AB Yolunda İki Büyük Engel

Bigpara Haber
MGK`ye sunulduğu belirtilen raporda Kıbrıs ve kültürel hak istemleri önemli birer engel olarak görülüyor.


Raporda ``...Neredeyse tüm Avrupa ülkeleri PKK mensuplarına genel af hariç terör örgütünün tüm koşullarının yerine getirilmesini `PKK koşulu` ifadelerini kullanmadan Türkiye`den istemektedirler`` deniliyor. Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler açısından kritik bir dönemden geçen Türkiye, ülkenin en önemli iki kurumu Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri`ni de karşı karşıya getiren geniş bir tartışma yaşıyor. MGK Sekreterliği`ne sunulduğu belirtilen ve basın-yayın organlarında geniş biçimde yer alan raporun da, bu tartışmalarda önemli bir rol oynayacağı ve Türkiye-AB ilişkilerini de derinden etkileyecek nitelikte olduğu belirtiliyor. ``Askerlerin çalışma belgesi`` olarak görülen rapor, Türkiye`nin AB rotasında ``Kıbrıs`` ın yanı sıra ``kültürel hak istemlerinin`` de önemli bir engel olduğunu gösteriyor.


ATASAGUN`DAN SONRA AÇIKLANDI;

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun `un Kürtçe TV`ye izin verilmesini de içeren geniş içerikli açıklamalarının basına yansımasının hemen ardından açıklanan raporun askerler tarafından ``çalışma belgesi`` olarak hazırlandığı ve ``resmi`` bir yanının bulunmadığı savlanıyor. Ancak resmi olmasa da bu raporda yer alan ifadeler, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından önemli bir etki yaratacak nitelikte. Raporda yer alan en önemli ifadelerden biri şöyle: ``İsveç, Finlandiya, Hollanda, Belçika, Yunanistan, Fransa ve Almanya başta olmak üzere neredeyse tüm Avrupa ülkeleri de PKK mensuplarına genel af hariç terör örgütünün tüm koşullarının yerine getirilmesini `PKK koşulu` ifadelerini kullanmadan Türkiye`den istemektedirler.``


AB`YE RET NEDENLERİ;

Bu raporla ilgili yapılan değerlendirmelerde şu unsurlar öne çıktı:

* Askerlerin, AB`ye ret nedenlerinin ana hatları bu raporla belirlenmiş oldu. Kıbrıs`ın yanı sıra, katılım ortaklığı belgesinde yer alan reform beklentilerinin de Türkiye`nin üniter yapısına yönelik kaygı uyandıracak nitelikte olduğu belirlendi.

**Türkiye`nin üniter yapısına yönelik ``uluslararası bir plan`` olduğu savlarının da hedefi olarak AB gösteriliyor. Bu durumda, Türkiye ile AB`nin paylaşabileceği ortak bir gelecek olmayacağı inancı güçleniyor.

* Türkiye`de AB konusunda hem hükümet içinde hem de devlet kurumları arasında belli bir görüş ayrılığı oluştu. Hükümette MHP, kültürel hak istemlerine karşı çıkarken, askerlerin de üniter yapıyı bozabilecek gelişmelere dikkat çektiği biliniyor. (CUMHURİYET)

Diğer Politika Haberleri