7. Paket tatilden önce geçer

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 7. Uyum Paketi`nin Meclis tatile girmeden önce çıkartılacağını söyledi

Bigpara Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 7. Uyum Paketi`nin Meclis tatile girmeden önce çıkartılacağını söyledi. Gül, askerler her şeyi engelliyor gibi göstermek haksızlık dedi.

Londra`daki temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye`nin Londra Büyükelçiliği`nde onuruna verilen akşam yemeğine katılan Gül, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin 7. Uyum Paketi ile ilgili soruları üzerine ``bunun geniş bir paket olduğunu`` belirten Gül, ``Bırakınız AB`yi bir tarafa, paketi görünce önce bizim inanmamız ve tatmin olmamız lazım. Bunları gerçekleştirdikten sara adamların kapısını çalmalıyız`` dedi.

Abdullah Gül, bir gazetecinin ``bütün değişikliklerin tek paket halinde mi çıkartılacağı`` yolundaki sorusu üzerine, Anayasa değişikliği gerektiren konuların ayrı tutulması gerektiğini, bunun için TBMM`de bir işbirliği aranacağını hatırlattı.

Bakan Gül, başka bir soru üzerine de bu uyum paketleriyle Türkiye olarak çıkıp ``siyasi kriterleri`` karşılıyor diyebilme noktasına gelmeyi hedeflediklerini belirterek, ``7. paketle bunu yapacağımıza inanıyoruz ve meclis tatile girmeden yapacağız bunları; bu paketi çıkaracağız`` dedi.

``Bu demek değil ki ondan sonra hiçbir şey olmayacak``diyen Gül, daha sonra yasal düzenlemelerin süreceğine dikkati çekti.

ASKERLERE HAKSIZLIK YAPILMASIN
Gül, bir soru üzerine Türkiye`de kimsenin askerlere haksızlık yapmaması gerektiğini kaydetti. Silahlı Kuvvetlerin görüşlerini söylediğini, ancak reformları da desteklediğini vurgulayan Gül, ``Onları her şey engelliyor gibi göstermek haksızlık. Sayın Cumhurbaşkanımız öyle gördü, veto hakkı vardır. O hakkını kullandı`` dedi.

Bu arada, bir başka soruyu yanıtlayan Gül, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüşmesi sırasında PKK/KADEK konusunun da gündeme geldiğini ve Türkiye`nin bu konudaki tutumunu muhatabına bir kez daha anlattığını ifade etti.

Bakan Gül, ``Bizim Kuzey Irak`ta askerimiz var. Ona oradan çıkın diyemezler. Orada öyle terörist bir güç oldukça bunu söyleyemezler. Hassasiyetimizi biliyorlar`` dedi.

Öte yandan, diplomatik kaynaklar, Gül-Straw görüşmesinde İran ve Irak konularının da gündeme geldiğini kaydetti.

Yakın zamanda bölgeyi ziyaret eden Jack Straw`un buradaki izlenimlerini Gül`e aktardığı, Gül`ün de Irak`ın temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiği belirtiliyor. İki bakanın bu konuda bir anlayış birliği içine girdikleri kaydediliyor.

Jack Straw`un, İran`ın nükleer kapasitesi konusundaki kaygılara dadeğindiği ancak iki bakanın bu konuda da ``bu ülkedeki politik sürece dışardan müdahale yapılmasının yanlışlığı`` konusunda görüş birliğine vardıkları bildiriliyor.

Diplomatik kaynaklara göre, iki bakan İran`daki sorunların ülkenin kendi iç dinamikleri ile çözülmesinin doğru olacağı konusunda mutabakata vardı. (A.A.)

Diğer Politika Haberleri