30 Kasım Kararları

Bigpara Haber

1.Bakanlar Kurulu kararına göre, Telekom`un yüzde 33.5`i, yönetim yetkisi de devredilerek özelleştirilecek

2.Motorlu Taşıtlar, Taşıt Alım Vergisi yılbaşından itibaren yüzde 60 arttırılacak. LPG`li otonun vergisi 5 kat artacak

3.Kamu bankalarında özelleştirmeyi başlatmak için yeniden yapılandırma komisyonu kurulacak

4.Akaryakıt fiyatlarında her ay TÜFE kadar ayarlama yapılacak. Elektrikte aylık zam yüzde 2.1`i geçecek

Hükümet, mali piyasalarda 22 Kasım günü başlayan ve hafta başında doruğa çıkan kriz havasını dağıtmak için tarihi kararları hayata geçiriyor. Başbakan Bülent Ecevit, bir dizi kritik karar açıklayarak ekonomiye moral günü yaşattı.

Türk Telekom özelleştirmesinde aylardır yaşanan tıkanıklık büyük ölçüde aşılırken, vergilerle ilgili önemli adımlar atıldı. Vergi yasası Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı, kararname ile yapılacak vergi düzenlemeleri de Bakanlar Kurulu`nca benimsendi. Bu kararların piyasalara soluk aldırması bekleniyor.

Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn da Ecevit`e mektup göndererek, uygulanmakta olan programa yönelik desteği tekrarladı ve bankanın kullandıracağı kredilere hız kazandırılacağını bildirdi.

YOĞUN TRAFİK
Günlerdir yaşanan sıcak gelişmeler, ekonominin başkentin gündemine damga vurmasına neden oldu. Başbakan Ecevit, dün sabah önce Hazine Müsteşarı Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Erçel`le bir araya geldi. Ekonomi kurmaylarıyla 50 dakika süren değerlendirme toplantısının ardından Ecevit, Bakanlar Kurulu öncesinde bu kez, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz ile görüştü.

Saat 11.00`de başlaması beklenen Bakanlar Kurulu, zirve nedeniyle sarkarken, saat 11.30`da Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Yüksel Yalova ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile bir araya geldi. 30 dakika süren bu görüşmenin ardından, liderler tekrar toplanarak, son bir durum değerlendirmesini yaptılar. 20 dakikalık süren bu görüşmenin ardından saat 12.40`ta Bakanlar Kurulu toplandı.

Liderlerin hazırladığı metin, Bakanlar Kurulu`nun onayına sunulduktan sonra, borsada ikinci seans işlemleri başlamadan önce saat 13.00`te Ecevit tarafından açıklandı. Bu açıklamanın ardından Telekom kararnamesi hemen Bakanlar Kurulu`nda imzaya açıldı. Akşam saatlerinde de Cumhurbaşkan Sezer`e onay için gönderildi.

Ecevit, beklenen müjdeleri verdi

Başbakan Bülent Ecevit, son birkaç gündür bilindiği gibi ekonominin bir sarsıntı sürecinden geçtiğini belirterek, Fakat durum kontrol altına alınmıştır dedi. Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere bir açıklama yapan Başbakan Ecevit, toplantı öncesi Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn`dan çok ilginç ve olumlu bir mektup aldığını belirttikten sonra mektup basın mensuplarına dağıtıldı. Ecevit`in açıkladığı kararların, TEAŞ zammı dışında Wolfensohn`un bütün uyarılarını karşılaması dikkat çekti. Ecevit, açıklamasında iç ve dış piyasaların herhangi bir kaygı duymasına gerek olmadığını vurgulayarak, onun için Bakanlar Kurulu`nun kamuoyuna bir açıklama yapmayı kararlaştırdığını kaydetti. Hükümetin uygulamakta olduğu ekonomik politikayı kararlı bir şekilde yürüttüğüne dikkat çeken Ecevit, Bakanlar Kurulu`nun IMF ve Dünya Bankası ile uyum içinde yürütülen program çerçevesinde 2001 yılı ile ilgili alınmasına karar verdiği önlemleri şöyle sıraladı:

Enflasyondan kurtulmak için bu programın başarılı olması gerektiğine içtenlikle inanıyoruz. Bu vesileyle hükümetimizin ekonomik programın arkasında tüm kararlılığıyla durduğunu vurgulamak istiyorum.

* Öncelikle kamu kesiminin genel dengesini sağlamak için gerekli olan önlemler arasında yer alan vergi yasasına ilişkin tasarı, bugün Sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmıştır. Bu yasanın uygulanması için gerekli kararnameler, Bakanlar Kurulu`nun imzasına açılmıştır. Bu kararlar en kısa zamanda Maliye Bakanımız tarafından açıklanacaktır.

* Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesiyle ilgili çıkarılan kanunun uygulanması için gerekli kararname bakanların imzasına açılmıştır.

* Telekom özelleştirmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı imzaya açılmıştır. Bu kararnameyle, Telekom hisselerinin yüzde 33.5`lik kısmının blok satışının yapılması ve icra komitesinde çoğunluğun stratejik ortak temsilcilerine verilmesi öngörülmektedir. Bu amaçla Telekom Özelleştirme Kurulu, ihalenin koşullarını belirleyerek, 15 Aralık tarihine kadar kamuoyuna duyurulacaktır.

Şimdi ne olacak

Vergiler

Motorlu Taşıtlar, Taşıt Alım Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi ve harçlar yılbaşından geçerli olmak üzere arttırılacak. Motorlu Taşıtlar ve Taşıt Alım Vergisi`nin yüzde 60 arttırılması bekleniyor. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi LPG`li ticari araçlarda 2 kat, özel araçlarda 5 kat zamlı uygulanacak. Buna göre 1600 cc Şahin marka bir otomobilin 36 milyon olan vergisi 58 milyon liraya yükselecek. Bu araç LPG`li ise ticari olması durumunda 116 milyon lira, özel araç ise 232 milyon lira vergi alınacak.

Telekom

Telekom`da daha önce yüzde 34 oranındaki hissenin blok satılması düşünülürken yasadaki bir ifade nedeniyle ihalenin iptaline karşı önlem alındı ve oran yüzde 33.5 belirlendi. Telekom Özelleştirme Yasası`na göre yüzde 34`e kadar hissenin gerçek ve tüzel kişilere satılması, Bakanlar Kurulu`nun yetkisinde. Ancak, yüzde 34 hisse bir tüzel kişiye satılırsa, yasadaki gerçek kişi ibaresinin gözardı edilmiş olacağı endişesi ile oran yüzde 33.5 olarak ilan edildi.

Kamu Bankaları

Ecevit`in açıkladığı kararname ile üç kamu bankasının yeniden yapılandırılması, görev zararlarının tespiti ve tasfiyesi ile özelleştirme yöntemleri konusunda alternatifler hazırlayacak bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyonun önerileri daha sonra Bakanlar Kurulu`nda görüşülerek nihai şekil verilecek.

Zamlar

Başbakan Ecevit, açıklamasında atıfta bulunduğu IMF ve Dünya Bankası ile uyum içinde alınacak kararlar kapsamında, fiyat ayarlamalarına değinmedi. Ancak IMF`nin elektrikte sabit ücretin iki katına çıkarılması önerisi Danıştay`a takıldığı için elektriğe yılbaşından itibaren aylık yüzde 2.1`in üzerinde zam bekleniyor. Ayrıca bu aydan itibaren benzine aylık TÜFE kadar zam planlanıyor.(SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri