10 yılda ekonomi 2'ye, banka karları 5’e katladı

BDDK'nın bu hafta açıkladığı verilere göre banka karları hala geçen yılın altında seyretse de bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Bigpara Haber



Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun bu hafta açıkladığı verilere göre banka karları hala geçen yılın altında seyretse de bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karlara uzun dönemde bakıldığında ise son 10 yılda bankalar karlarını 4,80 katına çıkarmaya başardı.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr

Bankaların 2003 toplam karı cari rakamlarla 34,6 milyar TL iken, 2013'te toplam kar 171,9 milyar TL'ye yükseldi.




Türkiye ise milli gelirini Dünya Bankası verilerine göre 2004’de 392,2 milyar dolar olan milli geliri 2013’te 820,2 milyar dolara çıkarmayı başardı. Böylelikle milli gelir 10 yılda yaklaşık 2 katına çıktı.




Ancak verilere bakıldığında banka karlarında, 2001 krizinin hemen ardından gelen büyük artışları artık görmek zor.



Türkiye’de faizlerin rekor düşük seviyelere inmesi banka karlarının rekor kırmasına neden oldu. Ancak faizlerin kısa vadede daha düşük seviyeler görmesi mümkün görünmüyor.


Bir başka deyişle ülke ekonomisi 2 katına çıkarken, banka karları yaklaşık 5 katına çıktı. 2003’te 50 olan banka sayısı ise bugün 46’ya inmiş durumda. Banka karlarıyla ilgili bir ilginç veri daha, sektörün toplam karı bu dönemde hiçbir zaman eksiye geçmedi.

Haberin Devamı



Faiz dışı gelirlerin, faiz gelirlerine oranı dalgalı bir seyir izlese de son 10 yıllık dönemde bankaların komisyon, işlem ücreti, hesap işletim ücreti gibi adlarla aldıkları masraf ödemelerinin, faiz gelirlerine oranı yıllar içinde arttı. Hala da artış eğilimi göstermekte.



BANKACILIK ENDEKSİ VE BANKA KARLARI



Bankacılık endeksi ile banka karları karşılaştırıldığında, endeksin yıl sonu karları için indikatif olduğu söylenebilir. Hisse yatırımcıların haberlere erken reaksiyon vermesi kardaki değişim hakkında fikir veriyor. Ancak borsa yatırımcılarının yakından bileceği gibi hisse senetleri erken reaksiyon gösterebilse de aşırı da tepki verebiliyor. Ardından hisse fiyatlarında düzeltme geliyor.

Diğer Genel Haberleri