6. uyum paketi yarın ele alınacak

Cumhurbaşkanı Sezer´in19. ve 21. maddelerinin görüşülmesi için TBMM´ye iade ettiği 6. Uyum Paketi yarın Adalet Komisyonu´nda ele alınacak

Bigpara Haber
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer´in19. ve 21. maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM´ye iade ettiği 6. Uyum Paketi yarın Adalet Komisyonu´nda ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM´ye iade edilen 4903 sayılı Kanun´un 19 ve 21. maddeleri, Terörle Mücadele Yasası´nın (TMY) ´´Devletin Bölünmezliği Aleyhine Propaganda´´ başlıklı 8. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını ve bu maddeye ilişkin tüm hukuki sonuçları ortadan kaldırıyor.

Kamuoyunda ´´AB 6. Uyum Paketi´´ olarak bilinen ´´Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun´´un 19. maddesi, 12.04.1991 günlü, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası´nın 8. maddesiniyürürlükten kaldırıyor. Aynı kanunun 21. maddesiyle de, bu yasa ile yürürlükten kaldırılan3713 sayılı Yasa´nın 8. maddesi kapsamına giren suçlardan dolayı, ´´1- Yürütülen hazırlık soruşturmalarında Cumhuriyet savcılıklarınca takipsizlik kararı verileceği,

2- a) Haklarında kamu davası açılmamış tutuklu sanıkların Cumhuriyet savcılıklarınca,

b) Haklarında kamu davası açılmış tutuklu sanıkların ilgili mahkemelerce salıverilecekleri,

3-

a) Henüz Yargıtay´a gönderilmemiş ya da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´nda bulunan dosyaların hükmü veren mahkemece,

b) Yargıtay´da bulunan dosyaların ilgili ceza dairesince,

c) Cezaları infaz edilmekte olan hükümlülerin dosyalarının hükmü veren mahkemece ivedi işlerden sayılıp, Türk Ceza Yasası´nın 2. maddesi göz önünde bulundurularak karara bağlanacağı´´ hüküm altına alınıyor. TMY´nin, 8. maddesi şöyle:

´´Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak amacıyla yazılı, sözlü veya görüntülü propagandaylatoplantı, gösteri ve yürüyüş yapanlar hakkında fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmedikçe 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 1 milyar liradan3 milyar liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur. Bu suçun terör yöntemlerine başvurmaya özendirecek şekilde işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır; mükerreren işlenmesi halinde ise verilecek hapis cezaları paraya çevrilemez.´´ (A.A.)

Diğer Ekonomi Haberleri