AB, Türkiye`ye 150 Milyon Euroluk Yardımı Onayladı

Bigpara Haber
Avrupa Birliği (AB), MEDA programı kapsamında Türkiye`ye, yapısal reformların desteklenmesi için 150 milyon euro tutarında yardımı onayladı.


Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği`nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye`nin, gaz ve elektrik sektörlerinin AB mevzuatına uygun biçimde liberalizasyonunun 2001 yılı sonuna dek tamamlamayı, telekomünikasyon alanında AB düzenlemeleri ve standartlarının uygulanmasını, doğrudan mali desteği ve ekim alanlarının ürünlere göre yeniden tahsisini de içeren tarım reformunu sürdürmeyi, çalışma, sosyal güvenlik ve sağlık alanlarında AB standartları uygulama ve bu alanlarda kadın erkek eşitliğini sağlamayı ve çevre koruma mevzuatını AB`nin ilgili mevzuatıyla uyumlandırmayı taahhüt etmesi üzerine, doğrudan bütçe desteği niteliğindeki bu yardıma hak kazandığı bildirildi. Söz konusu 150 milyon Euro`luk hibe yardımın, AB`nin Türkiye için öngördüğü daha geniş bir yardım paketinin parçası olduğu belirtilen açıklamada, bunun, birliğin üyelik uyum sürecinde Türkiye`ye yardımdaki ciddiyetinin göstergesi olduğu ifade edildi.


Açıklamada, 2000-2006 yıllarını kapsayan MEDA II programında, Türkiye`ye verilecek yardım miktarının MEDA I`e göre önemli ölçüde artırılarak, 890 milyonu hibe biçiminde toplam 2 milyar 360 milyon Euro`ya çıkarıldığı hatırlatılırken, MEDA II çerçevesinde gelecek yıllarda Türkiye`ye yılda yaklaşık 170 milyon euro tutarında hibe biçiminde yardım aktarılacağı belirtildi. AB Temsilcliği`nin açıklamasında, aynı dönemde kredi biçimindeki yardımların da, getirilecek uygun projelere göre yılda en az 210 milyon euroya ulaşacağı kaydedildi. Açıklamada, Türkiye`nin AB`ye resmi üyeliğinin onaylandığı Helsinki Zirvesinden önce uygulamaya giren MEDA I projesi çerçevesinde Türkiye`ye tahsis edilen 376 milyon euro hibe, 544.5 milyon euro kredi yardımının dağıtımının da sürdüğü ifade edildi.
MEDA I çerçevesindeki projelerin karmaşıklığı nedeniyle tahsis edilen paranın transferinin yavaş ilerlediği kaydedilen açıklamada, 2001 yılından başlayarak bu kapsamdaki fonların Türkiye`ye transferinin de hızlanacağı belirtildi. Açıklamada, AB`nin Türkiye`ye olan toplam mali yardımının dikkate değer bir büyüklüğü ulaştığı ifade edilirken, AB`nin MEDA I ve MEDA II programları ile bu programlar dışında Türkiye`ye toplam tahsisatlarının kredi biçiminde kabaca 3 milyar 920 milyon Euro`ya, hibe biçiminde de 1 milyor 561 milyon Euro`ya ulaştığı belirtildi. (DÜNYA)

Diğer Ekonomi Haberleri