Zeynel BALCI Meksa Yatırım Tüm yazıları

Merkez Bankası piyasaya uyum sağladı

Piyasaların beklediği merkez bankası faiz kararı açıklandı...

Bigpara Haber
Piyasaların beklediği merkez bankası faiz kararı açıklandı.  Son yazımızda vurgu yaptığımız politika faizinde 50 baz puanlık indirim gerçekleşti. Bu kararla piyasaya uyum sağlanmış oldu.

Zeynel BALCI
Meksa Yatırım / Stratejist
 

Faiz artışına neden olan siyasi tansiyonun düşmüş olması, dış piyasaların olumlu seyri, döviz kurlarının gevşemesi, FED başta olmak üzere merkez bankalarının gevşek para politikası ve düşük faiz ortamının devam edeceği beklentileri ve de piyasa gösterge faiz oranlarının merkez bankası oranlarının altında seyrederek yüzde 9 seviyelerine yaklaşmış olması faiz indiriminin gerekçeleri arasında olabilir. Ayrıca piyasa baskısının dışında başbakanın “Faiz indirimi” yönündeki açıklamaları sonrası merkez bankası üzerindeki siyasi baskıyı da bir ölçüde azaltmış oldu. Diğer yandan piyasa dostu mesaj vermek istemiş de olabilir. 

Toplantı sonrası yapılan “Enflasyonda iyileşme gerçekleşene kadar para politikasında sıkı duruş devam edecek” açıklaması önümüzdeki dönemde merkez bankasının kontrollü ve önünü görerek hareket edeceğini gösteriyor. Doğrusu da bu. Enflasyonun faiz için en önemli parametrelerden biri olduğu vurgusunu tekrarlamakta yarar var.

Bu saatten sonra faiz indirim kararının piyasalara yansımalarına bakmak gerekecek. Bu sabahtan itibaren beklentiler daha çok faiz oranlarının sabit tutulacağı yönünde olsa da dün akşama kadar piyasa 50 baz puanlık indirimi yönünde belli bir fiyatlama da yapmıştı. Endeks 77 bin seviyelerini test ederken piyasa gösterge faiz oranları yüzde 9.00 seviyesinin altına çekildi. Ancak Dolar/TL paritesinde yaklaşık 2.12 seviyesine kadar yükseliş olduysa da dış piyasaların olumlu seyri ve ABD Dolarının dışarıda değer kazanmasının da etkisiyle o seviyelerde tutunamadı ve gevşedi. Faiz indirimi fiyatların içinde önemli ölçüde var. Piyasada olumlu seyrin devamıyla birlikte bu gelişme çok fazla dalgalanmaya neden olmayabilir.

Faiz oranları üzerinde Haziran sonrası düşük enflasyon beklentisi ve merkez bankasının bu yönde tavrının netlik kazanması nedeniyle biraz daha kalıcı etki yapmasını olağan karşılamak gerekir. Yüzde 9.0 direnç seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla 8.85 ve 8.50-8.20  geri çekilme ve sonraki teknik direnç noktaları olarak görülüyor.  9.10-9.50 destek bandı yukarı kırılmadığı sürece düşüş yönlü baskı korunabilir.

Endekste çıkış hareketi devam ediyor 77.000-77.500 ilk direnç olarak geçerliliğini korurken ilk önemli destek ise 75.500 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. 77.500 seviyesinin üzerinde ise 80.000 sonraki önemli direnç noktası olarak görülüyor.

Dolar/TL paritesinde ise  çıkış formasyonlarından “Alçalan takoz” formasyonu henüz işlerlik kazanmadı. 2.09 ve 2.06 destek noktaları olarak görülürken dirençler 2.12 ve 2.15 seviyelerinde.  Aynı formasyon Euro/Dolar paritesi için söz konusuydu, orada da henüz gerçekleşmiş değil. Bu aşamada döviz kurlarında yatay hareket söz konusu.

Bu haftanın ikinci önemli gündemi Cuma günkü S&P’nin Türkiye konusundaki kredi notu ile ilgili   değerlendirmeleri olacak. Siyasi tansiyonu düşen ve cari açığı daralan Türkiye için not değişikliği zor olasılık. Daha çok değerlendirme notları izlenecek gibi.

Yazarın Diğer Yazıları