2013 satın alma yılı oldu

Ernst & Young’ın verilerine göre, 2013 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de toplam birleşme ve satın alma işlem sayısı 73 olarak gerçekleşti

Bigpara Haber

Ernst & Young’ın verilerine göre, 2013 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de toplam birleşme ve satın alma işlem sayısı 73, işlem hacmi ise yaklaşık 8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

2012 ilk çeyreğine göre yüzde 40’lık bir artışla 2013 ilk çeyrekte de Türkiye, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam etti. Yılın ilk çeyreğinde dikkat çeken kamu kaynaklıişlemlerin başında EnerjiSA’nın kazandığı Toroslar EDAŞ ve Anadolu Yakası EDAŞ ve Torunlar Gıda’nın kazandığı Başkent Doğalgaz özelleştirme ihaleleri geliyor.

Özel sektörde öne çıkan işlemlerin başında ise Yapı Kredi Sigorta’nın yüzde 93,95 hissesinin Allianz tarafından satın alınması ve Alternatif Bank’ın yüzde 70,84 hissesinin Commercial Bank of Qatar tarafından satın alınması geliyor. 2013 yılının ilk 3 ayında öne çıkan sektörler ise enerji, imalat, finansal hizmetlerve gayrimenkul.

2013 ilk çeyrekte gerçekleşen birleşme vesatın alma işlemlerini değerlendiren Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, “Ernst & Young olarak, ‘Birleşme ve SatınAlma İşlemleri 2012 Raporu’muzda 2013 yılı için birleşme ve satın alma işlemhacmi beklentimizi yaklaşık 25 milyar ABD doları olarak açıklamıştık. Özelleştirmeişlemleri ve bazı büyük ölçekli özel sektör işlemlerinin gerçekleştiği ilkçeyreği takiben yılın geri kalan kısmında da beklenen özelleştirme işlemleri veözel sektör işlemlerinin gerçekleşmesi durumunda; 2013 yılı için toplambirleşme ve satın alma işlem hacminin beklentilerimiz paralelinde gerçekleşebileceğinisöyleyebiliriz. 2012 yılında Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilirseviyeye yükselişinin ardından, uluslararası bir diğer derecelendirme kuruluşutarafından da 2013 yılının Mart ayında yatırım yapılabilir seviyeye ulaşan notartışının da işlem hacmi tahminimizi destekleyen bir faktör olduğunudüşünüyoruz. Bunlara ek olarak, yılın ilk çeyreğinde düşük bir performansgösteren özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği işlemlerin de yılın gerikalan kısmında hızlanmasını bekliyoruz” dedi.

Diğer Sektör Haberleri