A tipi fonlarda ileri fiyat uygulaması başlıyor

Bigpara Haber
A tipi yatırım fonlarında ileri fiyat uygulaması yılbaşından itibaren başlıyor. A tipi fonlarda alım satım işlemleri, talimat alınarak ve talimatın verilmesinden sonra hesaplanacak alım-satım fiyatları üzerinden daha sonra gerçekleştirilecek.

SPK, ağustosta yaptığı bir düzenlemeyle 1 Ocak 2001`den itibaren A tipi yatırım fonlarında ileri fiyat uygulamasına geçilmesi zorunluluğu getirmişti. Uygulamayla, fon katılma belgelerinin alım-satım işlemleri, talimat alınmak suretiyle ve talimatın verilmesinden sonra hesaplanacak alım-satım fiyatları üzerinden daha sonra gerçekleştirilecek. Halen, fon katılma belgelerinin aılm-satımı, talimatın verilmesi sırasındaki geçerli fiyat üzerinden anında gerçekleştiriliyor.

Günde iki kez fon fiyatı açıklanacak

Yeni uygulamayla günde iki kere fon fiyatı açıklanabilmesine olanak sağlandı. Fon katılma belgelerinin alım-satım bedellerinin ödeme süresi ise fon portföylerinde yer alan menkul kıymetlerin takas süresini aşmayacak şekilde fon içtüzüğünde yeralacak ilkeler çerçevesinde belirlenecek.

Bankalar nasıl uyguluyor

Bankalar da ve diğer fon yöneticileri yeni uygulama çerçevesinde fon alım-satımlarında nasıl bir yöntem izleyeceğini belirledi. 1 Ocak`tan itibaren müşterilerinin İMKB Hisse senetleri piyasasının açık olduğu günlerde saat 12.00`den önce ve piyasanın kapalı olduğu günlerde verecekleri katılma belgesi alım satım talimatlarını, talimatın verilmesini izleyen ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirecekler. Piyasanın açık olduğu günlerde saat 12.00`den sonra verilen alım-satım talimatları ise ilk pay fiyatı hesaplamasından sonra verilmiş kabul edecekler ve talimatları, izleyen hesaplamada bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirecekler.

B tipi fonlarda daha sonra

B tipi yatırım fonlarında ileri fiyat uygulamasına geçilip geçilmeyeceğine ise A tipi yatırım fonlarındaki uygulamanın ilk altı aylık sonuçlarına göre kadar verilecek. Müşteri kitlesi ve portföy yapıları dikkate alınarak B tipi yatırım fonlarında uygulamanın daha geç başlatılması öngörüldü.

Diğer Piyasa Haberleri