Zeynel BALCI Meksa Yatırım Tüm yazıları

Borsadaki satışlar… Düzeltme mi?

Piyasalar “Düzeltme” için ekonomik veya siyasi bir neden ararken sürpriz bir şekilde bahane dışarıdan geldi

Bigpara Haber

Piyasalar “Düzeltme” için ekonomik veya siyasi bir neden ararken sürpriz bir şekilde bahane dışarıdan geldi.

Zeynel BALCI
Meksa Yatırım / Stratejist
 

IŞİD militanlarınca Türkiye Başkonsolosluğu’na yapılan baskın ve görevlilerin rehin alınması olayı, gerilimi artırmakla birlikte bir çok belirsizliği de beraberinde getirdi. Olayın siyasi ve askeri tarafını yetkililere bırakmakla birlikte piyasalara yansımalarına bakacak olursak… Bir süredir devam eden iyimserlik ve olumlu fiyatlama ile birlikte önemli ciddi direnç seviyelerine ulaşan endekste sert satışlara bağlı düşüş, döviz kurları ve faiz oranlarında da tepki yükselişleri görüldü. Para piyasaları, sermaye piyasalarına göre daha sakindi. Petrol fiyatlarında olduğu gibi.

Olayın çözülmesi ve rehinelerin serbest bırakılması doğal olarak, hisse senetlerine tepki alımları, faiz ve dövize düşüş olarak yansıyacaktır. Aksine belirsizliğin devam etmesi, askeri seçeneğin gündeme gelmesi ve IŞİD yayılmacılığının sürmesi piyasaların negatif kalması demek olacak. Bilinen ve kolayca tahmin edilen öngörüleri tekrarladıktan sonra olaya bir de teknik açıdan bakalım isterseniz.

Endekste satışlar bu aşamada “Düzeltme” boyutunda. İlk çıkış trend desteği olan 78.500 seviyesinin altına salınım gerçekleşse de daha geniş ölçekli çıkış kanal destekleri 77.800 ve 77.000 olarak görülüyor. 77.000 seviyesine kadar olan düşüşler “Düzeltme” olarak değerlendirilebilir. Bu seviyenin altındaki satışlar düzeltme boyutunu aşıp, daha alt destek seviyelerini gündeme getirecektir. Tepki alımlarının dirençleri ise 79.800 ve 80.750-81.000 seviyelerinde bulunuyor.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...



Döviz kurlarında “Sınırlı” bir tepkiden söz etmek mümkün. Orta dönem açısından çıkış formasyonlarından “Alçalan takoz” görünümü hakim. Kısa dönem ise tabanda henüz teyit olmamakla birlikte yine çıkış formasyonlarından “Çift dip” formasyon oluşumu görülüyor. İlk dirençler 2.12-2.13 seviyelerinde. 2.13 seviyesinin üzerine bir hareketlenme olursa çıkış ciddiyet kazanacaktır. 2.13 seviyesini geçemeyen yükseliş denemelerini yine tepki boyutunda değerlendirmek gerekecek. İlk destekler ise 2.08-2.07 seviyelerinde bulunuyor. 2.07 seviyesinin altında kalınması ise satış baskısının devamı anlamına gelecektir. Kısa dönem yön tayini için 2.07-2.13 destek-direnç bandı izlenebilir.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...



Piyasaların yönü, kısa dönem için birçok belirsizlik barındıran Musul olayının seyrine bağlı. Bu aşamada piyasalardaki hareketlenmeler daha çok “Düzeltme” boyutunda. Ancak olumsuz gelişmelerin devamı halinde, gerek hisse senetleri gerekse faiz ve döviz açısından önemli marjlar içerdiğini de dikkate almakta yarar var.  

Yazarın Diğer Yazıları