ABD yükseldi, borsada hava olumlu

ABD borsalarında kötü başlayan gün iyi bitince, diğer borsalarda da beklentiler düzeldi

Bigpara Haber

ABD borsalarında kötü başlayan gün iyi bitince, diğer borsalarda da beklentiler düzeldi. Asya borsaları ise iyi başladığı günü Sony`nin kar beklentisini azaltmasıyla düşüşle noktaladı.



ABD`de tahvil sigortası yapan şirketlerinin notunun düşürüleceği ve finansal taraftaki krizin derinleşeceği endişeleri ile gerileyen borsalar ilerleyen saatlerde yönünü yukarı çevirdi. Dün 2.3 milyar dolar zarar açıklayan ülkenin en büyük kredi sigorta şirketi MBIA Inc`in ödemeler konusunda sıkıntısının olmadığını ve yeterli nakitinin bulunduğunu bildirmesi borsaları yukarı çekti.

Dow Jones günü yüzde 1.67 artışla 12 bin 650, Nasdaq da yüzde 1.74 artışla 2 bin 390 puandan noktaladı. 

Borsaların gözü kulağı ABD`de

Dün yüzde 3.6 değer yitiren İMKB`de bugün daha olumlu bir seyir bekleniyor. Piyasada tepki alımlarının gelebileceğini belirten uzmanlar, ancak hızlı hareketlerin görülme ihtimalinin zor olduğunu kaydediyor. Bugün saat 15.30`da ABD`de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarının önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, gelen veriler ışığında borsaların yönünü belirleyeceğini düşünüyor. Tarım dışı istihdamın Ocak ayında 80 bin kişi artması bekleniyor. 

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, piyasada oynaklık çok arttığını, ancak mevcut durumda pozitif görünüm ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Borsanın ilerleyen günler için olumlu olabileceğini düşünüyorum diyen Reçber, 43 bin-43 bin 300 seviyelerine yakın bir kapanış borsada kısa vadeli tepki sürecinin devam ettiğini göstereceğini ifade etti.

Gedik Yatırım raporunda dünkü satışlarla borsada dip oluşumunun gerçekleştiği belirtilerek, 42 bin seviyesinin üzerinde kalmayı başardığı ölçüde borsanın tepki çıkışına hazır olduğunu söyleyebiliriz denildi.

Ekinciler Menkul Değerler`in raporunda ise 42 bin-43 bin aralığının önemli olduğuna işaret edilerek, buranın kırılması halinde yeni diplere doğru düşüş hızlanabilir ifadesi kullanıldı. 

DOLAR 1.17`NİN ALTINDA

Dün ABD`de yaşanan yükselişle birlikte finansal krize ve resesyon kaygılarına ilişkin tedirginliklerin hafiflemesi, bugün içeride YTL`ye olumlu yansıyor. ABD`de faiz indirimlerinin devam edeceği yönündeki öngörülerin de doları baskı altına aldığı izlenirken, kur sabah ilk işlemlerde 1.17`nin altına geldi ve 1.1660 YTL`ye geriledi.

Dolar dün 1.1740-1.1750 YTL seviyelerinden günü tamamlamıştı.

Diğer Genel Haberleri