ABD'de TÜFE beklentilerin üzerinde

ABD'de TÜFE Ağustos ayında beklentinin üzerinde arttı.

Bigpara Haber

ABD'de tüketici fiyatları Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0.2 ile beklentilerin üzerinde artarak, Fed'in bu yıl içinde faiz artırmasına imkan verecek şekilde enflasyonun yükselmeye devam ettiğini gösterdi. Reuters anketine katılan uzmanlar tüketici fiyatlarının Ağustos'ta yüzde 0.1 artacağını düşünüyorlardı.

ABD'de Ağustos enflasyonu 12 aylık döneme bakıldığında ise yüzde 1.1 yükseldi, 12 aylık enflasyon Temmuz'da yüzde 0.8 olmuştu.

Verinin ardından ABD Hazine tahvil faizlerindeki düşüş tersine döndü, dolar değer kazandı.

Haberin Devamı

Enflasyondaki yükseliş büyük ihtimalle gelecek hafta Salı ve Çarşamba günü para politikasını değerlendirmek üzere toplanacak olan Fed yetkilileri tarafından memnuniyetle karşılanacak.

ABD enflasyon Fed'in hedefi olan yüzde 2 düzeyinin altında, yüzde 1.6 seviyesinde bulunuyor ve Mart ayından bu yana yükseliş kaydetmiyor. Fed'in kıdemli yetkililerinden Lael Brainard, hafta başında ABD'de faizler artırılmadan önce tüketici harcamaları ve enflasyonda yükseliş görmek istediğini belirtmişti.

Fed yaklaşık 10 yıl aranın ardından ilk faiz artışını geçen yıl Aralık ayında yaptı, ancak zayıf seyreden enflasyon nedeniyle arzu etmesine rağmen faizleri bir daha artıramadı.

Uzmanlar Fed'in gelecek hafta faiz artırımına gideceğine ihtimal vermiyor. Ancak Aralık ayında faizlerin artırılabileceğini düşünüyorlar.

Diğer Ekonomi Haberleri