkiye`ye kredi açmaya devam etmekle kalmayacağını, bu ülkedeki yatırımlarını artıracağını da vurguladı.Rhodes, Türk hükümetinin, yerel bankalardaki yabancı ortaklığının artırılmasını kabul etmesinin bu uygulamayı kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.

NEW YORK`TA TÜRKİYE TOPLANTISI...

Citigroup, dün Frankfurt`ta yapılan Türkiye`ye destek toplantısının bir benzerini yarın New York`ta organize edecek. Bu toplantıya Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel`in yanı sıra Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Aydın Karaöz ve IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer`in de katılacağı bildiriliyor. Konuya ekonomi sayfasında geniş biçimde yer veren ABD`nin önde gelen gazetelerinden New York Times, uluslararası bankaların bu kararının, Türkiye`ye 10.4 milyar dolar kredi vermeyi kabul eden IMF`Nin çabalarına destek oluşturduğu kaydediliyor. IMF geçen hafta Türkiye`ye 7.5 milyar dolar yeni kredi açmayı, önceki anlaşma kapsamında da 3 milyar dolar vermeyi kabul etmişti. New York Times, Türkiye`nin kurtarılmasının sadece bu ülke açısından değil, yatırımcıların, öteki kalkınan pazar ekonomilerine olan güvenlerini kaybetmemeleri açısından da hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Türkiye ile birlikte Arjantin`de de geçen hafta ciddi finansal sıkıntılar yaşanmıştı. Her iki ülkeye de bu ayın sonuna doğru vaad edilen kredilerin ulaşması bekleniyor.

İhracata yönelik olan Türkiye ve Latin Amerika ülkelerindeki sıkıntıların, Amerikan ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması ve hisse senetlerinin yoğun satışından kaynaklandığı öğrenildi. Amerikan gazetesi, Ecevit hükümetinin, IMF desteğiyle gerçekleştirmeye çalıştığı programın, ekonominin Avrupa standartlarına yükseltilmesini ve Türkiye`nin AB`ye katılmasını kolaylaştırmayı öngördüğünü yazdı. Buna karşılık uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s`in Moody`s Yatırım Hizmetleri bölümü Türkiye`nin yaklaşık bir yıl içinde ödemesi gereken 25 milyar dolar borcu bulunduğuna dikkat çekiyor. New York Times, Türkiye`nin dış borcu her ne kadar orta düzeyde ise de, dış krediler olmadan bankaların nakit sıkıntısına düşebileceklerini bildirdi.

Diğer Ekonomi Haberleri