ABD`den Zebari`ye yanıt

McCormack, Türk ordusunun Güneydoğu Anadolu`da PKK`ya karşı geniş çaplı operasyonlar düzenlemesinin olağan olduğunu belirtti

Bigpara Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türk ordusunun Güneydoğu Anadolu`da PKK`ya karşı geniş çaplı operasyonlar düzenlemesinin olağan olduğunu belirterek, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari`nin, Türkiye`nin sınıra ``asker yığdığı`` yönündeki eleştirisine katılmadıklarını belirtti.



CNNTURK

Sean McCormack, günlük brifinginde, Türkiye-Irak sınırındaki Türk askeri varlığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Türkiye`nin güneydoğusundaki duruma bakarsınız ki buraya tam sınır bölgesinin oldukça uzağındaki yerler de dahil, buralarda önemli sayıda Türk askeri teröre karşı operasyonlar düzenliyor... PKK`nın genellikle ilkbaharda saldırılarını yoğunlaştırdığı göz önüne alındığında, bu olağandışı değil dedi.
 
McCormack, Türkiye`nin sınır bölgesindeki asker sayısı konusunda tahminde bulunmaktan ise kaçındı.
 
Öte yandan bir Pentagon yetkilisi de AP Ajansı`na yaptığı açıklamada, uydu fotoğraflarından anlaşıldığına göre, Türk ordusunun sınır bölgesinde bir hareketlilik içinde olmadığını belirterek, Zebari`nin iddiasını yalanladı.
 
Bu arada Pentagon Sözcüsü Bryan Whitman da, Ankara`nın, PKK`nın terörist faaliyetlerine ilişkin kaygılarının meşru olduğunu bildirdi, ancak Türkiye`nin olası sınır ötesi operasyonuna karşı çıktıklarını yineledi.
 
Whitman, Türkler ile çalışıyoruz ve oradaki sorunu biliyoruz. Ancak onları (Türkler`i), Irak`a askeri müdahalenin bunu çözmenin yoluolmadığı yönünde teşvik ediyoruz dedi.
 
Zebari: Sınırda 140 bin asker var
 
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye`nin Irak sınırına 140 bin asker yığdığını iddia etmişti.
 
Başkent Bağdat`ta basın toplantısı düzenleyen Zebari, Irak`ın kuzey sınırında büyük bir hareketlilik var. Güvenlik güçleri ve istihbarat birimlerine göre, tahminen tam donanımlı 140 bin askeri personel bulunuyor demişti.
 
Irak`ın söz konusu problemi diyalog yoluyla çözmek istediğini vurgulayan Zebari, Hükümetin tutumu bellidir. Komşu ülkelerin Irak`ın egemenliğine müdahale etmesine karşıyız. Türkiye`nin meşru endişelerini anlıyor ve bu konunun müzakere edilebileceğini düşünüyoruz diye konuşmuştu.
 
Iraklıların karşılığı sert olacaktır``
 
Kuzey Irak`ta temaslarda bulunan Irak hükümet sözcüsü Ali Dabbağ ise, Kuzey Irak`taki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Dabbağ, Türkiye`nin olası sınır ötesi operasyonuyla ilgili olarak, ``Operasyon gerçekleşirse Iraklıların karşılığı sert olacaktır`` dedi.

Diğer Genel Haberleri