AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Fogg: Türkiye Büyük Bir Avrupa Ülkesi

Bigpara Haber

-Helsinki, AB Üyeliğinin Hazmedileceği Sürecin Başlangıcıydı -Türkiye`nin Reform Hızı, Türkiye`nin Elinde

ADANA (A.A) - 08.12.2000 - Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg, Türkiye`nin güçlü bir Avrupa ülkesi olduğunu belirterek, Türkiye`ye AB üyeliğinde büyük görevler düşüyor dedi. Büyükelçi Fogg, Adana Ticaret Odası`nca (ATO) düzenlenen Helsinki Sonrası Aday Türkiye ile AB İlişkisi konulu konferansta yaptığı konuşmada, AB`ye üyeliğin toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini ve açıkça tartışılması gerektiğini söyledi.

AB`ye aday ülkelerin tamamında olduğu gibi Türkiye`de de istikrarlı demokrasi bulunduğunu ifade eden Fogg, şöyle konuştu: AB`ye üyelik, tamamen üye ülkenin isteğine ve potansiyeline bağlı. Avrupa`da büyük bir kesim, Doğu Avrupa ülkelerinin son 10 yılda gösterdiği hızlı gelişimi beklemiyordu. Bu hızlı gelişim ve AB ile birleşim şaşkınlık yarattı. Bununla birlikte aday ülkelerin zamana ve desteğe ihtiyacı var. Türkiye, çok büyük bir Avrupa ülkesi. Helsinki Zirvesi`nden sonra AB içinde kendisine yer ayırmaya çalışmaktadır. Helsinki, Türkiye açısından bir sürecin başlangıcıydı. AB`ye üyeliğin hazmedileceği bir süreçti bu. Zirveden sonra Türkiye`de doğrudan bir gelişme belki görülmedi. Ancak, üyelik konusu daha açıkça tartışılmaya başladı. Örneğin Güneydoğu sorunu, Milli Güvenlik Kurulu`nun rolü kamuoyu önünde açıkça konuşulmaya başlandı. Bu tartışmalarda hem AB, hem Türkiye açısından çok önemli gelişmeler oldu. Bu süreçte, AB üyeliğinde Türkiye`ye büyük görevler düşmektedir.

Fogg, Türkiye`de her kesimin, AB-Türkiye yakınlaşması konusunda çaba harcaması gerektiğini ifade ederek, Herkes kendisine bir parça bulmalı ve bu alanda AB ülkelerinde denktaşını yakalayarak temasa geçmeli, yakınlaşmaya çalışmalıdır dedi. Büyükelçi Fogg, Türkiye ne zaman AB`li olacak? şeklindeki bir soru üzerine de, Türkiye`nin reform hızı Türkiye`nin elinde. Türkiye değişimleri ile dış gözlemcileri her zaman şaşırtabilen bir ülke diye konuştu. Toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve ATO Başkanı Fethi Kamışlı ile bazı meslek odalarının yöneticileri katıldı.

Diğer Genel Haberleri