2.5 milyar dolar tazminat ödeyecek

Credit Suisse, 2.5 milyar dolar tazminat ödemeye razı oldu

Bigpara Haber



ABD’de hakkında açılan davada binlerce müşterisine vergi kaçırmada yardım ettiği suçlamasını kabul eden Credit Suisse, 2.5 milyar dolar tazminat ödemeye razı oldu.

Credit Suisse AG'nin suçlamaları kabul ederek, 2.6 milyar dolarlık tazminat ödemeye razı olmasıyla sonuçlanan sansasyonel dava, ABD'li vergi mükelleflerine varlıklarını gizleme konusunda yardımcı olduklarına inanılan yabancı bankalar için ibret özelliği taşıyor.

Birkaç yıldır devam eden soruşturma sonucunda İsviçre'nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse dün, varlıklı Amerikalı müşterilerine denizaşırı gizli hesaplar yoluyla vergi kaçırmada yardım ettiği suçlamasını kabul etti. Credit Suisse, 20 yıldan daha uzun bir süredir hakkındaki suçlamaları kabul eden en büyük banka oldu.

Anlaşmayla beraber, Credit Suisse'in ABD'li müşterilerine İsviçre hesapları açarak, varlıklarını ABD Gelirler İdaresi'nden saklamalarına yardım ettiği ve banka çalışanlarına görevi kötüye kullanma olanağı verdiği iddialarıyla açılan soruşturma sonlanmış oldu.

Dava, Obama yönetiminin ABD'li vergi mükelleflerinin varlıklarını gizlemelerine yardımcı olduklarına inanılan yabancı bankalara yaptığı baskının bir parçası kabul ediliyor. Adalet Bakanlığı yetkilileri, ABD vatandaşlarının İsviçre ve diğer ülkelerdeki gizli hesaplarına yönelik sürdürdükleri incelemelerin, ileriye dönük ek kararlar getirebileceğini açıkladı.

Savcı vekili General James Cole, gazetecilere yaptığı açıklamada Bir bankanın suçunu kabul etmesinin davaya dahil olan tarafların ötesinde de etkileri olabileceğinin farkındayız. Davadan çıkan sonuç, Adalet Bakanlığı ve bankacılık regülatörlerinin, Amerikan halkı ve mevduat sahipleri üzerindeki olası etkileri de hesaplayarak, bankalar ve ilgili çalışanlarını bunun gibi suçlardan sorumlu tutmaya hazır olduğunu kanıtlıyor.

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, 2009 yılında benzer sebeplerden açılan soruşturma sonucunda, Adalet Bakanlığı ile, 780 milyon dolarlık para cezası ödeme ve vergi kaçırdığından şüphelenilen binlerce müşterisinin ismini vermek suretiyle anlaşmıştı. İsviçre'nin en eski bankası Wegelin&Co ise, Ocak 2013'te Amerikalı müşterilerinin ABD Gelirler İdaresi'nden 1.2 milyar doları aşan tutarda varlık gizlemesine yardım ettiğini itiraf etmişti.

İlk aşamada 700 milyon dolar ödeyerek lisans hakkını koruyan Credit Suisse, böylelikle bu ülkedeki bankacılık faaliyetlerini sürdürebilecek.

Diğer Döviz Haberleri