ABD`de Hukuk Savaşı Sürüyor

Bigpara Haber
Cumhuriyetçi Parti başkan adayı George W. Bush`un, Florida`yı ve ABD başkanlık seçimini kazandığının geçen Pazar günü ilan edilmesinden sonra, Demokrat Parti başkan adayı Al Gore`un tartışmalı oy pusulalarına ilişkin davaların sayısını artırmasıyla, üç hafta önce bitmesi gereken seçimlerle ilgili hukuk savaşı sürüyor.
Mahkemelerde çözüm bekleyen davalar şunlar:


Gore`un avukatları, Florida`nın başkenti Tallahassee`de önceki gün Florida seçim sonuçlarına ilişkin dava açtı. Açılan davada, üç Florida ilçesinde elle sayımın düzgün olarak yapılması ve seçim yetkililerinin de bu durumu onaylamaları halinde, Gore`un eyaleti ve başkanlığı kazanacağı savunuldu.

Miami - Dade ilçesi: Gore taraftarları, oyların makinayla sayıldığı bu ilçede, eski ve ucuz makinalar yüzünden 10 bin oyun sayılamadığını savunarak Florida mahkemesine dava açtı ve oyların yeniden elle sayılmasını talep etti.

Palm Beach ilçesi: Elle yeniden yapılan sayım, eyalet seçim yetkililerinin tanıdığı süre dolduğunda henüz bitirilmemişti. Bu nedenle eyalet seçim yetkilileri, Palm Beach`in makinayla yapılan tamamlanmış ilk sayım sonucunu kabul ettiler. Gore kampı, Florida mahkemesine, elle sayımın tamamlanması için dava açtı. Bunun dışında yine Florida mahkemesine, birçok oyun makinayla sayımı sırasında atlandığı savunularak açılan bir dava daha bulunuyor. Son olarak bu ilçedeki Demokrat seçmenler, kafa karıştırıcı oy pusulası yüzünden, yanlışlıkla Gore`a oy vereceklerine, Reform Partisi başkan adayı Pat Buchanan`a oy verdiklerini savunarak, Florida Yüksek Mahkemesi`nden, bu ilçede yeniden seçim yapılmasını talep ettiler.

Nassau ilçesi: Gore tarafı, bu ilçede elle sayımın tamamlanmasına karşılık, makinayla yapılan ilk sayım sonucunun seçim merkezine bildirildiğini savunarak, Florida mahkemesine dava açtı. Gore, bu yüzden 50 oy kaybettiğini ileri sürüyor.
Seminole ilçesi:Demokrat Parti, bu ilçede postadan gelen oyların geçersiz kabul edilmesi için Florida mahkemesine dava açtı. Postadan gelen 15 bin oyun yaklaşık 10 bini Bush`a, 5 bini ise Gore`a verilmişti. Dava, 6 Aralık`ta Tallahassee yargıcı Nikki Clark tarafından ele alınacak.


BUSH TARAFININ DAVALARI;

Bush tarafı, ABD`nin en yüksek yargı makamı olan Federal Yüksek Mahkeme`ye başvurarak, Florida Yüksek Mahkemesi`nin, Florida`da elle sayıma izin veren kararına karşı çıktı. Mahkeme cuma günü (yarın) konuyu ele alacak, ancak kararın ne zaman açıklanacağı henüz belli değil. Cumhuriyetçi Parti, Hillsborough, Okaloosa, Orange, Pasco ve Polk ilçelerinde, yüzlerce oy pusulasının, yasalara aykırı olarak geçersiz sayıldığını savunarak Florida mahkemesine dava açtı. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri