100 ıstasyon Acacak.

Bigpara Haber
Son yillarda Turkiye`dedogalgazin LPG`den buyuk bir pazar payi kapmasina karsin, otogaz kullaniminda buyuk bir artis yasadigina dikkat ceken Aygaz Genel Muduru Yavuz Veysoglu, bu canliligin en az 4-5 yil daha devam edecegini ileri suruyor. Iki yil oncesine kadar LPG kullaniminda yuzde 10`luk buyume yasanmaasina karsin, son iki yilda dogalgaz nedeniyle dusus yasandigini hatirlatan Veysoglu, soz konusu dususun yuzde 2 oldugunu da belirtiyor. Dogalgazin inkar edilemez bir pazar kaptigini soyleyen Veysoglu, otogaz sektorunun gelisimini ise "Ancak bir sektor var ki buradaki buyume inanilmaz. Burada muthis bir dinamizm var" sozleriyle dile getiriyor. Gecen yil LPG sektorunun buyumesinin bu alanda oldugunu da vurgulayan Veysoglu bu gelismeyi, gerek ihracat sikintilarinin giderilmesine gerekse fabrikalarin daha yuksek kapasitede calismasina bagliyor. Bu yilin uc ayinda hem dokum hem sanayi hem de evlerde kullanilan LPG`de onemli bir artis gozleniyor. Veysoglu, sanayide ozellikle seramik ve tekstil sektorunde LPG kullanildiginin altini ciziyor. Otogaz sektorunde bu yilin ilk uc aylik rakamlarinin bir hayli sevindirici oldugunu da dile getiren Veysoglu, gecen yilin ilk uc ayiyla karsilastirildiginda yasanan artisin yuzde 30`lar seviyesinde olldugunu ifade ediyor. Bu artisin 4-5 yil surecegi beklentisiyle olsa gerek Aygaz`da, yilsonuna kadar 102 olan otogaz istasyon sayisinin ikiye kaatlanmasi planlaniyor. Sirket, 2000 sonuna kadar toplam 100 adet otogaz istasyonunu hizmete acacak. Son iki yildir buyuk bir gelisme gosteren pazarin, ekonomik dinamiklerinin tam oturmadigini da hatirlatan Veysoglu, "Iki yil sonra buyume bu hizla olmaz, ama ozellikleri belirlenmis ve oturmus bir pazar olacaktir" diyor. Veysoglu`na gore bunun nedeni ise oto FPG`nin cevre koruma acisindan buyuk avantajlar saglamasi ve Avrupa`da da bu yonde bir gelismenin yasaniyor olmasi. Turkiye`nin de bu noktadan taviz vermeyecegini savunan Veysoglu, otogaz dolum istasyonu acisindan Turkiye`yi Trakya, Marmara, Ege, Cukurova ve Orta Anadolu olmak uzere 5 bolgeye ayirdiklarini anlatiyor. Veysoglu, her ilde olmak gibi bir iddialari olmadigini, ama taksi yogunlugu fazla olan illerde istasyonlarin agirlikta olacagini da belirtiyor.
Gecen yil 188.176 milyar dolarlik ciro yapan sirket, bu yil 250 trilyon lira ciro hedefliyor. Aygaz`in gecen yilki cirosu icinde LPG`nin payi 171.007 milyar dolar olarak gerceklesti.
LPG satislarini bir onceki yila gore yuzde 3 artiran sirket, gecen yil 1 milyon 78 bin ton LPG satarak pazar payini yuzde 32`ye yukseltti.
Aygaz`in gecen yilki satislarinin yuzde 85`ini 1 kg`lik ev tupu, yuzde 9`unu sanayi tupu ve yuzde 6`sini da 2 kg`lik kamp tupu olusturdu.
Her yil ortalama 35-40 milyon dolarlik yatirim yapan Aygaz, bu yil acacagi otogaz istasyonlarinin disinda tesislerin yenilenmesi, stoklama ve lojistik imkanlari artirmak icin stok tanklarinin yapimi, nakliye araci alimi, muhtelif musteriler icin, degisik yerlere stoklama gibi islerin disinda ozel bir yatirim yapilmasini planlamiyor. (YENI BINYIL)

Diğer Genel Haberleri