ABD Seçimlerinde Kritik Gün

Bigpara Haber
Florida Yüksek Mahkemesi bugün, eyaletin üç ilçesindeki oy sayım sonuçlarının hesaba katılıp katılmayacağını ele alacak. Karar, yeni başkanın belirlenmesi açısından önem taşırken, Cumhuriyetçiler Demokratlar`ı hile yapmakla suçluyor.


Florida Yüksek Mahkemesi, eyaletin bazı ilçelerinde elle sayılan oyların hesaba katılıp katılmayacağını bugün ele almaya hazırlanırken, Cumhuriyetçiler Demokratlar`ın elle sayımdaki ısrarına sert tepki gösterdiler. Yüksek Mahkeme`nin vereceği karar, yılan hikayesine dönen seçim sürecinde iki adaydan hangisinin kazanacağı konusunda belirleyici olacağı için hayati önem taşıyor. Siyasi gözlemcilere göre, Demokratlar`ın ağırlıkta olduğu Palm Beach, Miami - Dade ve Broward`daki toplam 1 milyon 700 bin oyun hesaba katılması, Gore`un az farkla da olsa başkan seçilmesini sağlayabilir.Bu üç ilçede yeniden sayıma izin verilmesi halinde, Miami - Dade yetkilileri elle sayımın Aralık ayına kadar sürebileceğini ifade ettiler.


SİNİRLER İYİCE GERİLDİ;

Yurtdışındaki oyların da sayılmasıyla Florida`da halen 930 oyla Gore`un önünde gözükürken, Cumhuriyetçiler`in kampanya sözcüsü Karen Hughes, Demokratlar`ın talebi olan elle sayımı büyük bir hata olarak tanımladı. Hughes, elle sayım sırasında hile yapıldığına dair kendilerine bazı kanıtlar ulaştığını ileri sürdü.
Palm Beach`teki Cumhuriyetçi gözlemciler, Bush`a oy verilen bazı pusulalardaki deliklerin teyp bandıyla tamir edildiğini belirterek elle sayımın durdurulması gerektiğini savundular. Cumhuriyetçi Partili gözlemci Jeff Kahrs, bu şekilde en az 10 oy pusulası gördüğünü söyledi. Kahrs`ın iddiası, Palm Beach`in Demokrat Parti`li seçim kurulu yetkilileri tarafından da doğrulandı. Demokrat seçim kurulu yetkilileri, teyp bandıyla değiştirilmiş üç oy pusulası bulduklarını ve bunların sayılmadığını belirterek, yolsuzluğun söz konusu olmadığını, postayla oylarını göndermeden önce yanlış oy kullanan bazı seçmenlerin bunu düzeltmek istemiş olabileceğine inandığını öne sürdüler. Karşı cepheyi hile yapmakla suçlayan Cumhuriyetçiler ayrıca, Demokratlar`ın, büyük bir bölümü Bush`uh lehine olan yurtdışındaki ABD askeri personelden gelen oyları da geçersiz kılmaya çalıştığını söylediler. Cumhuriyetçiler`e göre, yüzlerce denizaşırı oy Florida`da geçersiz sayılarak çöpe atıldı. Gore kampanyası ise, iddiaların tümünü yalanlayarak Bush kampanyasını partizan politika izlemekle suçladı.


HALK, SAYIMDA ACELE EDİLMESİNİ İSTEMİYOR;

Öte yandan, ABD başkanlık seçimleriyle ilgili olarak yapılan bir anketin sonuçlarına göre, Amerikalılar`ın yüzde 61`i, Florida`daki oyların doğru olarak sayılmasını, yeni başkanın hemen belirlenmesinden daha önemli buluyor. Newsweek dergisinin telefonla yaptığı ankete katılan 1000 kişiden yüzde 61`i seçimlerde hiçbir kusur bulunmamasını daha önemli bulduklarını belirtirken, yüzde 36`sı, en önemlisinin sürecin hemen bitmesi olduğunu kaydetti. Yüzde 3`lük kesim de bu konuda bir fikir sahibi olmadığını ifade etti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri