2014`te bankaları ne bekliyor?

Şimdiden öne çıkan iki zorluk var...

Bigpara Haber

HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling, Türk firmalarının bilançoların baskı altına girdiğini ancak buna rağmen ülke ekonomisinin bu baskıları yönetmeyi başardığını söyledi. Spurling, Türkiye`de bankacılık sektörünün 2013 yılındaki genel performansına farklı açılardan bakılması gerektiğini söyledi.

2014 NASIL OLACAK?

Banka karlarının 2013 yılının sekiz ayında yıllık olarak yüzde 18,1 artış gösterdiğini ve kredi hacminin yüzde 28,9 büyüdüğünü hatırlatan Spurling, bu olumlu tüketici talebi ve Türkiye ekonomisinin büyümesi ile de desteklendiğini ifade etti.

Spurling, bu rakamların 2013 yılının 4. çeyreğinde korunamayacağını öngörerek, Zira son birkaç ayda Türkiye`deki bankaların özsermaye karlılığında ve genel olarak karlılıklarda ciddi düşüşler görmeye başladık bile. Hem piyasadaki koşullar hem de yasal düzenlemelerdeki değişiklikler nedeniyle bankacılık sektörünün faaliyet giderleri yükseliyor ve net faiz marjı daralıyor. Bu zorlukların 2014`te de sürmesi muhtemel diye konuştu.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

HANGİ ZORLUKLAR VAR?

2014 yılında bankacılık sektörüne ilişkin beklentilerini paylaşan Spurling, 2014 zorlu bir yıl olacak. Türk bankaları için öne çıkan iki zorluk; yeni faiz oranı seviyelerine ve yeni düzenleme ortamına adapte olmak dedi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Faiz oranlarını 2013`ün mayıs ayında gerçekleşen tarihi düşük seviyelerle karşılaştırdıklarında yaklaşık 400 baz puan yükseliş gerçekleştiğini söyleyen Spurling, bu durumun çeşitli sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Spurling, sektör bilançolarında büyük oranda vade uyumsuzlukları oluşması sonucu net faiz marjlarının daha fazla baskı altına girdiğini, satılmaya hazır menkul kıymet portföylerinde gerçeğe uygun değer kayıpları ve bunun Türk bankalarının sermaye pozisyonlarında önemli bir etkiye yol açtığını ifade etti.

KREDİ BÜYÜMESİ DÜŞER Mİ?

Spurling, Türk bankalarının 2014 yılında kazançlarının, kredili mevduat hesapları ve ticari kredi kartlarında faiz oranlarının sınırlandırılmasından, kredi kartlarında genel karşılıklar ve risk ağırlıklarının artırılmasından, tüketici kredilerinde taksit sayılarının sınırlandırılmasından ve ücret ve komisyonlarda potansiyel sınırlamalar dahil olmak üzere yeni düzenlemelerden de etkileneceğini vurguladı. Spurling, 2014 yılında nispeten daha düşük bir kredi büyümesi beklediklerini ifade etti.

Segmentasyon bakımından tüketici kredilerinden KOBİ ve ticari kredilere bir kayma olacaklarını öngören Spurling, 2014`ün ilk yarısında olması muhtemel varlıkların yukarı yönlü yeniden fiyatlandırılması ile net faiz marjı baskısı daha fazla hissedilecek. 2014`ün ikinci yarısında net faiz marjları daha iyi olacak. Bankalar aktif kalitelerinde bir miktar düşüş görebilirler ancak beklenen GSYH seviyesi ve işsizlik oranı stres seviyelerinde olmadığından bunun önemli düzeyde olmasını beklemiyoruz dedi.

İŞTE 2014`TE TÜRKİYE İÇİN TEMEL RİSKLER İŞTE 2014`TE TÜRKİYE İÇİN TEMEL RİSKLER

2014 yılında bankacılık sektörü için muhtemel risklere değinen Spurling, düzenleme değişikliklerinin 2013`ün ikinci yarısında yürürlüğe girdiği için risklerin çoğunlukla makro risklerden oluştuğunu belirtti.

Spurling, şunları kaydetti: Daha yavaş bir GSYH büyümesi ya da işsizlik oranının artması Türk bankaları için 2014`teki temel riskleri oluşturuyor. Çünkü bu faktörler karlılık üzerinde ek baskılar yaratarak beklenenden daha fazla kredi kayıplarına yol açabilir. Buna ek olarak, küresel likidite ortamı (parasal genişleme, ABD`nin tahvil alımını azaltması, vb.) son derece önemli. Bu gelişmeler, yalnızca bankaların küresel piyasalarda kendilerini yeniden finanse etmeleri açısından değil, aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle önemli olan genel faiz oranı seviyesini belirlemek için de önemli olacak.

Türkiye ekonomisinin kırılganlığını azaltması için yeniden dengelenmeden geçmesi gerektiğine işaret eden Spurling, Bu sebeple 2014 yılının başlarında para politikasının bir miktar daha sıkıştırılacağını tahmin ediyoruz. Daha sıkı bir para politikası büyümenin biraz yavaşlamasına sebep olsa da, aynı zamanda Türkiye`nin yüksek cari açığını azaltmasına, hedefin üzerinde seyreden enflasyonunu düşürmesine, Türk Lirası`nın volatilitesinin azalmasına ve piyasada güven ortamının artmasına izin verecektir

2014 BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ 3,1

Türkiye`nin 2014 yılı GSYH büyümesinin yüzde 3,1 seviyesinde olacağını öngören Spurling, ortalama enflasyon oranının yüzde 7, yıl sonu işsizlik oranının yüzde 10.5 olmasını ve yıl sonunda cari açığın GSYH`ya oranının yüzde 6,5 civarında olacağını tahmin etti.

Dünya ekonomisinin 2014 yılında nasıl geçeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Spurling, özellikle Avrupa`da, AB ülkelerinin, kredi akışlarını kolaylaştırmayı ve kıtadaki finansal riskleri azaltmayı hedefleyen bir bankalar birliği kurulması yönünde nasıl bir ilerleme kaydedeceklerini görmenin ilginç olacağını vurguladı.

Diğer Kredi Haberleri