Altın fiyatı 1 adım ileri 2 adım geri

Pazartesi yükselen altın, Salı günü sert düşerken, Çarşamba kayıplarını telafi ediyor

Bigpara Haber


Ukrayna’da artan gerilimle Pazartesi yüzde 0,8 yükselerek 3 haftanın zirvesini gören altın ons fiyatı, Salı günü yüzde 3’e yakın değer kaybederek 1300 doların altına geriledi. Çarşamba ise gene 1300 doların üstüne çıktı. Uzmanlar altında düşüşün sürebileceği uyarısında bulundu.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr

Yılbaşından bu yana yüzde yüzde 10 değer kazanan altının ons fiyatı, Salı günü yüzde 2,67 değer kaybederken 1290 dolara kadar geriledi. Yurtiçi piyasalarda ise altının gramı yüzde 2’ye yakın değer kaybederken 89 liradan işlem gördü.

bigpara.hurriyet.com.tr’un sorularını yanıtlayan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, gümüşte paralel bir artışla desteklenmeyen altın fiyatlarındaki yükselişin kalıcı olmayacağını söyledi. “Kısa vadede ise Altının kaderi gümüşe bağlı. Gümüş 20.40`ın üzerine çıkmadığı sürece altının 1330 hareketi geçici kalacaktır. Uzun vadeli jeopolitik, vergi, devlet-vatandaş ilişkileri gibi konular altın fiyatlarını son derece desteklese de kısa vadede 1270`e çok dikkat edilmeli.”

İLGİLİ HABER: ALTINDA KARAMSAR TAHMİNLER

Doların değer kazanması emtia fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı. Hafta başından bu yana yüzde 1 değer kaybederek euro/dolar paritesi 1,38’e kadar geriledi.

Bloomberg’e konuşan Everbright Futures’tan makroekonomist Sun Yonggang, “Ukrayna gerilimiyle altın fiyatları yükselirken, ABD’den gelen iyi veriler güvenli liman rallisine ket vurdu,” dedi.

Uzmanlar, Amerikan Merkez Bankası Fed’in şu anda aylık 55 milyar dolara indirdiği tahvil programını azaltmasının altın için olumsuz olduğunu belirtiyor.

ABD’de enflasyonun hala düşük seyretmesi altın fiyatlarının gerilemesinin bir diğer nedeni oldu. Enflasyona karşı koruma olarak görülen altın, tüketici fiyatlarının hızlı arttığı dönemlerde yatırımcılar tarafından rağbet görüyor.

Manukyan da altında yeni dipler görülebileceği uyarısında bulunuyor. “Gümüşün 19.60`ın altında kapanış yapması 18.90 seviyesini test etmesi ile sonuçlanacaktır. Altında da paralel olarak 1270 test edilecektir. Bu seviyeleri kırılması ile her iki metalede de yeni dipler oluşması (1180`in altında)  yüksek ihtimal”

Diğer Altın Haberleri