Amerika`da Yıl Sonu, Alışveriş Mevsimi

Bigpara Haber
Amerikalılar 23 Kasım`da Şükran Günü`nü kutladılar. Şükran Günü ile Amerika`da tatil dönemi başlıyor. İnsanlar altı hafta süren tatil mevsimine giriyor. Bu altı haftalık dönem, Amerikalılar`ın alışveriş dönemi. Mağazalar bu altı haftada yıllık toplam satışlarının yüzde 50`sini gerçekleştirir, yıllık toplam kârlarının yüzde 60`ını elde ederlermiş. Ancak bu yılki satışlar beklenen şekilde gelişmiyor.

Bunun üç nedeni var:
(1) Borsadaki düşüş.
(2) Petrol fiyatlarının artışı.
(3) Faiz oranlarının yükselmesi.

Geçmiş yıllarda her tatil mevsimi satışların yüzde 5 artışına alışan Amerikalılar bu yıl satışların geçen yıla göre yüzde 2.5 dolayında artmasından endişe duyuyor.
ABD genelinde durum böyle ama New York`ta piyasa canlı mı canlı.New York`un bir özelliği çok sayıda turist çekmesi. Şimdilerde New York`a yılda, Amerika içinden, dışından 40 milyona yakın turist geliyor. (1999 yılı turist sayısı 36.6 milyon.) New York`un 3 havaalanında bir yılda gelen giden sayısı 11.7 milyona ulaştı. 1997 yılında sayıları 400 artırıldıktan sonra 12.187`de dondurulan New York taksilerine geçen yıl 241 milyon yolcu inip bindi. Geliri yüksek New Yorklular yanında New York`a gelenler de para harcıyor. Bu nedenle lokantalarda yer yok. Mağazalarda insan kaynıyor. Tatil mevsiminde mağazalar devamlı tenzilatlı satış taktiği ile müşteri çekiyor. Ürün bazında yüzde 50`ye ulaşan tenzilatlı satışlarda bazı günler mağazadaki tüm ürünlerde etiket üzerinden yüzde 20`ye ulaşan tenzilat uygulanıyor. Gazetelere yansıyan bilgilere göre 100 dolara satılan ürünlerin maliyeti 40 dolar, diğer mağazalarda 60 dolar dolayında olduğundan, tenzilatlı satışları sürdürmek kimseyi zarara sokmuyor. (DÜNYA)

Diğer Genel Haberleri