Zeynel BALCI Meksa Yatırım Tüm yazıları

Çıkamayan borsa düşüyor

Endekste kâr satışlarına bağlı düşüş ivme kaybetmekle birlikte sürüyor

Bigpara Haber
Endekste kâr satışlarına bağlı düşüş ivme kaybetmekle birlikte sürüyor. Bono faiz oranları ve döviz kurlarında ise tepki yükselişi var. Piyasalarda “Çıkamayan borsa düşer” anlayışı öne çıktı ve son günlerdeki yorgunluk satış getirdi.

Zeynel BALCI
Meksa Yatırım / Stratejist
 

Piyasayı taşıyacak beklenti eksikliğinin yanı sıra önümüzdeki  hafta Merkez Bankası toplantısı ve faiz kararı ile birlikte S&P’nin, Türkiye’nin kredi notu konusundaki değerlendirmesini açıklayacak olması piyasada temkinli bir görünümü de beraberinde getirdi. Piyasanın yönü konusunda bu iki gelişme belirleyici olabilir. Yükselen enflasyon nedeniyle Merkez Bankası toplantısından “Faiz indirimi” beklentisi zayıf. Son dönemde diğer kredi derecelendirme kuruluşları ve yabancı yatırım bankalarından gelen olumlu değerlendirmeleri ve gerileyen cari açığı dikkate alırsak S&P’nin kararında radikal bir not değişimi beklenmiyor. Son günlerde dış piyasalardaki düşüş, bu aşamada iç piyasalar için olumsuz fiyatlamaya konu olmasa da dış desteği azattı.

Endekste gelen kâr satışlarıyla birlikte güç kaybı görülse de iyimserliğin bozulduğunu söylemek bu aşamada erken. İlk destek ise 74.400-74.200 seviyesinde. Çıkış sırasında bu seviyelerde Gap (boşluk) oluşmuştu. Bu açıdan bu seviyeler destek olarak izlenebilir. 74.200 seviyesinin altında kalınması durumunda sonraki önemli destek 73.000 seviyesinde. 73.000 seviyesinin altında kalınması güç kaybının artmasıyla düşüşü “Düzletme” boyutundan çıkarabilir. İlk direnç 75.300 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı ve tekrar toparlanma için 75.300 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Bu durumda sonraki ve daha önemli dirençler 76.000 ve 76.800-77.000 seviyesinde bulunuyor. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de kâr satışları bir süre etkili olabilir.

Kısaca, son günlerde hareketlilik kazanan Dolar/TL paritesinin teknik görünümüne de bakmak gerekirse, 2.10 seviyesi öne çıkıyor. Son günlerde belirmeye başlayan çıkış formasyonlarından “Alçalan takoz” formasyonunun işlerlik kazanması için 2.10 seviyesinin üzerinde tutunması önemli. 2.10 seviyesi taban yapılacak olunursa ara dirençlere rağmen ilk ciddi direnç 2.15 seviyesinde. 2.10’un üzerinde kalınamazsa ise  yine 2.06-2.05 TL yine destek olarak geçerliliğini koruyacak.

Düşüş trendini sürdüren “Gösterge Bono” faiz oranlarında yön tayini için izlenecek bant yüzde 9.00-9.60 seviyelerinde görülüyor. 9.00 seviyesinin altına salınım, düşüşün devamını getirmekle birlikte aksine 9.60 üzerine bir hareketlenme ise daha üst seviyeler için sinyal verebilir. 

Yazarın Diğer Yazıları