Adel, Agresif Hedefler Belirlemeyecek

Bigpara Haber
2001 yılının 2000`e göre kolay olmayacağından hareket eden Adel Kalemcilik, bu nedenle çok agrasif hedefler belirlemeyi planlamıyor.


Anadolu Endüstri Holding şirketlerinden Adel Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun, kasım başından beri piyasada bir durgunluk gözlendiğini ve 2001 yılının bu yıla göre daha zor geçmesini beklediklerini kaydetti. Bu yılın 1999`a göre iyi gittiğini ve yıl sonunda yaklaşık 16 trilyon lira ciroya ulaşabileceklerini ifade eden Dursun, önümüzdeki yıl TL bazında yüzde 20 ciro artışı hedeflediklerini kaydetti. 2001 yılının 2000`e göre kolay olmayacağını ve bu nedenle çok agrasif hedefler belirlemeyi düşünmediklerini belirten Dursun, Piyasada kasım ayından beri bir durgunluk yaşanıyor. Aralık ramazan ayı ve genelde bu dönem bizde durgunluk olur. Ama, düşen enflasyonla birlikte piyasa beklemeye girdi. Stoğa girmek istemiyorlar. Döviz ne olacak, enflasyon ne olacak beklentisi var dedi.


Adel Kalemciliğin bu yıl kırtasiye ürünlerinin dağıtımını da üstlendiğini ve Faber - Castell ürünlerinin distribütörü durumuna geldiklerini söyleyen Dursun, sektörün genelde taklit ürünlerle ilgili sorun yaşadığını, bunun Adel`i de etkilediğine değindi. Çin`de üretilen bazı ürünlerin kendi markalarıyla piyasada satıldığına dikkat çeken Dursun, Genelde piyasada çok satan ürünlerin hepsi taklit edildi. Bu konuda dağıtım kanallarını bilgilendirdik. Ancak, tüketiciyi bilgilendirme tarafından zayıf kaldık. Bu arada sektörde bazı firmalar vade uzattı, fiyat indirimine gittiler. Devletin bedelsiz ders kitabı dağıtması sonucu stok fazlaları oldu ve ödeme problemleri yaşadılar. Bu bize de yansıyor dedi. Geçen yıla göre yurtdışı satışlarını da artırdıklarını belirten Dursun, 1999 yılında 1.7 milyon dolar olan ihracatlarının bu yıl 2.4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşeceğini vurguladı. Adel `in satışlarının yüzde 10`unu ihracat oluşturuyor. Şirketin ihracat yaptığı 25 civarındaki ülke arasında ağırlık Arap ülkelerinde bulunuyor.


RUSYA`DA ORTAKLIK OLABİLİR;

1998 yılında gündeme aldıkları fakat kriz nedeniyle gerçekleştiremedikleri Rusya projesini hatırlatan Dursun, Bu yıl pazarın biraz daha üzerine gittik. Moskova`da mevcut bir kalem fabrikasıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Bir ortaklık ya da işbirliği olabilir dedi. En büyük ortağı yüzde 56.89 ile Anadolu Holding olan Adel`in yüzde 15.40`ı A.W. Faber - Castell şirketine ait bulunuyor. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Piyasa Haberleri