5 yıldır satış sürecindeki Tekel’de düğüm çözülüyor

Bigpara Haber

2003 yılından bu yana üçüncü kez satışa çıkarılan Tekel Sigara ihalesinde teklifler bugün alınacak

Yılın büyük özelleştirmelerinden biri olan Tekel Sigara ihalesinde geri sayım başladı. Üçüncü kez ihaleye çıkılacak Tekel Sigara’da, son teklifler bugün alınacak. Varlık satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek ihaleyle, Tekel’e ait 6 sigara fabrikası satılacak. İhaleye ilginin yoğun olması bekleniyor. İhalede geçici teminat tutarı 30 milyon dolar olarak belirlenirken, özelleştirme kapsamında, İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları satılacak. İhale, kapalı zarf içinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.

Teklifler hemen açılacak

Üçüncü ihalede fiyat aralığının 1.5 ile 1.8 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın teklif veren firmaları aynı gün içinde açıklaması beklenirken, ihale komisyonunun incelemeyi tamamlayamaması durumunda teklif veren firmalar ertesi gün öğlene kadar açıklanacak. İhale komisyonu kapalı zarf usulü ile verilecek teklifleri inceleyecek ve daha sonra firmalar, birebir pazarlığa çağrılacak.

Bu arada, Tekel Sigara’nın özelleştirme ihalesi ile ilgilenenler arasında, Doğan Grubu, JTI, BAT, Imperial Tobacco, Korean Tobacco gibi büyük firmalar bulunuyor.

JTI 1.1 milyar dolar önermişti

Tekel’in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. İlk ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle ihale iptal edildi. Üçüncü kez ihaleye çıkarılacak Tekel Sigara’nın pazar payı yüzde 38-39 civarında.

Diğer Genel Haberleri