AB anlaşamıyor

Avrupa Birliği`nin resesyondaki ekonomiyi destekleyecek ortak yatırım bütçesinin küçültülmesi bekleniyor

Bigpara Haber

Avrupa Birliği`nin resesyondaki ekonomiyi destekleyecek ortak yatırım bütçesinin küçültülmesi bekleniyor

Avrupa Birliği`nin vaad ettiği resesyondaki ekonomiyi modernize etmeyi hedefleyen yatırım bütçesi, üye ülkelerin çelişen taleplerine takıldı. AB yatırım bütçesi küçültülmeye hazırlanıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, 973 milyar euro büyüklüğündeki 7 yıllık ödeneğinde kesinti yapılmasını talep etti. AB Bütçesi Kasım ayında da 1.047 trilyon eurodan 973 milyar euroya düşürülerek, bu yıl sonlanacak olan bütçe döneminde harcanan 994 milyar euronun altında bir rakama indirilmişti.

Sunulan rakamların çok yüksek olduğunu savunan Cameron, Brüksel`deki AB zirvesi öncesinde muhabirlere verdiği demeçte, bütçenin küçültülmesinin gerektiğini, küçültülmezse uzlaşmanın da olmayacağın söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle`un 1960`larda, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher`ın da 1980`lerde öne çıkardığı finansal milliyetçilik öğeleri hissedildiği görüşmelerde, Euro Bölgesi`ndeki borç krizi AB bütçesini için ayrılan parayı azalttı. Zirvedeki 2014-2020 dönemi bütçesindeki anlaşmazlık ödenek programlarını engelleyerek, AB`yi yıllık bütçeleri uzatmak durumunda bırakabilir ve borç kriziyle tetiklenen bölgedeki siyasi sıkıntılara ilişkin endişeleri artırabilir.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, anlaşmazlığın dış dünyaya iyi sinyaller göndermeyeceğini dile getirirken, AB Başkanı Herman Van Rompuy da dün tüm öğleden sonra boyunca küçük gruplar arasında orta yolu bulmaya çalıştı.

Diğer Genel Haberleri