3N ihalesine tek teklifi Turkcell verdi

Bigpara Haber
Cep telefonu kullanıcılarına görüntülü telefon görüşmesinden hızlı internet erişimine kadar pek çok yeni olanak sunacak Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sistemi`nin (3N) lisans ihalesi için şartname alan 4 firmadan sadece Turkcell teklif dosyası sundu. Rekabet şartlarının oluşup oluşmadığı tartışma konusu olurken, Telekomünikasyon Kurumu (TK) yetkilileri, ihalenin ertelenmeyeceğini bildirdi.
Üçüncü nesil iletişime yönelik Telekomünikasyon Kurumu`nda bugün düzenlenecek ihaleye katılım için Avea, Vodafone, Turkcell ile Fransız GSM operatörü Orange şartname satın aldı. Ancak dün saat 15.00`te son dosya teslim etme süresi dolarken, şartname alan dört firmadan sadece Turkcell`in TK`ya dosyasını teslim ettiği öğrenildi. GSM devlerinin uzun süredir beklediği ihaleye teklif vermemesi, ihalenin ertelemesini gündeme getirdi. Ancak ihale kararını alan ve ihaleyi erteleme ya da iptal etme yetkisine sahip olan Telekomünikasyon Kurulu dün toplanmadı. Yetkililer, ihalenin bugün yapılacağını bildirdi.


Davalık olabilir

Turkcell`in, talip olduğu lisans tipi için teklifini sunacağına işaret eden yetkililer, sonucun kurul tarafından onaylanması gerektiğini ifade etti. Yetkililer, katılımcı firma ile imtiyaz sözleşmesi imzalanması halinde sözleşmenin Danıştay`ın görüşüne sunulacağını anımsatırken, Danıştay`ın onayının alınması halinde ilgili firma ile sözleşme imzalanması aşamasına geçilecek. Bu süreç 2008 yılı başında tamamlanabilir. Ancak ihalenin iptaline yönelik olası davalarda, süreci en başa döndürebilir diye konuştu.


1 milyon cihaz satıldı

3N sistemlerinde mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim, internet üzerinden dil eğitimi, yaşlı ve engellilerin uzaktan gözetim ve kontrolü gibi hizmetler sağlanabilecek.
Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3N sistemine uyumlu cep telefonları kullanmaları gerekecek. Türkiye`de henüz uygulama başlamamasına rağmen bugüne kadar 1 milyonun üzerinde 3N sistemine uyumlu cep telefonunun satıldığı belirtildi.

Diğer Genel Haberleri