1998 Yılında Reel Sektörde Faaliyet Gösteren Firmalar Nakit Kalmayı Tercih Ediyor

Bigpara Haber
Rapora Göre, 1998 Yılında Reel Sektörde Faaliyet Gösteren Özel Firmalar, İç Talepte Başlayan Daralma Karşısında Vadeli Satışlara Yönelerek Net Satışları Artırmak Yerine Likit Kalmayı Tercih Etti -1999 Yılında İse Özel Firmalar, Vadeli Satışlar Yoluyla Net Satışlarını Artırarak Mamul Ve Ticari Mal Stoklarını Azalttı -Rapordan: -Özel Firmalarda Yıllar İtibarıyla Azalan Brüt Kar Marjına Paralel, Vergi Öncesi Kar Marjı Da Geriledi. Hesap Dönemini Karla Kapatan Firma Sayısı Giderek Azaldı


ANKARA (A.A) -18.12.2000- Merkez Bankası`nın raporuna göre, 1998 yılında reel sektörde faaliyet gösteren firmalar, iç talepte başlayan daralma karşısında vadeli satışlara yönelerek net satışları artırmak yerine likit kalmayı tercih etti. Özel firmalar 1999 yılında ise vadeli satışlar yoluyla net satışlarını artırarak, mamul ve ticari mal stoklarını azalttı. Merkez Bankası, 7 bin 604 firmanın mali tablolarından yararlanarak hazırladığı 1997- 1999 Dönemi Sektör Bilançoları Çalışması ve Değerlendirme Raporu`nuyayımladı. Rapora göre, 1998 yılında finansal fonların sınırlı ve reel faizlerin yüksek olması nedeniyle, reel sektörde faaliyet gösteren özel firmalar, iç talepte başlayan daralma karşısında vadeli satışlara yönelerek net satışları artırmak yerine likit kalmayı tercih etti. Türkiye`de 1999 yılında iç talepteki daralma devam ederken dış piyasalarda da durgunluk yaşanmasına rağmen, yeni sermaye girişleri ile finansal piyasalardaki baskının azalmasıyla, reel sektörde faaliyet gösteren özel firmalar, vadeli satışlar yoluyla net satışlarını artırırak mamul ve ticari mal stoklarını azalttı.


Finansal piyasalardaki fonların azalması ve faizlerin yükselmesi karşısında, reel sektörde faaliyet gösteren firmaların fonlarını farklı yatırım alanlarında değerlendirmeleri ve bankacılık sektörü dışında farklı kaynak arayışlarına girmeleri nedeniyle de, finansal aracılık sektöründeki firmaların net satışları, inceleme döneminde sabit fiyatlarla artmaya devam etti. Bu arada ithalat fiyatlarının, inceleme dönemi içinde azalan bir seyir izlemesi, ücretler ve petrol fiyatlarındaki artışların maliyetler üzerindeki baskısını hafifletmiş ise de, özel firmalarda satışların maliyetinin net satışlar üzerinde payı, satılan hizmet maliyetindeki artışa bağlı olarak yıllar itibarıyla yükseldi. Özel firmalarda yıllar itibarıyla azalan brüt kar marjına paralel, vergi öncesi kar marjı da geriledi. Hesap dönemini karla kapatan firma sayısı giderek azaldı. Reel sektörde faaliyet gösteren özel firmalarda, devir hızlarının inceleme döneminde yavaşlaması ile finansman baskısı arttı. Öz kaynak ve aktif karlılığı düşerek faiz yükümlülüklerini karşılama gücü azaldı.


KAMU KURULUŞLARININ NET SATIŞLARI;

Rapor uyarınca, kamu kuruluşlarının net satışları, sabit fiyatlarla 1998 yılında artarken 1999`da azaldı. Bakanlar Kurulu`nun 1 Temmuz 1998 yılında aldığı kararla, kamu kuruluşlarının bir bölümünde stok ve ve stratejilerini müstakil olarak oluşturma olanağı sağlanması, bu kuruluşlarınıngelir ve finansman yapılarında iyileşme sağladı. Ancak bu iyileşme 1999 yılında sürdürülemedi. Özel firmalarda benzer bir eğilimle stoklarının dönen varlıklar içindeki payını yıllar itibarıyla azaltan kamu kuruluşları, bu şekilde oluşan nakitlerini gelir getirici nakit varlıklar yerine, bağlı ortaklık ve iştiraklerin de yer aldığı diğer alacakların finansmanına yönlendirdi. Bu arada, 1998 yılında kamu kuruluşlarında varlıkların öz kaynakla finansman oranı, zararların azalması ve dönem karlarının yüksek oranlı artışı sonucunda yüzde 50`ye yaklaşsa da, 1999 yılında karlarının gerilemesi, oto finansman açığını artırarak yabancı kaynak payının yeniden yükselmesine neden oldu.

Diğer Ekonomi Haberleri