5 KHK Daha İptal Edildi

Bigpara Haber
TEAŞ`a mobil santral kiralama yetkisi, TSK mensuplarıyla jandarmaya verilen asayiş tazminatı ve diğer 3 KHK dün iptal edildi.


Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi`nin yetki yasasının iptal edilmesi nedeniyle iptalini istediği kanun hükmünde kararnamelerden beşini iptal etti. Yüksek Mahkeme kalan 10 Kanun Hükmünde Kararname`nin iptali istemini ise, 31 Ekim 2000 tarihinde görüşecek. Anayasa Mahkemesi, iptali istenen 17 Kanun Hükmünde Kararname`den raporları tamamlanan 15`ini dün görüşmeye başladı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, iki saat süren sabahki toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, TEAŞ`a mobil santral kiralama yetkisi veren 628 sayılı KHK, 629 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarıyla jandarmaya verilen kadrosuzluk ve asayiş tazminatını artıran KHK ve 626 sayılı İnsan Hakları Başkanlığı, İnsan Hakları Üst Kurulu ve İnsan Hakları İhlallerini İnceleme Kurulu oluşturulmasına ilişkin düzenlemelerin iptal edildiğini bildirdi. Başkanvekili Haşim Kılıç, hukuki boşluk doğmaması için iptal kararlarının Resmi Gazete`de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı.


Yüksek Mahkeme, dün öğleden sonra toplanarak Fazilet Partisi`nin iptalini ve yürürlüğün durdurulmasını istediği KHK`lerin durumunu esastan görüştü. Üç saat süren toplantı sonrasında Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç gazetecilere kısa bir açıklama yaparak iki KHK`yi daha iptal ettiklerini bildirdi. Bu KHK`lerle ilgili yürürlüğün durdurulması istemini ise reddettiklerini belirten Kılıç`ın verdiği bilgiye göre, iptal edilen iki KHK şunlar:


- 619 Sayılı KHK: Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde ve Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname.

- 624 Sayılı KHK: Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararname. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Politika Haberleri