Zeynel BALCI Meksa Yatırım Tüm yazıları

Piyasaları bankalar taşıyor

Bankaların finans piyasaları üzerindeki ağırlığı tartışılmaz...

Bigpara Haber
Bankaların finans piyasaları üzerindeki ağırlığı tartışılmaz. Bu görünüm borsa için de geçerli. Yabancıların en çok alıp sattığı hisseler olması, likit, işlem derinliği olan ve ortaklık yapılarıyla endekse yön veriyor.

Zeynel BALCI
Meksa Yatırım / Stratejist
 

Faiz tartışmaları şimdilik güncelliğini kaybetse de Merkez Bankası üzerindeki faiz indirim baskısının biraz daha arttığı görüşü hakim. Piyasa bu görünümden vazife çıkarmışa benziyor ki banka hisselerindeki yukarı yönlü hareket soluksuz devam ediyor. Bu açıdan Merkez Bankası Başkanı'nın bakanlar kuruluna 2 Haziran’da yapacağı sunum önemli olacak. Toplantı sonrası faiz konusunda daha net bir projeksiyon yapma imkanı doğabilir. Banka hisselerine olumlu etki eden bir diğer gelişme de yabancı yatırım bankalarından (JP Morgan) Türk banka hisseleri için gelen “Ağırlık artır” ve hedeflerin yukarı çekilmesi tavsiyesi. Banka hislerindeki  bu görünüm lokomotif işlevi olduğu için piyasanın geneline yansımış durumda.

Endekste çıkış trendi devam ediyor. Çıkış hareketinin devamı açısından ilk önemli direnç 80.400 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeye hareketlenmelerde kısa dönemli satışlar görülebilir. 80.400 seviyesinin üzerinde sonraki dirençler 82.200 ve 84.800 olarak görülüyor. İlk destek ise 77.500 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. 80.400 seviyesi orta dönem için de önemli. Bu seviyenin üzerinde kalınması endekste son dönemde oluşmaya başlayan çıkış formasyonlarından “Ters omuz baş omuz ve çanak” formasyonlarının işlerlik kazanması demek.

Faiz oranlarında düşüş eğilimi devam ediyor. Merkez Bankası faiz indirim beklentisinin güç kazanmasıyla birlikte Gösterge faiz oranlarında çıkış trendi kırılıp, yerini düşüş trendine  bıraktı. Daha önceki yazılarımızda öne çıkardığımız direnç noktası yüzde 8.50 test edildi. Bu seviyenin altında kalınması durumda yüzde 8.00 ve 7.50 sonraki direnç noktaları. Yukarı yönlü hareketlenmelerde yüzde 8.80-9.00 ilk destek seviyeleri olarak görülürken tepki çıkışının güç kazanması için yüzde 9.00 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Yüzde 9.00 seviyesinin altında kalındığı sürece aşağı yönlü baskı korunabilir.

Döviz kurlarında da faiz indirim beklentilerinin  etkilerini görmek mümkün. Düşüş trendi yerini yatay harekete bıraktı. Ancak gelen tepki çıkışları piyasada genel iyimserlik nedeniyle güç kazanamıyor. Dolar/TL’de 2.11-2.12 ilk direnç noktaları olarak görülürken destekler 2.08-2.06 seviyelerinde bulunuyor.

Euro/TL paritesinde ise, 2.83 desteği güç kazanmış durumda, ilk dirençler 2.88-2.92 seviyelerinde bulunuyor. Döviz kurlarında tabanda çıkış formasyonları (ikili dip) oluşumu görülse de direnç seviyeleri geçilemeyince işlerlik kazanamıyor.

Bu açıdan, destekler kırılmadığı takdirde “Tut”, pozisyon artırmak için ise hareketlenmeyi veya dirençlerin yukarı yönlü kırılmasını beklemek, daha uygun strateji olarak görülüyor.

Yazarın Diğer Yazıları