Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeıer: ``Artık karar İran`ın``

Bigpara Haber

      Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, BM Güvenlik Konseyi`nin İran`a nükleer programını durdurması için tanıdığı 30 günlük süreden sonra karar aşamasının İran`da olduğunu söyledi. 

    Berlin`de, Steinmeier, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa`nın dışişleri bakanları Condoleezza Rice, Sergey Lavrov, Jack Straw ve Philippe Douste-Blazy ile Çin`in Dışişleri Bakan Yardımcısı Dai Bingguo ve AB Ortak Güvenlik Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, bir araya gelerek İran konusunu görüştü. 

    Steinmeier, toplantıdan sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ortak hedeflerinin diplomasi olduğunu belirterek, ”Artık karar İran`ın. Ya izolasyonu tercih edecek ya da müzakere masasına dönecek. Hepimiz İran`ın bu fırsattan yararlanmasını diliyoruz” dedi. 

    İran`ın müzakere yolunu seçmesi durumunda bu ülkeyle yapıcı müzakereler yürüteceklerini ifade eden Steinmeier, İran`ın güven vermediğini ve ihtilafa gitmesi durumunda izolasyona sürükleneceğini kaydetti. 

    Steinmeier, toplantıya katılan ülkelerle bu konuda sıkı temasta kalacaklarını ve gelişmeleri yakından izleyeceklerini söyledi. 

    Rice, BM`nin İran`a açık bir sinyal verdiğini belirterek, İran`ın bugüne kadar açık davranmadığını ve güven yaratması gerektiğini ifade etti. 

    Condoleezza Rice, Irak`ta kaçırılan Amerikalı gazetecinin serbest bırakılmasından büyük mutluluk duyduğunu da kaydetti.
   
    “ÇOK SABIRLI DAVRANDIK”
    
    Straw, hiç kimsenin, İran`ın nükleer enerjiyi sivil amaçlı kullanmasına karşı çıkmadığını belirterek, burada önemli olanın İran`ın ne yapmak istediği olduğunu ve Tahran`ın 18 yıldır Uluslararası Atom Enerji Kurumu`nun (UAEK) taleplerini kabul etmediğini söyledi. 

    İran`a karşı bugüne kadar çok sabırlı davrandıklarını ifade eden Straw, İran`ın yanlış planlar yaptığını ve BM`nin ortak karar alamayacağına inandığını, kendilerinin de uzun süre tartıştıklarını, ancak sonuçta bir ortak karara ulaştıklarını kaydetti. 

    Lavrov da, ortak bir açıklamayla endişelerini dile getirdiklerini belirterek, sorunun ancak barışçı şekilde ve UAEK`nın çabasıyla çözülebileceğine inandıklarını söyledi. 

    Sergey Lavrov, bir soru üzerine de, yaptırımları bir çözüm yolu olarak görmediklerini, gelecekte atılacak adımlar konusunda da BM`nin birlikte hareket etmesinden yana olduklarını ifade etti. 

    Douste-Blazy, İran`la ilgili şüphelerin sürdüğünü, bu nedenle ortak tutum konusunda görüştüklerini belirterek, İran`ın 30 gün içinde tüm nükleer faaliyetlerini durdurmasını istediklerini kaydetti. 

    Fransız Bakan, İran`ın nükleer enerjiyi sivil amaçlı olarak kullanmasına karşı olmadıklarını açıkladıklarını, ancak güven yaratmadığı sürece de kararlı tutumlarını sürdüreceklerini söyledi. 

    Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Dai de, İran kriziyle ilgili olarak önemli bir toplantı yaptıklarını, uygun ve barışçı bir çözüm için birlikte çaba harcayacaklarını belirterek, bunun zor bir sorun olduğunu, ancak barışçı şekilde çözülebileceğini ifade etti. 

    Dai, Ortadoğu`daki gerginliğin artırılmasının hiçbir tarafın çıkarına olamayacağını söyledi. 

    Solana da, ortak bir görüşte birleşmelerinden memnuniyet duyduğunu belirterek, “Burada 20 ülkeyle daha birlikte olsak daha da iyi olurdu” diye konuştu.

Diğer Genel Haberleri