ABD borsaları haftanın zirvesini gördü

Yellen`in açıklamaları ardından ABD endeksleri haftanın zirvesine yükseldi

Bigpara Haber
İlk çeyrek bilanço açıklamaları ve dün Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in parasal sıkılaştırma için güvercin yorumları ABD’de borsa endekslerinin haftanın en yüksek seviyelerinden kapanmasına neden oldu.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr

ABD’nin en büyük şirketlerinden 30’unu takip eden Dow Jones Sanayi Endeksi Çarşamba günü yüzde 1 yükselirken 16.424,85 puandan kapandı. Dünyanın en çok takip edilen endeksi olan Dow, bu yıl için yüzde 1 ekside seyretmeye devam ediyor.

S&P 500 endeksi yüzde 1,05 yükselirken 1862,31 puandan kapanırken, teknoloji endeksi Nasdaq 4086,23 puandan kapatarak yüzde 1,3 yükseldi. Nasdaq, Salı günü 4000 direncini sınamıştı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Araştırmadan Gökhan Şen, Ekonomi Kulübünde konuşma yapan Yellen’in sözlerini, “olabildiğince yumuşak yorumlar yapmaya özen gösterdi ve konuşmanın genelini güvercin olarak” yorumladı. “Yine de, yeni bir bilgiye sahibiz demek güç.”

ABD borsaları Ocak’tan bu yana Fed’in tahvil alım programını 10’ar milyar dolar azaltmasından ciddi etkilenmedi. En son aylık alımlarını 55 milyar dolara indiren Fed’in bu yıl niceliksel genişleme programını sonlandırması bekleniyor.

Şen, tahvil alımı sonlansa da ABD’de faizlerin daha aşırı düşük seyredeceğini de belirtiyor. “Sonuç olarak, Fed varlık alımlarını azaltmaya devam edecek ancak faiz artışı en az iki çeyrek sonra olacak. Olduktan sonra da kısa vadeli faizler olması gerekenden daha uzun süre / olması gerekenden daha düşük kalacak.”

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Yellen her açıklamalarında yinelediği, “Enflasyon ve işsizlik oranları Fed’in görev tanımıyla bağdaşan düşük seviyelere inse de, ekonomik görünüm faizin normal görülen seviyenin altında seyretmesine neden olabilir,” açıklamasının balon yaratabileceğini belirtiyor. Manukyan bu yüzden ABD’deki satışları bu açıklama yüzünden geçici bulduğunu da ekliyor: “Satışları trend sonu değil sadece düzeltme olarak görme nedenim de bu”

fyalinkilic@hurriyet.com.tr
@FercanY

Diğer Borsa Haberleri