AB`den Microsoft`a 899 milyon euro`luk ceza

Bigpara Haber
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, daha önceki uyarılarını dikkate almayan ve yaptırım kararlarını uygulamayan Microsoft`a rekor bir ceza daha kesti. Cezanın tutarı 899 milyon euro olarak belirlendi. AB Komisyonu tarafından verilen yeni cezanın temelinde ise Microsoft`un, ürünlerini kendi ürünleriyle uyumlu hale getirmek isteyen yazılım şirketlerine fahiş fiyat uygulaması yatıyor.
AB Komisyonu`nun daha önce aldığı kararlara uymaması, Microsoft hakkındaki cezaların birbirini izlemesine neden oluyor. Dün belirlenen yeni cezayla birlikte Microsoft`a kesilen ceza toplamda 1 milyar 680 milyon euro tutarına ulaştı.


50 yılda ilk kez

Kararla ilgili bir açıklama yapan AB Komisyonu`nun rekabet politikalarından sorumlu üyesi Neelie Kroes, Microsoft, AB`nin 50 yıllık rekabet politikası kapsamında, tekel karşıtı kurallara uymayı başaramadığı gerekçesiyle Komisyon tarafından ceza verilen ilk şirket dedi. Kroes, verilen son cezanın Microsoft`un 2004`teki karara uymamasıyla başlayan kara dönemi kapatmasını umduğunu ifade etti.
Microsoft ise AB Komisyonu`nun para cezası kararını detaylı şekilde inceleyeceğini, konunun daha sonra çözülen geçmişteki sorunlardan kaynaklandığını açıkladı.


Media player`ı Windows`un içinden çıkarması isteniyor

AB Komisyonu, Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını, Aralık 1998`de Sun Microsystems`in şikayeti üzerine başlatmıştı.
Microsoft`u Ağustos 2000`de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, bir yıl sonra gönderdiği ikinci belgede Microsoft`u, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engellemekle suçladı.
AB Komisyonu, gerekli adımları atmayan Microsoft`a, Mart 2004`te 497 milyon euro para cezası verdi ve Windows`tan medya player`ı ayırmasını istedi.
Microsoft`un gerekli rekabet kriterlerini karşılamadığını düşünen Komisyon, 2006`da şirketi 280.5 milyon euro`luk ikinci para cezasına çarptırdı. Cezanın iptali için Lüksemburg`daki AB mahkemesine giden Microsoft, kararın kesinleşmesi üzerine Komisyon`un endişelerini giderecek adımların arayışına yöneldi.

Diğer Genel Haberleri