Altın fiyatları 750 doları zorlayabilir

Yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak nitelendirilen altının ons fiyatının kısa vadede 750 doların üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor

Bigpara Haber

Kriz ve savaş dönemlerinin en gözde yatırım aracı olarak görülen son günlerde peşpeşe rekorlar kırarak ons fiyatı 736 dolara çıkan altına ilginin önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. Belirsizlikliklerin arttığı zamanlarda yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak nitelendirilen altının ons fiyatının kısa vadede 750 doların üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.

REFERANS

Mortgage kredisindeki sorunlarla başlayan ve diğer kredi piyasalarına da yansıyan kriz nedeniyle, ABD Merkez Bankası`nın (FED) piyasalarırahatlatmak ve durgunluğu azaltmak amacıyla faizlerde 50 baz puan indirime gittiğine dikkat çeken Goldaş Kıymetli Madenler Hazine Uzmanı Dilek Özçelik, dolardaki değer kaybı nedeniyle euro/dolar paritesinde yaşanan tarihi yükselişlerin emtiaya olan talebin artırdığını söyledi.

Özçelik, emtiaya artan talep nedeniyle altın fiyatlarının da rekor kırarak 711 dolar seviyesinden 736 dolar seviyesine kadar yükseldiğine dikkat çeken Özçelik, ``Bu hafta ABD’den açıklanacak olan tüketici güveni, ev satışları, kişisel gelirler ve harcamalar ile GSMH verileri takip edilecek. FED’in faiz kararı sonrası piyasalar bir miktar yatışmış görünse de önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik veriler takip edilmelidir. Altın fiyatlarında direnç seviyeleri kırılmış olması nedeniyle teknik olarak dikkatli olmakta fayda var. 730 dolar seviyesinin üzerinde hareketler sert olabilir. Parite 1,41 seviyesini kırarsa ve petrol fiyatları da yüksek seyrine devam ederse altın fiyatlarında 740 dolar ve 750 dolar seviyelerine yükseliş yaşanabilir dedi.

Yen`deki düşüş kalıcı değil


Özçelik, dolar/yen paritesinin FED`in faiz kararı sonrasında 114 seviyesini kırdığını ve Japon yatırım fonlarının Avustralya doları gibi para birimlerini satın almak için ABD doları alımına geçmelerinin pariteyi 115 seviyelerine kadar yükselttiğini vurguladı.

Dolar/yen paritesindeki yükselişin ABD ekonomisine dair kaygılar nedeniyle kalıcı olmasıının beklenmemesi gerektiğinin alltını çizen Özçelik, Faiz indirimi kredi piyasalarında yaşanan sorunların engellenmesi için önemli bir adım olsa da ABD ve Avrupa’daki faiz oranlarının arasındaki farkın da azalmasına neden oldu. Ayrıca bu karar ABD ekonomisindeki büyümeye dair kaygıların da artmasına neden oldu. Bu nedenle önümüzdeki dönemde yeni bir faiz indirimine gidilmesi beklentisi oluşmaya başladı diye konuştu.

Diğer Genel Haberleri