AB: Siyasi reformları hızlandırın

Bigpara Haber
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Meral Gezgin Eriş, AB bünyesindeki temasları çerçevesinde, AB Komisyonu`nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ile görüşerek, Türkiye - AB ilişkilerindeki son gelişmeler konusunda bilgi alışverişinde bulundu.

Eriş, 8 Kasım`da AB Komisyonu tarafından açıklanması beklenen Katılım Ortaklığı Belgesi konusunda Vergheugen`in ``çok titiz çalıştığını`` ve ``belgenin başarılı olması gerektiğini, Türkiye`nin benimsemeyeceği bir belgenin hiçbir anlam taşımayacağını belirttiğini`` söyledi. Verheugen, Katılım Ortaklığı Belgesi`nin Ankara`yı ve AB başkentlerini tatmin etmesi için her türlü çabayı gösterdiklerini anlattı.

Katılım Ortaklığı Belgesi`nin yayınlanmasından sonra, tam üyelik müzakerelerinin başlamasına kadar geçecek olan dönemde Türkiye`nin göstereceği performansın önemi üzerinde de duran Verheugen, ``siyasi reformların daha süratligerçekleştirilmesinin, Türkiye`nin AB`ye katılım sürecini hızlandıracağını`` ifade etti. Ekonomik kriterler açısından Türkiye`nin performansını çok beğendiklerini belirten Verheugen, bu görüşün, Değerlendirme Raporu`nda ve Katılım Ortaklığı Belgesi`nde yer alacağını, ekonomik konularda ``rahat`` olduklarını söyledi.


AVRUPALI SANAYİCİDEN AB YOLUYLA DESTEK;

Avrupa İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu Birliği (UNICE), dün Brüksel`de basına sunduğu, `AB`nin genişlemesine ilişkin tavır` belgesinde, `Avrupa iş dünyasının, Türkiye`nin AB adaylığına tam destek verdiğini` açıkladı.
AB adayı ülkelere ilişkin görüş ve değerlendirmelerini yansıtırken, Türkiye`de, AB`ye katılım amacıyla atılan adımları kutlayan UNICE, Ankara`nın, Kopenhag kıstaslarına uyum çabalarını desteklemekte kararlı olduğunu bildirdi.``Türkiye, Avrupa ekonomisinin önemli aktörlerinden biridir`` ifadesine yer verilen belgede, GB`nin, Türkiye ile AB arasında güçlü bir ekonomik uyum getirdiği belirtildi.


UNICE, ``Türkiye, katılımı ile AB`nin jeostratejik konumunu önemli oranda değiştirecek ve Topluluğun en yüksek nüfuslu ikinci ülkesi konumuna gelecektir`` dedi. Belgede, Avrupa iş dünyasının Türkiye`de ve Türkiye - AB ilişkilerinde karşılaştığı sorunlar da özetlendi. UNICE, kamu pazarlarının ve ihalelerinin reforma ihtiyacı olduğunu, arazi ve emlak alımı, bankacılık, enerji gibi alanlarda kısıtlamaların yabancı katılımı engellediğini, malların serbest dolaşımı konusunda, belirli alanlarda sorunlar yaşadığını da ifade etti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Politika Haberleri