Açık pozisyon nedir?

Döviz, altın, menkul kıymet gibi finansal araçlardan biri üzerinden görünen varlıkların, aynı cinsten yükümlülükleri karşılamayan kısmı için kullanılır.

Bigpara Haber

Türkiye'de daha çok bankacılık kesimindeki ‘döviz’ açıkları için kullanılır. Örneğin, bir banka, 10 milyon dolarlık yükümlülüğüne karşın, 5 milyon dolar varlık bulunduruyorsa, 5 milyon dolarlık döviz açığına sahip olur.

Faizlerin, kısa, orta ve/veya uzun dönemde, mevcut dönemdekinin altına ineceği, kurdaki yükselmenin faiz getirisinin altında kalacağı beklentisi, mali kesimde mevcut yüksek faizlerden yararlanma ihtiyacını uyandırabilir. Böyle dönemlerde bankalar, hesaplarındaki dövizlerin bir kısmını satıp Türk Lirası (TL) alarak, TL ile yapılabilecek yatırımlara yönelmeyi veya TL kredileri vermeyi tercih edebilirler.

Ancak bu yönelim, kur değerinde, önceden tahmin edilmeyen bir nedenle, yine önceden tahmin edilmeyen şekilde artış oluşturursa, döviz satıp, TL alan ve aldığı TL'yi değerlendiren banka, kur artış hızına bağlı olacak şekilde zarar edebilir. 

Diğer Genel Haberleri