Altının gözü nerede?

ki aşağı yönlü seyrin hız kaybetmeden devam ettiği söylenebilir

Bigpara Haber


Altın’daki aşağı yönlü seyrin hız kaybetmeden devam ettiği söylenebilir. Dün Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen küresel ekonomilere şok etkisi yapan genişleme hamlesi bile altında yukarı yönlü toparlanmaların gelmesine yetemedi.


Özellikle güvenli liman özelliği düşünüldüğünde gelişmiş ekonomilerdeki genişlemelerin altın gibi yatırım araçlarına olan talebin artmasını sağlaması gerekirdi. Evet, bu durum geçtiğimiz dönemlerde böyle olabilir. Ama içinde bulunduğumuz küresel gerginlik içerisinde yatırımcıların artık riskli varlıklara olan yönelimleri altına giden yollara engel koyduğu söylenebilir. Amerika ekonomisindeki “tapering” sürecinin başlaması ile birlikte gelişmekte olan ekonomilere akan likidite akışına engel vurulmuş ve yüksek faiz oranları risk arayan yatırımcıları çekmeye başlamıştı. Fakat Amerika’nın ardından dün bu destek Avrupa’nın genişlemesinden geldi.Yaşanan bu algınında küresel piyasalarda yatırımcıları altına olan yönelimden yine alı koyduğu söylenebilir.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Diğer taraftan altın üzerindeki aşağı yönlü salınımların devam etmesini sağlayan faktörler arasında jeopolitik etkiler ile fiziki talepteki kötü senaryonun da yer aldığı unutulmamalıdır. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin artık ekonomik açıdan da ülkelere zarar vermesi üzerine olumlu adımlar atılmaya başlandı. Dün gerçekleşen NATO zirvesindeki en önemli satır başı olan Ukrayna Rusya gerginliğinde pozitif adımların atılıyor olması, altın üzerindeki jeopolitik gerginlik alışlarını da aşağı yönlü çekmektedir. Ayrıca Asya kanadında yaşanan ekonomik daralmanın, altına olan fiziki talebi de olumsuz etkilediği görülmektedir.

Dünya’nın en büyük altın tüketicisi (aynı zamanda ithalatçısı) konumunda olan Çin’de devlet müdahaleleri halen istenilen toparlanma etkisini yaratamadı. Hindistan’da ise cari açığı dengelemek adına uygulanan ithalattaki daralma politikaları altın üzerindeki talebi olumsuz etkileyeceği söylenebilir.

Orta vade de incelediğimizde içinde bulunduğu düşüş trendindeki hareketine devam etmesi beklenecek olan altın için 1240 seviyesinin önemli destek olduğu göze çarpmaktadır. Bugün Amerika’dan gelecek olan verilerin ise önemli bir yön belirleyici olması beklenebilir.  Avrupa gibi bir ekonomide faiz indirimi gelirken ABD’den gelmesi muhtemel faiz artışı düşüncesinin altın üzerindeki baskıları aşağı yönlü daha fazla artıracağı unutulmamalıdır. Bundan kaynaklı bugün gelecek ekonomik verilerin Amerikan Doları’na güç katacak yönde olması altın için üretim maliyeti seviyelerinin tekrardan konuşulma noktasına getirebilecektir. 

Destek: 1240 – 1200 – 1180
Direnç: 1270 – 1300 – 1330

(A1capital)

Diğer Altın Haberleri