ABD`de idam cezaları azalıyor

Jürinin, artık daha çok, suçsuz birini ölümle cezalandırma endişesiyle, afsız ömür boyu hapis cezası vermekten yana olduğu belirtildi

Bigpara Haber
ABD´de idam cezası sayısının azalmayabaşladığı bildirildi.

Jürinin, artık daha çok, suçsuz birini ölümle cezalandırma endişesiyle, afsız ömür boyu hapis cezası vermekten yana olduğu belirtildi.

İstatistiklere göre, ABD´de 2000 yılında 226 olmak üzere, 1994´ten 2000´e kadar yılda ortalama 296 kişi idam cezasına çarptırıldı. Bu rakam 2001´de 155´e düşerken, henüz tamamlanmayan 2002 istatistiklerinin de 15 civarında çıkması bekleniyor. ABD Yüksek Mahkemesinin 1993´ten bu yana aldığı 3 kararla, idam cezasının uygulandığı 38 eyaletten 36´sında jüri üyeleri artık idam cezasına alternatif olarak afsız ömür boyu hapis cezasını göz önünde tutabiliyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği İdam Cezası Projesi raporuna göre, 1973´ten bu yana idam cezasının infazını bekleyen 108 kişi, bu süreçte suçsuz olduğunun kanıtlanması üzerine serbest bırakıldı. Buna rağmen, kamuoyu yoklamaları, Amerikan halkının katillerin idamla cezalandırılmasından yana olduğunu ortaya koyuyor. Mayıs ayında yapılan bir araştırmada, ankete katılanların yüzde 74´ü katillerin idamla cezalandırılmasındanyana olduğunu söylerken, afsız ömür boyu hapis de seçenek olarak sunulduğunda bu oran yüzde 53´e düştü. (A.A.)

Diğer Genel Haberleri