AB Krizi Göze Alamadı

Bigpara Haber
Brüksel`den çıkacak haberin etkisinin ve tepkisinin büyük olması nedeniyle, AB Konseyi zaman kazanmak için kararı Aralık ayında yapılacak toplantıya erteledi


AB Konseyi, yürütme organı Komisyon tarafından hazırlanan Türkiye`ye ilişkin Katılım Ortaklığı Belgesi`yle ilgili tartışmaları sonuçlandıramadığını, sonucu Aralık ayına ertelediğini açıkladı..Geçen hafta Ankara`da hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve AB üyesi ülkelerin büyükelçileri aracılığıyla yansıtılan rahatsızlık nedeniyle, AB Konseyi toplantısı gergin bir havada başladı. AB Dönem Başkanı Fransa`nın, Kıbrıs konusunda, KOB`un kısa vadeli beklentiler bölümüne konulan paragrafın durumunun tekrar gözden geçirilmesi için öneri getireceği, buna karşılık Yunanistan`ın da Kıbrıs konulu ifadelerin sertleştirilmesi ve sınır anlaşmazlıkları çerçevesinde, Ege konusunun da orta vadeli beklentiler bölümüne sokulması talebini tekrarlayacağı belirtildi. Kıbrıs ve Ege konularında Ankara`yı tatmin etmeyecek içerik taşıyan bir KOB`un Konsey`den geçmesi halinde Türkiye`nin sert tepkilerinin derhal duyulacağı görüşü Konsey kulislerinde çeşitli iddialaşma ve tartışmalara yol açtı. Toplantı sonunda AB Dönem Başkanı Fransa`nın Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, basın toplantısı düzenledi ve Türkiye konusunda tartışmaların sonuçlandırılamadığını ve Aralık ayına ertelendiğini söylemekle yetindi. Fransız yetkililer, amacın, Helsinki çizgisinde kalmak olduğunu, Yunanistan`ın daha ileri adımlar atılmasını ve belgeye daha açık ifadeler koyulmasını ısrarla istediğini, Türkiye`nin de kabul edebileceği bir metin üzerinde uzlaşma arayışlarının süreceğini bildirdiler.


Karar, Ankara`da memnuniyetle karşılandı. AB Genel Sekreteri Volkan Vural, Yeni Binyıl`a yaptığı açıklamada, şöyle dedi: Bu karar olumlu bir karardır. Nedeni ise çok basit. Aksi takdirde Yunan tezleri kabul edilmiş olacaktı. Dün alınan karar ile Türkiye`nin tezlerinin ciddiye alındığı ve bu çerçevede uzlaşmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Yani Türkiye`nin tepkisi çekilmek istenmiyor. Oy çokluğu ile karar alınabilirdi, ancak AB bir krizi göze almak istemez. Ayrıca sözkonusu kararın herkesin belirli bir noktada uzlaşması açısından ertelenmiş olması beklenen bir gelişmeydi. Memnuniyetle karşılanmalı. Bu gelişmeler nedeniyle Ulusal Program çalışmalarının aksamayacağını da belirten Vural, Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ancak bize çerçevenin tebliğ edilmesi gerekiyor, tamamlamamız için. Anlayacağınız biz hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, onlar da artık bir sonuca ulaşır dedi.


AB Dönem Başkanı Fransa`dan diplomatik bir kaynak ise, bu gelişme Türkiye-AB ilişkilerinde bir krizin engellendiğini belirtti. Sorularımızı yanıtlayan üst düzey bir diplomat, şu değerlendirmeyi yaptı: Bu çok olumlu bir karar. En azından hep birlikte oturup bu sorunlara nasıl bir çözüm bulacağımıza birlikte karar verebilmek için zaman kazandık. Aksi takdirde ciddi bir kriz ortaya çıkabilirdi. Buna kimse razı olmadı. Herşey yolunda gidecektir. (YENİ BİNYIL)

Diğer Politika Haberleri