***AEFES*** ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SANAYİİ A.Ş.( Özel Durum Açıklaması (Genel)

***AEFES*** ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SANAYİİ A.Ş.( Özel Durum Açıklaması (Genel)

Bigpara Haber

***AEFES*** ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SANAYİİ A.Ş.( Özel Durum Açıklaması (Genel) )

İlgili Şirketler []
İlgili Fonlar []
Türkçe
Özel Durum Açıklaması (Genel)

Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
-
Yapılan Açıklama Ertelenmiş Bir Açıklama mı?
Hayır (No)
Bildirim İçeriği

Açıklamalar

                                             Anadolu Efes, bira operasyonlarının hacimlerinde kaydedilen büyümenin desteğiyle güçlü hacim performansı gösterdiği bir yılı daha geride bırakmıştır. Özellikle yılın başında hissedilen yüksek enflasyonist ortam, Türkiye ve Pakistan'da yaşanan doğal afetler ve artan bölgesel çatışmalar gibi birçok zorluğa rağmen, Anadolu Efes verimli satış ve dağıtım ağı ve pazardaki başarılı uygulamalarıyla 2023 yılında satış hacminde çok sınırlı bir düşüş kaydederek çevikliğini ve marka portföyünün gücünü kanıtlamıştır.
ANADOLU EFES KONSOLİDE
Anadolu Efes konsolide satış hacmi 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yıllık %4,0 oranında daralma kaydetmiştir ve hacimler 22,4 mhl seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde bira grubu hacimleri uluslararası operasyonların sayesinde güçlü bir büyüme kaydetmiştir. 2023 yılında ise konsolide satış hacmi, %0,5 oranında sınırlı bir daralma kaydederek 122,9 mhl'ye ulaşmıştır. Son çeyrekte meşrubat işkolunda beklenenden daha düşük gerçekleşen sonuçlar sebebiyle konsolide hacim rakamı tüm yıla ilişkin hacim beklentimizin altında gerçekleşmiştir.
BİRA GRUBU
Yılın son çeyreğinde Bira Grubu hacimleri güçlü bir ivme göstererek %12,8 oranında kayda değer bir büyüme ile 8,1 mhl'ye ulaşmıştır. Bu büyümenin ana nedeni Rusya'nın geçen yılın aynı dönemindeki düşük baz etkisinden yararlanarak gösterdiği güçlü performanstır. Ayrıca çeyrekteki büyümeye Türkiye, Ukrayna ve Moldova da olumlu katkı sağlamıştır. Bira Grubu konsolide hacmi 2023 yılının tamamında 35,7 mhl'ye ulaşmıştır. 2023 yılındaki yıllık hacim artışı %5,0 seviyesinde gerçekleşirken sene sonu beklentimizin üst sınırında kaydedilmiştir.
Uluslararası Bira Operasyonları'nın konsolide satış hacmi ise %15,4 artışla 6,7 mhl seviyesine ulaşmıştır. Yılın tamamında ise hacimlerde %4,2'lik güçlü bir büyüme kaydedilmiş olup 29,5 mhl seviyesine ulaşmıştır.
Rusya bira hacim performansı bu çeyrekte de iyileşen ivmesini sürdürerek yüksek onlu yüzdeler seviyesinde kayda değer bir büyüme kaydetmiştir. Bu büyüme tüm yıl için kaydedilen düşük tek haneli yüzdelerde artış oranına katkı sağlamıştır. Rusya bira pazarının beklentilerimizi aşarak 2023 yılında hafif bir büyüme kaydettiği tahmin edilmektedir. Rusya bira pazarının ve Rusya operasyonlarımızın yılın ikinci yarısında güçlü olmasının asıl nedeni geçen yılın aynı dönemindeki düşük baz etkisindendir. Rekabet ortamı özellikle fiyatlandırma açısından zorlu olmaya devam etse de karlılık ile satış hacmi performansı arasındaki dengeyi korumaya yönelik uzun süredir devam eden odağımız yıl boyunca sürdürülmüştür. Ayrıca 2023 yılında enerji içeceği kategorisinde "Volt Energy" adında yepyeni bir marka ile portföyümüz genişlemiştir. Markamız enerji içecekleri kategorisinde hızla yükselerek yılsonu itibarıyla ilk 10 marka arasında yer almayı başarmıştır.
Ukrayna operasyonumuz üretimini iki fabrika ile sürdürmüştür. Ukrayna bira pazarı baskı altında olmaya devam ederken pazarın büyüklüğü 2021 yılındaki seviyesine göre %20*den fazla daraldığına işaret etmektedir. Yıl boyunca odak noktamız, ticari stratejiler ile hacim performansını dengelemek olmuş olsa da rekabet şartlarında özellikle fiyatlandırma konusunda baskılar gözlemlenmiştir.
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri genelinde dördüncü çeyrekte satış hacminde düşüş kaydedilirken 2023 yılı tamamında ortalama düşük-tek haneli yüzdelerde daralma gerçekleşmiştir.
Kazakistan operasyonumuz 2023 yılında düşük-orta tek haneli oranda daralmış, tahminlere göre yıllık bazda orta-yüksek tek haneli daralma gösteren pazardan daha iyi performans göstermiştir. Bunun sonucunda yıl içinde pazar payı kazanılmıştır. Talebi baskılayan başlıca neden sektördeki yüksek fiyatlama olmuştur.
Gürcistan'da satış hacmi, bir önceki yılın yüksek bazına rağmen 2023 yılında düşük-orta tek haneli büyüme göstermiştir. Premium markalar portföyün geri kalanına göre daha iyi performans gösterirken Efes Gürcistan, açık ve kapalı kanalda pazar payı almaya devam etmiştir. Ayrıca CSD kategorisinde, fiyatlandırmada sıkı bir rekabet olmasına rağmen, başlıca CSD markalarımızdan biri olan "Natakhtari" 2023 yılını hacim artışı ile tamamlamıştır.
Moldova'da satış hacmi pazarın bir miktar altında performans göstererek 2023 yılında yüksek tek haneli oranda daralma göstermiştir. Yıl boyunca karşılaşılan temel zorluklar enflasyonist baskıların yanı sıra nüfus azalmasına bağlı olarak tüketici tabanındaki daralma olmuştur. Diğer yandan, sektörde faaliyet gösteren firmaların fiyatlama zamanlaması bizim gerimizde kalmıştır. Bununla birlikte, pazara yeni oyuncuların girişi ve ekonomi segmentinde yoğunlaşan rekabet hacim üzerindeki baskıyı artırmıştır.
Türkiye bira satış hacmi 4Ç2023'te %1,8 büyüme kaydederek 1,4 mhl'ye ulaşmıştır. Büyüme hızı öngörüldüğü gibi yılın son çeyreğinde önceki çeyreklere göre bir miktar yavaşlama göstermiştir. Bu durum, son iki yıldaki çok güçlü baz etkisinden kaynaklanmıştır. Son çeyrekte yılın başına göre tüketici güvenindeki düşüşle birlikte harcanabilir gelirde de bir miktar düşüş yaşanmıştır. Bütün bunlara rağmen Türkiye bira operasyonları açısından oldukça başarılı bir yıl olmuştur. Yıllık hacim 6,2 mhl'ye ulaşarak yıllık büyüme %9,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2023 yılı pazar payının geçen yıla göre paralel gerçekleştiği veya hafif arttığı tahmin edilmektedir.
*Şirket öngörüsü ve üretim verisidir.
MEŞRUBAT GRUBU
CCI'ın konsolide satış hacmi 2023 yılında geçen yıla kıyasla %2,6 azalarak 1,5 milyar ünite kasa ("ü.k.") olmuştur. Orta Asya ve Irak operasyonları sırasıyla %11,9 ve %10,7 artışla hacim büyümesine oldukça olumlu katkı sağlarken, Türkiye ve Pakistan operasyonları, konsolide hacim performansını aşağı çekmiştir. Genel olarak, uluslararası operasyonların hacim payı yıllık 95 baz puan artışla %63,1'e ulaşmıştır. 2023 yılında Türkiye, ülke tarihinin en yıkıcı depremiyle sarsılmıştır. Felaket, Türkiye'nin 11 ilinde 14 milyondan fazla insanı etkilemiştir. Yıkıcı depremin ilk anlarından itibaren Coca-Cola Sistemi olarak bölgedeki insanlara yardım etmek için seferber olunmuştur. Depremin yansımalarının yanı sıra, ikinci çeyrekte gerçekleşen seçimler ve tüm yıl boyunca devam eden yüksek enflasyon tüketicilerin harcama iştahını da etkilemiştir.
Sonuç olarak, Türkiye'de yıllık bazda %5,1 dördüncü çeyrekte ise %21,8 hacim düşüşü kaydedilmiştir. 4Ç2023'te bir önceki yıla göre yaşanan hacim gerilemesi, çoğunlukla maaş artışları öncesindeki düşük satın alım gücünden ve Orta Doğudaki siyasi huzursuzluğa yönelik hassasiyetler nedeniyle tüketicilerin harcama iştahının azalması ve buna mukabil hususi olarak seyrelttiğimiz pazarlama kampanyalarından kaynaklanmaktadır.
Küçük paketlerin toplamdaki payı 187 baz puan artarak 2023'de %33,6'ya yükselirken, yerinde tüketim kanalının payı 265 baz puan iyileşme ile %30,1'e ulaşmıştır. Az şekerli/şekersiz portföye odaklanmaya devam edilmesi de sonuç vermiştir ve Az şekerli/şekersiz portföyün toplam gazlı içecek satışları içindeki payı yıllık bazda 20 puan artışla 2023 itibariyle %38,8'e ulaşmıştır.
Uluslararası operasyonlar, çoğunlukla Pakistan'daki düşük hacim üretimi nedeniyle 2023 mali yılında yıllık %1,1'lik hafif bir gerileme kaydetmiştir. 4Ç2023'te toplam uluslararası satış hacmi yıllık bazda %4,7 azalırken, gazlı içeceklerdeki düşüş yıllık bazda %6,3 ile biraz daha yüksek olmuştur.
Kaliteli portföy karması odağı, uluslararası operasyonlarımızda da olumlu sonuçlar vermeye devam etmiştir. Küçük paketlerin payı 2023'te 109 baz puan artışla %23,7'ye yükselirken, yerinde tüketim kanalının payı 29 baz puan artışla %12,7'ye ulaşmıştır.
Bu dönemde Pakistan da tarihinin en zorlu makroekonomik sıkıntılarını yaşamıştır. Buna bağlı olarak, tüketici güven endeksi yılın ikinci yarısında, son 11 yılın en düşük rakamlarına gerilemiştir. Yerel para birimi Rupi, ABD Doları karşısında tarihinin en yüksek seviyelerini görmüştür ve yıllık bazda yaklaşık %25 oranında değer kaybetmiştir. Enflasyon yıl boyunca son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak tüketicilerin alım gücünü olumsuz etkilemiştir. Buna bağlı olarak, CCI'ın satış hacmi 2023 yılının tamamında %16,4 (2022'deki %13,1 büyümenin üzerine), 4Ç2023'te ise %31,7 oranında gerilemiştir (4Ç2022'deki %9,1'lik artışın üzerine). Pazarlama girişimleri ve uygulama kabiliyetlerine yönelik devam eden sistemsel çabalarımız yine olumlu bir etki yaratmış ve CCI yılbaşından bu yana pazar payını artırmayı başarmıştır (Kaynak: Nielsen, Kasım 2023 itibariyle Kentsel Değer Payı).
Özbekistan, 2023 yılının tamamında yıllık %25,8 ve 4Ç2023'te yıllık %28,7 artışla tüm CCI ülkeleri arasında en hızlı büyümeyi kaydeden ülke olmuştur. CCI'ın başarılı iş kılavuzunu tüm unsurlarıyla dikkatli bir şekilde uygulayan ve bu sayede odaklanmış soğutucu yerleştirmeleriyle doğru RTM altyapısını kuran Özbekistan, güçlü operasyonel sonuçlar elde etmeye devam etmiştir.
Kazakistan'da hacim büyümesi, geçen seneki %16,0'lık artışın üzerine, yıllık %2,4 seviyesinde gerçekleşirken, 4Ç2023'te yıllık %5,8'lik gerileme kaydetmiştir. Savaş sonrası Rusya'dan Kazakistan'a geçici göç nedeniyle 4Ç2022'de hacim büyümesi %32 olduğundan, 4Ç2023'te satış hacmi oldukça güçlü bazın etkisiyle görece daha zayıf kalmıştır. Yılın tamamındaki büyümenin lokomotifi, 2022 yılında gerçekleşen %19,7'lik yıllık büyümenin üzerine %4,7'lik yıllık artış kaydeden gazlı içecek kategorisi olmuştur.





http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1234865


BIST