Affa 248 Vekilden Protesto

Bigpara Haber
Af görüşmeleri, DSP ve MHP arasındaki önerge gerilimi nedeniyle tartışmalı geçti. Haluk Kırcı ve firari ülkücüleri kurtaramayan MHP`liler oylamaya katılmadı. MHP`li Çakar Bahçeli`nin imzası olmasaydı, tasarıyı paramparça ederdim dedi. Bahçeli`nin uyarısına rağmen, MHP`liler yaptıkları konuşmalarla tasarıda değişiklik yapılması gerektiğini savundular. Tasarı için ilk oylamaya, iktidar grubundan 112, muhalefetten ise 135 milletvekili katılmadı. Meclis Genel Kurulu dün özel gündemle toplanarak, aylardır Türkiye`nin gündemindeki önemli bir konu olan af tasarısını karara bağladı. Önceki gün Adalet Komisyonu`nda MHP`lilerin Haluk Kırcı, kaçak ülkücüler ve işkenceciler için bastırması nedeniyle kritik bir noktaya gelen tasarı, liderlerin devreye girmesi sonucu delinmeden Genel Kurul`a indi. Önceki akşam MHP`lileri değişiklik önergesi vermemeleri için şiddetli bir ifadeyle uyaran MHP lideri Devlet Bahçeli ile önerge verilirse, tasarıyı geri çekeceğini söyleyen DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, dünkü görüşmelere bizzat katılarak duruma el koydular.


Meclis, tartışmalı tasarının görüşmelerine, liderlerin denetimi nedeniyle sakin başladı. Kulislerde, önceki gece Adalet Komisyonu`nda yaşanan gelişmeler değerlendirildi. DSP`liler, İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı`nın Eşber Yağmurdereli`nin de af kapsamına alınması için hazırladığı önergenin elde kalmasından yakındılar. Önergenin, DSP`li Adalet Komisyonu üyelerinin imzalarıyla Komisyon Başkanı Emin Karaa`ya verildiği, ancak Ecevit`in olumsuz yanıtı üzerine geri çekildiği, bu yönde başka bir girişimde bulunulamayacağı konuşuldu.


BAHÇELİ OLMASAYDI..

MHP milletvekilleri ise affın mimarı Rahşan Ecevit`e de ateş püskürürken, af oylamasına katılmama kararı aldılar ve bu karara uydular. MHP`li Meclis İdare Amiri Ahmet Çakar, grubun tepkisini Altında Bahçeli`nin imzası olmasaydı, o af tasarısını param parça ederdim diye özetledi.


DSP`Lİ GÜRKAN`IN SÜPRİZİ;

Bu arada, DSP`li Uluç Gürkan beklenmedik bir girişimde bulundu. Gürkan, DSP`lilerin bir gün önce Adalet Komisyonu`nda vermeye cesaret edemediği TCK`nın 230`uncu maddesinin af kapsamı dışında bırakılmasına ilişkin önergesini, Genel Kurul`da işlem görmesi için Meclis Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü`ne verdi. Gürkan`ın verdiği önerge, görevini suistimal eden memurların şartla salıvermeden yararlanmamalarını öngörüyor. Gürkan, dönemin Meclis Başkanı Mustafa Kalemli`nin de yargılandığı Genel Kurul yolsuzluğuna dikkat çekerek,
Meclis başkanı ve yöneticileri 230 ve 240`ncı maddelerden yararlanıyor. TCK`nın 240`ıncı maddesi yani görevini kötüye kullanma kapsam dışı, ancak 230 af içinde. Bu nedenle, hiç kimsenin bunu fırsat bilmesini istemedim dedi.


KIRCI`DAN TELEFONLA BASKI;

Bahçeli`nin talimatıyla tasarı kapsamına giremeyeden katliam hükümlüsü Haluk Kırcı ise, dün Genel Kurul`daki görüşmeler sırasında da MHP`lileri aramaya devam etti. Oylamaya katılmama kararı uyarınca büyük bir kısmı çeşitli odalarda toplanan MHP`li milletvekillerini arayan Kırcı`nın, Benim sabrımı bilirsiniz. Artık sabretmekten vazgeçtim. Ben de PKK`lı olmaya karar verdim. PKK`lıları nasıl olsa affediyorsunuz, beni de affedersiniz dediği iddia edildi. Bu arada ülkücüler de af kapsamına alınmaları için MHP`li milletvekillerinin odalarına akın ettiler. Eski mücadele arkadaşlarının taleplerinden bunalan MHP`liler, Meclis dışına kaçmak, ya da kuliste oturmak zorunda kaldılar.


MHP; TATMİN OLMADIK;

MHP`liler tepkilerini Genel Kurul`da sözlü olarak da ortaya koydular. Tasarının geneli üzerindeki görüşmeler sırasında MHP adına sözalan Mehmet Şandır, Bahçeli`nin önerge verilmemesi konusundaki uyarılarına rağmen, tasarının önergelerle düzeltilmesini istedi. Şandır, Biz arzu ederiz ki tasarıda eksik gördüğümüz hususlar önergelerle düzeltilmelidir. Bu yol açılmalıdır biz bunu istiyoruz. Bu yanlışlıklardan biz sorumlu değiliz. Tasarının hazırlanmasından tanzim edilmesinden biz sorumlu değiliz diye konuştu.


BAHÇELİ UYARI;

Affın artık çıkarılması gereken bir zorunluluk olduğunun altını çizen Şandır, hükümetin bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Şandır`ın konuşması DSP sıralarında rahatsızlık yaratırken muhalefetten alkış aldı. MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, konuşmasını tamamlamasından sonra Şandır`ı yanına çağırdı. Bahçeli`nin önergeler konusundaki sözleri nedeniyle Şandır`ı uyardığı öğrenildi. Af tasarısına en sert tepki FP`li Bülent Arınç`tan geldi. Affın mimarının tamamen DSP olduğunu söyleyen Arınç, tasarının bir sipariş üzerine ortaya çıkarıldığını belirtti. Arınç`ın affın kapsamının genişletilmesi isteği, DSP dışındaki tüm partiler tarafından ayakta alkışlandı. DYP`li milletvekilleri ise, tasarının Anayasa`ya aykırı olduğunu savunurken, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de düzenlediği basın toplantısında çiftçi ve esnaf borçlarının da affedilmesini istedi. Tasarıyı savunan tek parti DSP oldu. DSP sözcüsü Hayri Diri, affı DSP genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit`in önerdiğini belirterek şöyle dedi: Kamu vicdanını rahatsız eden ırza geçme, zimmet, devleti dolandırma gibi suçları hiçbir DSP`li kabul edemez. Türk siyasetinde doğruluk abidesi olan Sayın Ecevitler hiç düşünemez.ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan da, Umarım bu son af olur dedi. Aslan af yetkisinin Meclis`ten alınmasını, gerekirse referanduma gidilmesini önerdi.


ÇOĞUNLUK DIŞARIDA KALDI;

Ecevit ve Bahçeli ile FP Genel Başkanı Recai Kutan`ın izlediği görüşmelerde, daha sonra tasarının maddelerine geçilmesi için yapılan ilk oylamaya katılım düşük oldu. MHP`liler aldıkları karar doğrultusunda çoğunlukla oylamaya katılmadılar, katılanların bir kısmı da ret oyu verdi. Milletvekileri böylece tavrını ortaya koyarken, Bahçeli`den kendilerine oylama için bir talimat gelmediğini açıklamayı da ihmal etmediler. 237 kabul oyuna karşılık 53 ret oyu çıktı. İktidardan 112, muhalefetten ise 135 milletvekili ilk oylamaya gelmedi.


İŞTE YENİ YASA;

* 23 Nisan 1999`a kadar işlenen suçları kapsıyor

* Ölüm cezaları yerine getirilmeyecek

* Tasarı kapsamına giren suçlara verilen cezalardan 10 yıl indirim yapılacak

* İndirim yapılırken ayrı ayrı değil, toplam ceza dikkate alınacak

* Devlete karşı işlenen suçlar, çete, orman suçları ve askeri suçlar indirim ve şartlı salıvermeden yararlanamayacak

* Memurların devlet işlerinde işlediği mali suçlar, ırza tecavüz, kötü muamele, uyuşturucu ticareti, hileli iflas suçları da kapsam dışında tutuluyor

* Rüşvet ve yolsuzluk suçları, Atatürk aleyhine suçlar, kara para aklama suçları indirim ve şartla salıvermeden yararlanamayacak.

* Terör örgütüne yardım ve yataklık edenler ile dikkatsizlik ve tedbirsizlikle ölüme sebebiyet verenler hakkında ise kısıtlama öngörülmüyor. Yetkililer, bu iki madde kapsamında olanların da indirim ve şartlı salıvermeden yararlanacaklarını belirttiler.


ERBAKAN`I KURTARAN MADDE;

Sorumlu müdür sıfatı ile işlenmiş suçlar dahil basın yoluyla veya sözlü veya görüntülü yayın araçları ile yahut miting, kongre, konferans, seminer, sempozyum, açık oturum veya panel gibi her türlü toplantılarda yapılan konuşmalarla işlenmiş olup; ilgili kanun maddesinde öngörülen şahsi hürriyeti bağlayıcı cezanın üst sınırı 12 yılı geçmeyen suçlardan dolayı 12 yıl veya daha az şahsi hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum edilmiş bulunan kimselerin cezalarının infazı ertelenmiştir.


KIRCI VE İŞKENCE KALDI;

Devlet Bahçeli`nin talimatı üzerine, Haluk Kırcı`yı, işkenceci polisleri ve kaçak ülkücüleri kurtarma girişimi sonuçsuz kaldı. Kırcı`nın da aftan yararlanması için sert konuşmalar yapan MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Gül, tasarıda içine sinmeyen maddeleri olduğunu, kerhen oy vereceğini söyledi. Partisinin kararlarına uymak zorunda bulunduğunu ifade eden Gül, Genel Başkanımızın imzasını yere düşüremem. Genel Başkanımızın da bu tasarıyı bazı zorunluluklar nedeniyle imzaladığını biliyorum dedi. (YENİ BİNYIL)



Diğer Politika Haberleri