4.8 Milyar Dolar Heyecanı

Bigpara Haber
-Imf Yönetim Kurulu`nun 10.4 Milyar Dolarlık Ek Mali Destek, Dünya Bankası Yönetim Kurulu`nun İse 1 Milyar Dolarlık Krediye İlişkin Onayı Bugün Vermesi Bekleniyor -Onay Sonrası Pratikte 2.8 Milyar Doları Imf, 1 Milyar Doları Dünya Bankası, 1 Milyar Doları Da Sendikasyon Kredisi Olmak Üzere, Türkiye`Ye 4.8 Milyar Dolar Gelecek

ANKARA (A.A) -21.12.2000- Türkiye`nin, IMF ve Dünya Bankası`ndan sağladığı kredilere ilişkin onayın bugün çıkması bekleniyor. IMF Yönetim Kurulu 10.4 milyar dolarlık ek mali destek, Dünya Bankası yönetim Kurulu ise 1 milyar dolarlık krediye ilişkin onayı bugün yapacakları toplantıda verecek. Onay sonrası pratikte 2.8 milyar doları IMF, 1 milyar doları Dünya Bankası, 1 milyar doları da uluslararası bankalardan sağlanan sendikasyon kredisi olmak üzere, Türkiye`ye toplam 4.8 milyar dolar gelmesi bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası`nın mali yardım kredileri için şart koştuğu THY ile Türk Telekom`un özelleştirilmesi için ihaleye çıkılması, Elektrik Piyasası Kanunu tasarısının TBMM`ye sevk edilmesi ile kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının Meclis`ten geçmesiyle, söz konusu kuruluşlardan gelecek olan 3.8 milyar dolar tutarındaki kredilerin önü açıldı. Hazine Müsteşarlığı`nın önde gelen yabancı bankalarla imzaladığı 1 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile birlikte, Türkiye`ye hafta sonuna kadar gelecek mali yardım kredisi 4 milyar 828 milyon dolara yükselecek. IMF Yönetim Kurulu`nun Türkiye saati ile bu gece yapacağı toplantısında, Türkiye`ye toplam 10.4 milyar dolar tutarında kredinin verilmesini onaylaması bekleniyor. Türkiye`ye açılacak 10.4 milyar dolar tutarındaki kredinin 2.8 milyar dolarını bugün serbest bırakacağı tahmin ediliyor. Türkiye`ye verilecek 2.8 milyar dolar kredinin 2 milyar 250 milyon doları, toplam 7.5 milyar dolar tutarındaki ek rezerv imkanlarından, 550 milyon doları da stand-by anlaşması kapsamında 3. ve 4. dilim toplamından oluşuyor.

-DÜNYA BANKASI...

Dünya Bankası Yönetim Kurulu`nun da, bugün yapacağı toplantıda, Türkiye`ye açacağı 1milyar 28 milyon dolar krediyi bugün serbest bırakması bekleniyor. Türkiye`ye verilmesi öngörülen kredi, 1.5 milyar dolarlık FSAL kredisinin birinci ve ikinci kredi dilimi toplamı olan 778 milyon dolar ile 250 milyon dolar olan Özelleştirme Sosyal Yardım Kredisi`ni içine alıyor. Banka yönetim kurulu, Türkiye`ye Temmuz 2000- Haziran 2003 tarihleri arasındaki üç yıllık dönemde 5 milyar dolar mali kaynak sağlanmasını içeren, Ülke Yardım Stratejisi`ni (CAS) de ele alınacak. Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin kanun hükmünde kararname şeklinde yapılması ve kararnamenin Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesinin ardından, Dünya Bankası Yönetim Kurulu 29 Eylül`de yaptığı toplantısında konuyu müzakere edememişti. Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1`i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyordu. Mali sektör uyum kredisi için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme dışında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve Kurum`un faaliyete geçmesi şartı da yer alıyordu.

-SENDİKASYON KREDİSİ...

Öte yandan Hazine Müsteşarlığı`nın, önde gelen 11 yabancı banka ile imzaladığı sendikasyon kredisinin ardından, 1 milyar doların da yarın Hazine hesabına girmesi bekleniyor. Sendikasyon, 6 ay vadeli olacak, yıllık Libor+1 (Libor artı yüzde 1) faiz üzerinden ve yüzde 0,5 komisyonla gerçekleştirilecek. Kredi, mali sisteme likidite sağlanması yanında, Türkiye`ye olan güvenin de teyid edilmesi anlamına geliyor.

Diğer Ekonomi Haberleri