2001`de hububat fiyatları en fazla enflasyon hedefi kadar artırılacak

Bigpara Haber
-2001`De Hububat Fiyatları En Fazla Enflasyon Hedefi Kadar Artırılacak -Dünya Fiyatları İle Fark Yüzde 20`Ye Çekilecek -Doğrudan Gelir Desteği, Gelecek Yıl Ülke Genelinde Uygulanacak -6 Şeker Fabrikası 2001`De Diğerleri 2002`De Özelleştirilecek -Tekel`İn Tütün İşleme Birimlerinin Öib`Ye Devrine İlişkin Öyk Kararı, Şubat`A Çıkacak

ANKARA (A.A) - 22.12.2000 - IMF`ye verilen ek niyet mekbunda, tarımsal KİT`lerin özelleştirilmesi konusunda taahhütte bulunulurken, hububat alım fiyatlarındaki artış da sınırlandırıldı. Hububat alım fiyatları, gelecek yıl en fazla enflasyon hedefi olan yüzde 10-12 oranında artırılacak. IMF`ye verilen ek niyet mektubuna göre, hububat alım fiyatları konusunda iki sınırlama getirildi. Artış oranı enflasyon hedefi olan yüzde 10-12 ile sınırlandırılırken, dünya fiyatları ile aradaki farkın da yüzde 20`ye indirilmesi öngörüldü. Bu yıl hububat alım fiyatları yüzde 27.5-36 arasında artırılırken, dünya fiyatları ile aradaki fark yüzde 35`e düşürülmüştü. Bu durumda Toprak Mahsulleri Ofisi, gelecek yıl özel sektörü daha fazla devreye sokacak bir alım-satım politikası izleyecek. Niyet mektubuna göre, daha önce iki aşamalı olarak 2002 yılında ülke geneline yayılması öngörülen doğrudan gelir desteği (DGD), gelecek yıl ülke genelinde uygulanacak. IMF ve Dünya Bankası, DGD`nin gelecek yıl yaklaşık 40-41 ilde, sonraki yılda ülke genelinde uygulanmasını istiyordu. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın bunun çiftçiler arasında eşitsizliğe yol açacağı ve uygulamanın mümkün olmadığı yolundaki itirazları üzerine, DGD`nin gelecek yıl ülke genelinde yaygınlaştırılmasına karar verildi. Niyet mektubuna göre, gelecek yıl Temmuz ayına kadar çiftçi kayıtlarının büyük ölçüde tamamlanması bekleniyor. Kayıtlı çiftçiler için DGD kapsamında ilk taksit ödemesi 2001`in ikinci yarısında yapılacaktır. Bu reformun Dünya Bankası tarafından Tarım Reformu Yatırım Projesi (ARIP) ile desteklenmesi öngörülüyor. Türkiye, tarıma yönelik tüm dolaylı destek politikalarından 2002 yılı sonuna kadar kademeli olarak vazgeçilmesi ve DGD`ye geçilmesi taahhüdünde bulundu. Ek niyet mektubunda, tütün ve şekerpancarı destekleme fiyatlarının 2000 yılında hedeflenen enflasyonla aynı doğrultuda, yüzde 25 artırıldığı, Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TSKB) Kanunu`nun onaylanmasından sonra, yeniden yapılandırılmalarına hazırlık amacıyla, 2000/01 ürün sezonu için iş planlarının onaylandığı kaydedildi. Tarımda kredi sübvansiyonlarının ise tamamen kaldırıldığı vurgulandı.

-TARIMSAL KİT`LERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ HIZLANACAK

Meptupta, dolaylı destek politikalarının kaldırılmasının devletin tarımsal ürünlerin üretim ve pazarlanmasındaki payının daha azaltılmasına neden olacağına dikkat çekilerek, bunun da tarım alanında çalışan KİT`lerin hızla özelleştirilmesini sağlayacağı belirtildi. Bu kapsamda, Türkiye Şeker Fabrikaları`na (TŞFAŞ ait en az 6 şeker fabrikası, özelleştirilmelerinin 2001 sonuna kadar tamamlanması amacıyla 20 Aralık 2000 itibariyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın (ÖİB) portföyüne transfer edildi. Mektupta, performans kriteri açısından bu konu bir önkoşul olarak yer aldı. Geriye kalan şeker fabrikaları, 2002 sonuna kadar özelleştirilmeleri tamamlanmak amacıyla gelecek yıl içinde ÖİB portföyüne alınacak. Geçen hafta TBMM`ye sunulan Şeker Kanunu`nun da 15 Mart 2001`e kadar çıkarılması öngörülüyor.

-TEKEL`İN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

TEKEL`in yeniden yapılandırılması ve tütün sektörünün reformu amacıyla, TEKEL`i yeniden yapılandıran bir kararname ve tüm tütün işleme birimlerinin ÖİB portföyüne devrine izin veren ÖYK kararı, gelecek yıl Ocak ayı sonuna kadar çıkarılacak. TBMM`de bulunan Alkollü İçkiler Kanunu ile tütün için destekleme alım politikalarını ortadan kaldıran, tütün alımlarında ihale mekanizmasını oluşturacak Tütün Kanunu`nun da aynı tarihe kadar çıkarılması öngörüldü.

Diğer Ekonomi Haberleri