2014'te ekonomiye bunlar damga vurdu

2014 ekonomi cephesinde baş döndürücü bir yıl olarak anılacak

Bigpara Haber

 

2014 ekonomi cephesinde baş döndürücü bir yıl olarak anılacak. Finans piyasalarında doların rekor üstüne rekor kırdığı yılda yurtdışında ve yurtiçinde gelecek seneleri etkileyecek onlarca gelişme yaşandı.

Bu sene Türk şirketleri flaş yatırımlara ve şirket satın almalara da imza attı. Ekonomiyi ilgilendiren kritik yasalar meclisten geçerken dünyada da piyasalar hiç durulmadı. Özellikle Fed'in adımları Türkiye'yi yakından etkiledi. Twitter, Youtube'a erişim engellendi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti bu sene çok konuşuldu.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

İşte 2014 yılına dangasını vuran ekonomi olayları...

Kaynak: Hürriyet





4 Ocak- Memur maaşları belirlendi

- Memur maaş katsayıları yeniden belirlendi ve en düşük memur maaşı bin 887 liradan 2 bin 25 liraya yükseldi.





11 Ocak-Havayolu kullanan yolcu sayısı 150 milyonu aştı

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2013'te havayolunu kullanan yolcu sayısının 150 milyonu aştığını belirtti.





17 Ocak-Rekabet Kurulu'ndan TÜPRAŞ'a ceza

- Marmaray Projesi-Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Kısmı'nın ilave finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla Hazine Müsteşarlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı arasındaki kredi anlaşmasıyla finansman tutarı 140 milyar 810 milyon Japon Yeni'nden 183 milyar 789 milyon Japon Yeni'ne çıkarıldı.

- Rekabet Kurulu, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle 412 milyon 15 bin 81 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.



 

18 Ocak-Sarıgül'e icrai takibat

- TMSF, Bank Ekspres AŞ'den kullanılan ve tahsil edilemeyen banka kaynağının tahsili amacıyla aralarında banka hakim ortağı Korkmaz Yiğit ile Mustafa Sarıgül'ün de bulunduğu 9 kişi hakkında icrai takibat başlattı.





22 Ocak-Derince özelleştirmesi iptal oldu

- Derince Limanı özelleştirme ihalesi, açık artırım turunda katılımcılardan teklif gelmemesi üzerine iptal oldu.





27 Ocak-Dolar rekor kırdı

- Google ile Samsung, 10 yıl geçerli olacak uluslararası patent lisans anlaşması
imzaladı.

- Dolar/TL bankalararası piyasada tarihinin en yüksek seviye rekorunu 2,3890 TL seviyesine geliştirirken, euro/TL de tüm zamanların en yükseği olan 3,2564 seviyesini gördü. Merkez Bankası olağanüstü toplantı kararı aldı.

- SPK, Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ nezdinde Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapılan incelemeler neticesinde, İnan Kıraç, Klod Nahum ve Jan Nahum hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.





29 Ocak-Merkez Bankası'ndan şok faiz artışı

- TÜİK verilerine göre, Türkiye nüfusu 2013 yılında 2012'ye göre binde 13,7 artışla 76 milyon 667 bin 864 kişi oldu. Nüfusun yüzde 50,2'sini erkekler, yüzde 49,8'ini kadınlar oluşturdu.

- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faizleri 4-5,5 puan artırdı. Gecelik borç verme faizi yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye, borç alma faizi yüzde 3,5'ten yüzde 8'e, bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranı da yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e, bir hafta vadeli repo ihale faizi ise yüzde 4,5'ten yüzde 10'a yükseltildi.

- Merkez Bankası, ek parasal sıkılaştırma uygulamasının sona erdirildiğini bildirdi.

- Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren tercihli ticaret anlaşması imzalandı.





31 Ocak-Bernanke veda etti

- Fed Başkanı Ben Bernanke'nin görev süresi doldu





1 Şubat-İhracatta tarihi rekor

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayında gerçekleşen 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracatın cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olduğunu bildirdi.





3 Şubat-Yellen göreve başladı

- TÜİK, ocakta tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1,72, yurt içi üretici fiyatları endeksinin (Yİ-ÜFE) yüzde 3,32 arttığını açıkladı. Yıllık bazda tüketici fiyatları yüzde 7,48, yurt içi üretici fiyatları da yüzde 10,72 oldu.

- ABD Merkez Bankasının (Fed) yeni başkanı Janet Yellen, yemin ederek görevine başladı.





7 Şubat-S&P Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife çevirdi

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi, kredi notunu ise BB+ olarak korudu.

- ABD'de tarım dışı istihdam ocakta 113 bin kişi arttı. Bu sonuçlarla işsizlik oranı ise yüzde 6,6 ile son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi





13 Şubat-ABD'de bütçe krizi çözüldü

- ABD Senatosu, yönetimin borçlanma yetkisini 15 Mart 2015'e kadar koşulsuz olarak artırdı.



 

14 Şubat-TÜRKSAT 4A fırlatıldı

- Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

- Kamu İhale Kurumu Başkanı Mahmut Gürses, geçen yıl idareler tarafından toplam 105,5 milyar lira kamu alımı harcaması yapıldığını bildirdi.





18 Şubat-İnternet düzenlemelerini içeren torba yasa onaylandı

-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, marjinal fonlama oranını yüzde 12'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5'te ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttu.

- Dünya Altın Konseyi, 2013 yılında küresel altın talebinin bir önceki yıla göre yüzde 15 gerilediğini bildirdi.

- İnternete ilişkin yeni düzenlemeleri de içeren ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen kanunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onayladı.





20 Şubat-Facebook'tan Whatsapp'a 16 milyar dolar

- Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) tarafından Adapazarı'nda üretilen ilk yerli dizel tren seti Anadolu, İzmir-Balıkesir-Bandırma arasında törenle seferlerine başladı.

- Facebook, aylık yaklaşık 450 milyon kullanıcısı olan WhatsApp'ı 16 milyar dolara satın almak için şirket ile anlaşmaya vardığını duyurdu.

- EPDK Başkanlığına, 10 yıldır Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyeliği ve İkinci Başkanlık görevlerini yürüten Mustafa Yılmaz atandı.





1 Mart- En zengin Murat Ülker oldu

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, şubat ayında ihracat, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 12 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 2 aylık ihracat yüzde 6,5 artarak 24 milyar 565 milyon dolara ulaştı.

- Forbes Türkiye'nin En Zengin 100 Türk listesine göre, 2013'te 3. sırada yer alan Murat Ülker servetini 600 milyon dolar artırarak 3,7 milyar dolarla Türkiye'nin yeni en zengini oldu.





10 Mart-Bankacılıkta 2008 krizinden beri en kötü karlılık

- Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, ocak ayı itibarıyla 2013 yıl sonuna göre yüzde 3,6 artarak 1 trilyon 794 milyar 377 milyon liraya çıktı. Ocak ayı dönem net karı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 44 civarında gerileyerek 1 milyar 415 milyon liraya düştü. Söz konusu kar oranı 2008 krizinden sonraki en kötü ocak ayı performansı olarak kayıtlara geçti.





11 Mart- Halkbank'tan İran açıklaması

- Halkbank, İran'ın kara para kabul edilen varlıklarının Halkbank üzerinden aklandığı ve Banka üzerinden hayali ihracat yapıldığı, mevzuata aykırı hareket edildiği, hayali altın ve şeker ihracatına aracılık ettiği, döviz ve altın kaçakçılığı yaparak kara para akladığı iddiaları ile ilgili, bankanın finansal hizmet verilen tüm dış ticaret işlemlerinde ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine uygun hareket edildiği açıklamasını yaptı.





20 Mart-EPDK tavan fiyat rejimine geçti

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıta tavan fiyat kararı aldı. Kurul, dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde litrede 37 kuruş olarak belirledi.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), ABD ile AB ülkelerinin Rusya'ya yaptırım uygulanmasının, ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceği ihtimaliyle Rusya'nın kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi.





21 Mart-Twitter'a erişim engellendi

- Twitter'a erişim, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce verilen kararlar doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca (TİB) engellendi.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin notunu negatif izlemeden çıkararak AAA olarak teyit etti, görünümü ise durağanda bıraktı.

- Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkının 31 Aralık 2035'e kadar devrine ilişkin ihalede en yüksek teklifi, 717 milyon avro ile TAV Havalimanları Holding verdi.





26 Mart-Kaynak Holding'e baskın

- Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ekiplerince, Kaynak Holding'in Üsküdar'daki merkezinde vergi incelemesi başlatıldı.

- 2013'te evlenen çift sayısı 600 bin 138, boşanan çift sayısı 125 bin 305 oldu.





27 Mart-Youtube'a erişim durduruldu

- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), idari kararla Youtube'a erişimi durdurdu.

- Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna ile 14-18 milyar dolarlık kurtarma paketinde anlaştıklarını açıkladı.

- ABD'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 2013 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 2,6 büyüdü.





31 Mart-Türkiye ekonomisi 17 çeyrek üst üste büyüdü

- Türkiye ekonomisi, 2013'ün son çeyreğinde yakalanan 4,4'lük büyüme ile üst üste 17 çeyrek büyüdü. 2013'te kaydedilen büyüme, OVP'de öngörülen yüzde 3,6'yı geçerek yüzde 4 oldu. TÜİK, 10 Eylül 2014'te açıkladığı bültende 2013 yılı son çeyreğine ilişkin rakamı yüzde 4,5, 2013 için de yüzde 4,1 olarak revize etti.

- 2013'te kişi başına düşen milli gelir, 10 bin 782 dolara çıktı.





3 Nisan-Çekirdek enflasyonda 7 yılın zirvesi

- Martta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,13, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,74 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,39, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,31 oldu. Tüketici fiyatları bazında martta en yüksek fiyat artışı yüzde 29,01 ile karnabaharda gerçekleşti.

- Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,32 ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Anayasa Mahkemesinin ilgili kararının kuruma ulaşmasının ardından Twitter erişimine yönelik engellemenin kaldırıldığını bildirdi. Kullanıcılar, 13 gün sonra Twitter hesaplarına girmeye başladı.





4 Nisan-Fitch'ten Türkiye kredi notu kararı

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak teyit etti, not görünümünü durağanda bıraktı.





7 Nisan- Uzan davaları

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzan'ların, elektrik şirketlerinin imtiyazının sona erdirilmesiyle alakalı Stockholm mahkemelerinde 2,5 milyar avroluk yeni bir dava açtığını bildirdi.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Banka olarak stratejimiz, adım adım faiz artırımları yapıp ondan sonra durumu izleyip adım adım faiz indirimleri yapmaktansa, ani ve yapabileceğimizin azamisini baştan yapıp daha sonra şartlar iyileşirse adım adım faizleri indirmek dedi.





8 Nisan- Süleyman Aslan Ziraat yönetim kuruluna girdi

- Ziraat Bankasının Olağan Genel Kurul toplantı tutanağına göre, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın üç yıl süre ile bankası yönetim kurulu üyeliğine seçilmesi önerisi onaylandı.





9 Nisan- Youtube'a erişim engellenmesi kararı kaldırıldı

- Martta en yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,20, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,81 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

- Danıştay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun (BTK), sabit telefon trafik kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) gönderilmesini öngören kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

- Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin engellenmesi kararını kaldırdı.





10 Nisan-Youtube kararı

- Video paylaşım sitesi YouTube'a erişim engeline ilişkin mahkeme kararlarını sitesinden kaldıran Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun uyarınca idari tedbir uygulandığını bildirdi.





11 Nisan-Moody's Türkiye not görünümünü negatife indirdi

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirdi, notunu Baa3 olarak teyit etti.

-18 Nisan-Kemerköy ve Yeniköy termik santral özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif IC İçtaş'ın

- Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi.





18 Nisan-Kemerköy ve Yeniköy termik santral özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif IC İçtaş'ın

- Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi.





19 Nisan-Hazine'den dev projelere borç üstlenim taahhüdü


- Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelikin yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, asgari yatırım tutarı 1 milyar lira olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarınca yürütülen asgari yatırım tutarı 500 milyon lira olan yap-kirala-devret projelerinde, sözleşmenin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması durumunda Hazine, borç üstlenim taahhüdü verebilecek.

- Sosyal paylaşım sitesi Twitter, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle şikayete konu olan başçalan ile Haramzadeler333 hesaplarını buzlayarak etkisizleştirdi.





25 Nisan-SPK'da yeni atamalar

- Sermaye Piyasası Kurulu, başkan yardımcılıkları ve daire başkanlıklarında görev değişiklikleri yaptı. Yeni görevlendirmelerle Kurul, başkan yardımcıları Tevfik Kınık, Ayşegül Ekşit, Bora Oruç ve İ. Ömer Gönül'den oluştu.





30 Nisan-BMC'ye tek teklif Ethem Sancak'tan

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Twitter'ın şu ana kadar 16 mahkeme kararını uyguladığını, 10 mahkeme kararının ise değerlendirme aşamasında olduğunu bildirdi.

- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) düzenlediği BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesinde tek teklif, 725 milyon lira ile iş adamı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ'den geldi.





1 Mayıs-AHL rekor kırdı

- İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 1 Mayıs'ta bin 267 uçak trafiği ile tüm zamanların rekoru kırıldı.

- Mercedes, Çin'deki 66 bin 692 aracını geri çağırdı.





3 Mayıs-Samsung Apple’a kaybetti

- Apple ve Samsung arasındaki patent davasında jüri Samsung'u Apple'a 119,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.





4 Mayıs-Rahmi Koç vergi rekortmeni oldu

- 2013 yılı için 37 milyon 492 bin lira vergi tahakkuk ettirilen Mustafa Rahmi Koç, Türkiye'nin vergi rekortmeni oldu.





5 Mayıs-Uçak biletinde tavan fiyat 309 lira oldu

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aralık 2013'ten beri 299 lira olarak uygulanan iç hat uçuş bileti tavan fiyatının 309 lira olarak revize edildiğini açıkladı.





6 Mayıs-YouTube’a erişim engelinin yürütmesi durduruldu

- Ankara 4. İdare Mahkemesi, video paylaşım sitesi YouTube'a erişim engeline ilişkin kararın yürütmesini durdurdu.





8 Mayıs-BMC’nin satışı için Rekabet Kurulu’na başvuruldu

- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün 751 milyon lira karşılığında satılmasını uygun buldu ve nihai kararını verebilmek için Rekabet Kurulu'na başvurdu.





9 Mayıs-Fed’den bomba açıklama

-ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, varlık alımları sona erdikten sonra da enflasyonda yükseliş belirtileri görülmediği sürece faizleri uzun süre düşük tutmakta kararlı olduklarını söyledi.





13 Mayıs-Çukurova’nın temyiz talebi reddedildi

- İngiliz Yüksek Mahkemesi, Turkcell hissedarları Çukurova Holding ve Sonera Holding arasındaki Turkcell davasında Çukurova'nın Sonera'ya 932 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğine hükmeden Cenevre Mahkemesi kararının temyiz davasında, Çukurova Holding'in temyiz talebini reddetti.





22 Mayıs-TÜPRAŞ birinci oldu

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2013 Yılı İhracat İlk 1000 Envanteri Sonuç Raporunu açıkladı. Rapora göre Tüpraş, 2013'te 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma oldu. I?kinci sırada 3 milyar 698 milyon dolar ihracat ile Ford, üçüncü sırada ise 3 milyar 523 milyon dolar ile Oyak-Renault yer aldı.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkıyatının başladığını açıkladı.





23 Mayıs-Türkiye’ye S&P’den kötü haber

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu BB+ olarak teyit ederken, görünümünü negatif olarak belirledi.





3 Haziran-YouTube erişime açıldı

- Video paylaşım sitesi YouTube erişime açıldı.





4 Haziran-TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz istifa etti

- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.





5 Haziran-Merkez’den zirve

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) brüt döviz rezervleri 110 milyar 337 milyon dolara yükselerek bu yılın zirvesine ulaştı.





7 Haziran-3. Havalimanı’nın temeli atıldı

- İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli atıldı.

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yeniden başkanlığa getirildi.





8 Haziran-Şampiyon Merkez Bankası

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası AŞ, 889 millon 835 bin 346,20 lira ile 2013 yılında en fazla kurumlar vergisi ödeyen kurum oldu.





10 Haziran-18 çeyrek üst üste büyüdük

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2014'ün ilk çeyreğinde yakalanan 4,3'lük büyüme ile üst üste 18 çeyrek büyüdü.

- Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın yeniden seçildi.

- Muharrem Yılmaz'ın istifasıyla boşalan TÜSİAD Başkanlığı'na Haluk Dinçer getirildi.

- ABD merkezli küresel danışmanlık şirketi Boston Consulting'in 2014 Küresel Varlık Raporuna göre, Türkiye, dünya genelinde serveti 100 milyon doların üzerinde olan ultra zenginler sıralamasında 12. sırada yer aldı.





13 Haziran-Ziraat Bankası Bağdat şubesindeki işlemleri durdurdu

- Ziraat Bankası, güvenlik sorunu nedeniyle Bağdat'ta bulunan şubesindeki bankacılık faaliyetlerini geçici süreyle durdurdu.





18 Haziran-Fed’den flaş tahvil kararı

- FED, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 35 milyar dolara indirdi.





24 Haziran-TÜPRAŞ zirvede

- İstanbul Sanayi Odasının (İSO) “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2013 yılı araştırması sonuçlarında ilk sırayı Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ aldı.





1 Temmuz Türksat 4A hizmet vermeye başladı

- Türksat 4A haberleşme uydusu, hizmet vermeye başladı.





15 Temmuz-Milli Piyango özelleşti

- Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının lisansının 10 yıl süreyle özelleştirilmesine ilişkin ihalede, en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi.





16 Temmuz-‘Gezi’den sonra bir ilk!

- Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ilk seansı önceki kapanışa göre 465,95 puanlık yükselişle, Gezi olaylarının başladığı 31 Mayıs 2013 tarihinden bu yana en yüksek seanslık kapanış olan 81.711,04 puandan tamamladı.





17 Temmuz-Oltan Gıda Ferrero’ya satıldı

- Türkiye'nin fındık ihracat rekortmeni Oltan Gıda, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero'ya satıldı.

- Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörlüğü görevine atandı.

- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,75'ten yüzde 8,25'e indirdi. Gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 8'den yüzde 7,50'ye indirdi.





22 Temmuz-İsrail’e uçuşlar durdu

- İsrail Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndaki güvenlik riski nedeniyle Türk taşıyıcıların bu havalimanına yapacağı seferler askıya alındı.





25 Temmuz-Ankara-İstanbul hattı hizmete açıldı

- Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, törenle hizmete açıldı. - İngiliz Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Turkcell'in dava konusu olan hisselerine ilişkin Çukurova ve Turkcell'in Rus ortağı Alfa Grubu'nun ödeme konusunda anlaştığını açıkladı.





6 Ağustos- Ziraat Bankası satın alma için Banka Asya ile görüştü

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası (katılım bankacılığı) bu konuda çalışmaya başladıktan sonra Bank Asya ile görüştü. Henüz bu görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı satın alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur dedi.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden gıda, tarım ürünü ve hammadde alımını bir yıllığına yasakladı. Kremlin yönetimi, Putin'in imzaladığı kararnameyle, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin Ukrayna'da yaşananlardan dolayı Rusya'ya karşı ilave yaptırım kararlarına cevap vermiş oldu.





7 Ağustos-Bank Asya’ya vergi şoku

- Gelir İdaresi Başkanlığı, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılmasının uygun görüldüğünü açıkladı.

- Sosyal Güvenlik Kurumu da Asya Katılım Bankası AŞ imzalanan ve yürürlük tarihleri 1 Şubat 2015 tarihinde sona erecek Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi Protokolü ile Sağlık Hizmet Sunucuları Protokolünün 8 Eylül 2014 tarihi itibarıyla sonlandırılacağını bildirdi.





14 Ağustos-Bank Asya hisseleri kapatıldı

-Bank Asya hisseleri işleme kapatıldı.





15 Ağustos-Moody’s’den bomba açıklama

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den, Seçim sonucu Türkiye'nin daha yavaş büyüme, yüksek enflasyon, dışsal kırılganlıklar ve Merkez Bankası gibi önemli kurumların zayıflayan bağımsızlığı gibi kilit ekonomik ve kurumsal kredi zorluklarını çözmez açıklamasında bulunuldu.





29 Ağustos-Canikli Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu

- Ziraat Bankası, kuracağı katılım bankası için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) başvurusunu yaptığını açıkladı.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli getirildi.





1 Eylül- Star’ın Ethem Sancak’a devrine onay

- Rekabet Kurulu, Star Medya Yayıncılık, Star Medya Ajans, Star Matbaacılık,
Dinamik Radyo-TV hisselerinin yarısının Ethem Sancak'a devredilmesine izin verdi.

- Başbakanlıktan Hükümet Programıyla ilgili yapılan açıklamada, 12 yılda rekorlar kırarak büyüyen Türkiyemizin ikinci atılım döneminde mali disiplin, katma değerli istihdam, ar-ge, nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler olacaktır. Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir denildi.

- Programda, 2014-2018 döneminde kamu yatırımlarının 350 milyar doları aşağı belirtildi. 2014 yılında cari açığın yaklaşık yüzde 6 düzeyine kadar gerilemesinin beklendiğine yer verildi.

- TİM verilerine göre ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar oldu.





3 Eylül- Fitch: Türkiye’deki bankalar aşrı strese daha kırılgan

- Fitch Ratings, Türkiye'de dış borçlardaki son artışın büyük bir bölümüne, bankaların borçlanmalarının öncü olduğunu, özellikle kısa vadeli yabancı yükümlülüklerindeki hızlı yükselişin bankları uzun süreli ve ani piyasa duruşlarını içeren aşırı strese karşı daha kırılgan hale getireceğini bildirdi. Kuruluş, özel şirketlerin zayıf kurumsal yönetim yapısının reytingler üzerinde baskı yarattığını değerlendirmesinde bulundu.

- Ağustosta Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,09, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,42 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,54, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,88 oldu.





8 Eylül- Petrol 15 ay sonra 100 doların altında

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttı.

- Brent türü ham petrolün varil fiyatı, 100 dolar sınırının altına inerek, yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesini gördü.



 

9 Eylül-Rabobank’a BDDK’dan vize çıktı

- BDDK, Hollandalı Rabobank'a faaliyet izni verdi.

- Dünyanın en etkili ilk beş ajansından biri olma yolunda hızla ilerleyen Anadolu Ajansı, bir ilke daha imza atarak, İngilizce enerji haberlerinin yer aldığı Enerji Haberleri Terminalini (AA Energy News Terminal) hayata geçirdi.





10 Eylül- Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 2,1 büyüdü

- Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdüğünü açıkladı. Ekonomi, yılın ilk yarısında da yüzde 3,3 büyüdü.





11 Eylül- Cari açık son 3,5 yılın en düşüğünde

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin temmuz ayında cari işlemler açığı 2 milyar 634 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 48 milyar 485 milyon dolarla son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

- Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenmesi daha zor hale gelmeye başladı açıklamasını yaptı.





14 Eylül-Şimşek: MASAK, kulüpleri incelemeye alacak

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kulüplerin mali açıdan bir an önce kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini ifade ederek, Mali Suçları Araştırma Kurulunun, kulüplere bir ekip göndereceğini ve buralardaki parasal ilişkilerin bir süre izleneceğini belirtti.





22 Eylül- Avrupa’da toparlanma hız kaybetti

- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın hız kaybettiğini ve büyümeye yönelik risklerin açıkça aşağı yönlü olduğunu belirtti.

- Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların (UDY), bu yılın 7 aylık diliminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 9 artarak 7,9 milyar dolara ulaştığını bildirdi.





26 Eylül-iphone 6 Türkiye’de de satışa sunuldu

- Teknoloji tutkunları tarafından merakla beklenen iPhone 6 ve iPhone 6 Plus akıllı telefonları bu sabah Türkiye'de satışa sunuldu.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu Ajansı'nın (AA) kurduğu AA Enerji Masasının açılışını gerçekleştirdi.





TOBB Başkanı DEİK yönetiminden istifa etti

- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığına bağlı olarak kurulan yeni Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyeliği'nden istifa etti.
- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatta bundan sonra kullanılacak Turkey, Discover the Potential ortak işaret ve markasını tanıttı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) yeni başkanının İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan olduğunu açıkladı.





1 Ekim-9 aylık ihracat 118 milyar doları aştı

- TİM verilerine göre, ocak-eylül döneminde ihracat yüzde 5,7 artışla 118 milyar 225 milyon dolara, son 12 aylık ihracat ise yüzde 4,2 artarak 157 milyar 654 milyon dolara yükseldi. Eylül ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre 6,5 seviyesinde artarak 13 milyar 294 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin eylül ayı rekoru kırılmış oldu.

- TÜİK verilerine göre, Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi 76,3 yıl olarak hesaplandı.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, küresel ekonomiye ilişkin raporunda büyümenin 2015 ve 2016 yıllarında hız kazanacağını ancak aşağı yönlü risklerin de söz konusu olduğunu belirtti.





3 Ekim-Fitch, Türkiye’nin notunu değiştirmedi

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye'nin BBB- yatırım yapılabilir notunu ve durağan görünümünü teyid etti, herhangi bir değişiklik yapmadı.

- Eylülde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,14, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,85 arttı. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,86, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,84 oldu.

- Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin değerlendirmesinde, Türkiye ekonomisinin 2010 yılından bu yana ortalama yüzde 6'lık kayda değer bir büyüme kaydettiği ancak düşük ulusal tasarruflar ve rekabet gücü zorluklarının, yatırım ve ihracatı sınırladığı belirtildi.





8 Ekim- OVM, Resmi Gazete’te yayımlandı

- 2015-2017 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program, Resmi Gazete'de yayımlandı. OVP'de büyüme tahmini bu yıl için yüzde 3,3'e çekilirken, 2015 yılı için büyüme yüzde yüzde 4'e revize edildi, 2016 ve 2017 yıllarında ise yüzde 5'lik büyüme öngörüldü. Kişi başına düşen milli gelirin yıl sonunda 10 bin 537 dolar, 2017 yılı sonunda ise 12 bin 229 dolar olması öngörüldü.

-OVP'ye göre, bu yıl ortalama işsizlik oranının yüzde 9,6 olacak, 2017 yılında ise yüzde 9,1'e düşecek. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,4 olması bekleniyor. Enflasyon hedefi, 2015'te yüzde 6,3, 2016-2017 için yüzde 5 olarak belirlendi.

- Dünya Bankası ile Türkiye arasındaki Ülke İşbirliği Stratejisi Programı'nın (Country Partnership Strategy - CPS) döneminin 30 Haziran 2016'ya kadar uzatılması, söz konusu programın finansman paketinin de toplamda 6,45 milyar dolara çıkarılması kararlaştırıldı.





18 Ekim-Moody’s Rusya’nın notunu düşürdü

- Moody's Rusya'nın kredi notunu Baa1den Baa2ye indirirken, not görünümünü ise negatif olarak belirledi.





23 Ekim-Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

- Merkez Bankası, faizleri değiştirmedi. TCMB Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'te, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te ve borçlanma faiz oranını yüzde 7,50'de sabit tuttu.

- TBMM Genel Kurulu'nda, elektronik ticaretin düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, ticari elektronik iletiler alıcılara önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Gönderdiği mesajda, kimliği belli olmayan hizmet sağlayıcıya 1000 lira ile 10 bin lira arasında idari para cezası verilecek. Elektronik iletileri alıcılara onaysız olarak birden fazla gönderen hizmet sağlayıcıya 10 bin-50 bin TL arasında para cezası verilecek.





26 Ekim-Yaz saati uygulaması sona erdi

- Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması sona erdi. Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle saatler 04.00'ten itibaren 1 saat geri alındı.

- Avrupa Merkez Bankası, Avro Bölgesi bankalarının aktif kalitesinin incelendiği ve bankalara ilişkin stres testini kapsayan kapsamlı değerlendirmesinde, 25 bankada 25 milyar avroluk sermaye açığının tespit edildiğini açıkladı.





3 Kasım-Ülker, İngiliz bisküvi devini satın aldı

- Yıldız Holding, United Biscuits'i satın aldı. Yıldız Holding bu satın almayla dünyanın 3. büyük bisküvi şirketi konumuna yükseldi.

- Ekimde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,90, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,92 arttı. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,96, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 10,10 oldu.





4 Kasım- Bakan Şimşek, Saray’ın maliyetini açıkladı

- Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek, TC-TUR tescilli yeni Cumhurbaşkanlığı uçağı için bütçeden herhangi bir ödeme yapılmadığını, uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ve uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyetinin 185 milyon dolar, (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) yeni hizmet binasının proje bedelinin ise toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu bildirdi. Şimşek, Suriye'den gelen göçmenler için bugüne kadar bütçeden 2 milyar 315 milyon 629 bin 152 lira harcandığını belirterek, Bu konudaki harcamayı sadece bütçeden yapmıyoruz. Mahalli idarelerin çabaları var, başka ayni yardımlar var. Bizdeki rakam en son 4,5 milyar dolar dedi.

- Eski Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Uluslararası Para Fonundaki (IMF) icra direktörlüğü görevine resmi olarak başladı.





6 Kasım-Tofaş’tan 520 milyon dolarlık yatırım

- Tofaş, Hatchback ve Station Wagon modelleri için toplam 520 milyon dolar tutarındaki yatırım projesinin onaylanmasına karar verdi.

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm” başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli 9 dönüşüm programına ilişkin 417 eylem planının devreye konulacağını açıkladı.

- OECD, G-20 ülkeleriyle ilgili hazırladığı raporda, Türkiye için 2015 yılında yüzde 3,2, 2016 yılında ise yüzde 4 oranında ekonomik büyüme öngördü.





14 Kasım-TOBB Başkanı, B20 dönem başkanı oldu

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, G20'nin iş dünyası kolu olan B20'de dönem başkanlığı görevini devraldı.

- Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,18, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,57 arttı.

- BDDK Başkanı Mukim Öztekin, sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrıldı. 12 Kasım itibariyle görevinden ayrılan Öztekin, Başbakan Başmüşavirliğine atandı. BDDK Başkanlığına 2. Başkan Mutalip Ünal vekalet edecek.





20 Kasım-Doğuş, Garanti’deki hissesini sattı

- Doğuş Grubu'nun, Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 14,89'una tekabül eden Garanti Bankası hissesini Banca Bilbao Vizcaya Argentaria'ya (BBVA) satmak üzere hisse devir sözleşmesi imzaladığı bildirildi. Bu alımla Garanti'nin çoğunluk hissesi İspanyol ortağa geçmiş oldu.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu.

- Türkiye'nin yurt dışı varlıkları, 2013 yıl sonuna göre yüzde 2,7 artarak 231,7 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 0,3 artışla 621,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.





24 Kasım-Ekim’de konut satışlarında patlama oldu

- Ekimde satılan konut sayısı 2013'ün aynı ayına göre yüzde 25,3 artarak, 95 bin 645 oldu.

- Kasımda mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 0,6 arttı, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2 azaldı.

- Uluslararası net doğrudan yatırım girişi eylülde 750 milyon dolar olurken, ocak-eylül döneminde 9 milyar 124 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.



 

1 Aralık-Türkiye, G20 dönem başkanı

- Türkiye, G20 Dönem Başkanlığını üstlendi.

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), kasım ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ilk 11 aylık toplam ihracatın ise yüzde 4,4 artışla 144 milyar 267 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.





3 Aralık-Yıllık enflasyon yüzde 9,15 oldu

- Kasımda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,18 arttı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,97 azaldı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,15, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 8,36 oldu.

- Kasım ayında en fazla reel getiriyi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,32, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,09 ile BIST 100 Endeksi sağladı.





9 Aralık-İthal ayakkabılar zehirli çıktı

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tehlikeli kimyasal içeren ayakkabılara ilişkin, Tahlile gönderilen ayakkabılar, ithal ve Çin menşeli, yerli malı değil. 15 numuneden 12'si uygunsuz çıktı. Bunların tamamı Çin malı dedi.

- Kasım ayında en fazla reel getiriyi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,32, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,09 ile BIST 100 Endeksi sağladı.





10 Aralık-Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 1,7 büyüdü

- Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 büyüdü.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 5'e oldukça yakın bir seviyede gerçekleşmesi mümkün olduğunu söyledi.





16 Aralık-Petrol 60 doların altına geriledi

- Yaklaşık 6 aydır içinde bulunduğu düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Temmuz 2009'dan bu yana ilk defa 59 doların altına inerek 58,50 dolara kadar geriledi.

- Dolar/TL bankalararası piyasada 2,4126'yı görerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.





17 Aralık-Apple, Rusya’da satışlarını durdurdu

- Dünyanın teknoloji devlerinden Apple'ın, Rusya'daki satışlarını rublede yaşanan aşırı dalgalanma nedeniyle geçici olarak durdurduğu bildirildi.

- ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırımı konusunda sabırlı olunacağını açıkladı.

- Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artırımına yönelik sözel yönlendirmede yapılan değişikliğin Fed'in politikalarında önemli bir değişikliğe işaret etmediğini belirtirken, parasal normalleşmenin gelecek dönemdeki en az iki toplantıdan önce başlamayacağını söyledi.

- ABD Başkanı Obama, ülkedeki federal kurumların birçoğunu 30 Eylül 2015'e kadar finanse edecek 1,1 trilyon dolarlık bütçe tasarısını onayladı.

- Orhaneli ve Tunçbilek termik santralleri ile Bursa Linyitleri işletmesi tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi 521 milyon dolarla Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ verdi.





18 Aralık-Başbakan Davutoğlu’ndan dönüşüm programı açıklaması

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm” başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin ikinci basın toplantısını düzenledi.





19 Aralık-AB, 315 milyon Euro’luk paketi onayladı

- Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları AB Komisyonu'nun ekonomiyi canlandırmak için teklif ettiği 315 milyar Euro’luk yatırım paketini onayladı.

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığını bildirdi.





20 Aralık-456 bin TL’lik ‘zehir’ cezası

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, tehlikeli kimyasal madde ihtiva etmesi nedeniyle imha edilmesi gereken ayakkabılara ilişkin denetimlerin tamamlandığı, ilgili firmaya 456 bin 840 lira para cezası kesildiği bildirildi.





21 Aralık-6 milyon ton serada üretiliyor

-Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, 6 milyon tona yakın sebze, 333 bin ton meyve, 1,14 milyar adet süs bitkisi örtü altında üretildiğini açıkladı. Bayraktar açıklamasında, 28,5 milyon ton sebzenin beşte birinden fazlası, 19,4 milyon ton meyvenin yüzde 1,7'si örtü altından sağlandığını kaydetti.





22 Aralık-Doğalgaz fiyatları son 1,5 yılın en düşük seviyesinde

-Doğalgaz fiyatları, ılımlı hava koşulları, artan stoklar ve Rusya odaklı gelişmeler sonrasında yaklaşık 1,5 yılın en düşük seviyesini gördü.

-Kasım ayını 4,09 dolar seviyesinden tamamlayan ocak 2015 vadeli doğalgaz kontratlarının fiyatı, bu gelişmeyle aralık ayına sert düşüşle başladı.

Diğer Ekonomi Haberleri