3. nesilde Bir Rezalet Daha

Bigpara Haber
Telekom firmalarının üçüncü nesil cep telefonu frekansı ihalelerine fesat karıştırdığı suçlamaları üzerine, Avrupa Komisyonu Rekabet Kurulu`nun devreye girmesi bekleniyor.


Avrupa`da üçüncü nesil cep telefonu (UMTS) frekans ihalelerinde ihalelerine fesat karıştırdığı iddiaları giderek artıyor. İtalya`nın ardında önceki gün de Hollandalı yetkililer ihalelere kurallarının çiğnendiği yönündeki şüpheler üzerine soruşturma başlattığını açıkladı. Hollanda`da geçen Temmuz ayında yapılan cep telefonları frekans ihalesinde (UMTS), iki şirketin, fiyatları düşürmek için gizlice anlaştıkları öne sürüldü. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, frekans ihalesine katılan 6 telekom firmasından ikisi olan Versatel ve Telfort`un aralarında gizli anlaşma yapmış olduğu yönünde ipuçları elde edildiğini ve konuyu Hollanda Rekabet Kurumu`na aktardıklarını bildirdi.


İhale sırasında Versatel firması ihale kurallarına yeterince uyulmadığını ve kendisine haksızlık yapıldığını öne sürerek ihaleden çekilmişti. Versatel`den sızan haberlerde firmanın diğer telekom firmalarından tehdit alması üzerine ihaleden çekildiği yönündeydi. Rekabet Kurumu`nun yapacağı araştırma sonunda hile karıştırıldığının belirlenmesi durumunda British Telekom`a ait olan Telfort`un lisansı iptal edilerek ihale tekrarlanabilecek.


Telfort ve Versatel firmaları ihaleye fesat karıştırdıkları yolundaki suçlamaları önceki gün sert bir dille reddetti. İhale, yaklaşık 6 milyar florin (1.6 katrilyon) karşılığında beş cep telefonu şirketinde kalmıştı. Hollanda Hükümeti`nin yaklaşık 20 milyar florine yakın gelir beklediği UMTS ihalesinin 6 milyar florinle kapanması, siyaset ve iş çevrelerinde büyük şaşkınlık yaratmıştı. Öte yandan salı günü başlayacak olan Avusturya UMTS frekans ihalesi öncesi hükümet ihaleye katılan 6 telekom firmasını, kuralların çiğnenmesi halinde sert önlemlere başvurulacağını ve hatta ihalenin durdurulabileceğini bildirdi. Avusturya hükümeti ihaleden 3 milyar dolar gelir beklediğini bildirmişti. Üçüncü kuşak cep telefonu olarak da adlandırılan UMTS, ses, mesaj ve internet bağlantısının yanı sıra, grafik ve yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve video görüntüsü aktarımına imkan tanıyor. Bu yıl Avrupa`da açılan UMTS frekans ihalelerinden lisans bedelleri için toplam 86 milyar dolar ödenmişti.
(YENİ BİNYIL)

Diğer Genel Haberleri