5.4 Milyar Dolarlik Vergi.

Bigpara Haber
Deprem Vergisi ile devletinkasasina 2.7 katrilyon girmesi bekleniyor. En cok gelir son anda cikarilan faizden gelecek. Sadece bu kalemden 1.7 katrilyon toplanacak. Marmara ve Duzce Depremleri`nin ekonomide yolactigi tahribatin giderilmesi amaciyla hazirlanan vergi paketi, tam anlamiyla vatandasin cebini sarsti. Agustos ayinda hazirlandiginda 575 trilyon lira gelir beklenen deprem vergileri, TBMM Genel Kurulu`nda yapilan ilavelerle 5`e katlandi ve 2.7 katrilyon liraya (yaklasik 5.4 milyar dolar) cikti. Boylece, milli gelirin yuzde 2.5`u kadar bir ek gelir elde edilmesi olanagi dogdu.
Faiz Vergisi: 1 Aralik 1999 tarihinden once satilan hazine bonosu ve devlet tahvillerinden 1 Ocak 2000`den gecerli olmak uzere faiz odemesi donemlerinde vergi tahsil edilecek. Buna gore, vadesine 1-91 gun kalan bono ve tahvillerden yuzde 4, vadesine 92-183 gun kalanlardan yuzde 9, vadesine 183 gunden fazla kalanlardan yuzde 14, uc yil vadeli degisken faizli uc ayda bir kupon odemeli tahvillerden yuzde 4, iki yil vadeli sabit faizli uc ayda bir kupon odemeli tahvillerden yuzde 19 oraninda faiz vergisi kesilecek. Bu kalemden 1.7 katrilyon lira gelir bekleniyor.
Ozel Islem Vergisi: TBMM Genel Kurulu`nda Deprem Vergisi paketine son anda eklenen bir madde ile 8 yillik egitime katki payi alinan gelir unsurlarindan 31 Aralik 2000`e kadar ayni miktarda Ozel Islem Vergisi alinacak.
Ek Kurumlar Vergisi: Kurumlar Vergisi mukellefleri, 1998 yili vergi matrahlari uzerinden yuzde 5 Ek Vergiyi 6 taksitte odeyecekler.
Ek Gelir Vergisi: Gelir Vergisi mukellefi gercek kisiler, 1998 yili kazanclari uzerinden hesaplanacak yuzde 5 ek vergiyi 6 taksitte verecekler.
Ek Goturu Vergi: Goturu Vergi kapsamindaki esnaf ve sanatkar da 1998 yili matrahlari esas alinarak yuzde 5 oraninda Deprem Vergisi payini 3 taksitte odeyecek. Bu yolla devlet 6 trilyon lira gelire kavusacak.
Ucretlerden Ek Vergi: 1998 yili kazanclari 12 milyar lirayi asan yuksek gelir seviyesindeki mukellefler, 12 milyar lirayi asan tutar icin yuzde 5 ek vergiyi 5 taksitte odeyecekler. Tahsilat miktari ise 5 trilyon lira civarinda olacak.
Ek Motorlu Tasitlar Vergisi: Bu kaynaktan devlet 110 trilyon gelir elde edecek.
Ek Emlak Vergisi: Birden fazla konutu olanlar bir tanesi icin, bir konutu olup da kullanim alani 120 metrekareyi gecenler de 1999`daki tutar kadar vergi verecekler. (SABAH)

Diğer Genel Haberleri